15 °C Budapest

Használt autót vennél? Szakértő mutatja, melyik a legjobb márka és évjárat

2016. október 7. 05:25

Autóvásárláskor számos dolgot mérlegelnünk kell, nem mindegy ugyanis, hogy milyen kocsi mellett tesszük le a voksunkat. A legokosabb, ha az ár/érték arányt figyeljük a vásárláskor, viszont ilyen összehasonlításokat elég nehéz találni, ezért szakértőt kérdeztünk arról, milyen autót érdemes most vásárolni. Mivel legtöbbünknek a pénztárca vastagsága is megszabja, miben gondolkodhatunk, ezért mutatjuk azt is, milyen trükkel kaphatjuk meg a legjobb banki ajánlatot.

Használt autó vásárláskor előfordulhat, hogy a kinézett típusból a legolcsóbban kínáltak valamilyen hibával rendelkeznek. Az összehasonlításhoz elengedhetetlen, hogy közel azonos felszereltségű és állapotú járműveket vizsgáljunk. Persze nem célszerű vagyonokat kiadni azért sem, hogy a lehetőségeinkhez mérten túl messzire nyújtózkodjunk, inkább a legjobb ár/érték arányú autó megvásárlására érdemes törekedni.

Mennyi idős legyen az autó?

Az is előfordulhat, hogy új(szerű) autóra vágyunk, viszont szívesen spórolnánk a kiadásokon. Ilyen esetben nem a szalonból frissen kigurult autók között érdemes válogatni, hanem a legfeljebb 1000 kilométert futott kocsik közül, az árcsökkenés ugyanis már itt is kézzel fogható. De már ebben az esetben is alaposan át kell vizsgálni a kocsit, és ne féljünk profi szakértő segítségét kérni.

Az idősebb autók között is érdemes lehet válogatni, az autók amortizációja (értékvesztése) ugyanis az első öt évben a legnagyobb, a használati értékük azonban sokat nem veszít ezalatt, az eredeti ár 65 százalékáért juthatunk hozzá átlagosan egy öt éves használt autóhoz. Ez persze nagyban függ az állapottól, a karbantartástól, illetve a felszereltségtől, a méretosztálytól és a márkától, sőt, ha gyorsan szabadulna a tulajdonos a kocsitól, akkor ennél olcsóbban is hozzájuthatunk.

Az öt éves autókban egyébként azért is érdemes gondolkodni, mert a gyári hibák eddigre már biztosan kijöttek az autón. Ennek pedig nem nehéz utánanézni, sokan írnak értékelést az autójukról, amiben a tipikus hibákat is leírják, sokszor a javítási költségeket is feltüntetve.

Melyek a legjobb ár/érték arányú autók?

A legjobb ár/érték arányú autó kiválasztásánál sokat segíthet, ha szakértő segítségét kérjük, ugyanis ilyen összeállítás jelenleg csak új autóknál létezik, de egy kis trükkel megmutatjuk, hogyan lehet ezt a saját javunkra fordítani. Az Autobest nemzetközi (európai) zsűrije minden évben megszavazza, hogy melyik az adott évben elérhető legjobb ár/érték arányú autó.

Amikor például öt éves autót szeretnénk, akkor megnézhetjük, hogy öt évvel ezelőtt melyik új autót választották a legjobb vételű autónak és ilyen modellt keresünk magunknak. A példánál maradva: 2011-ben a Dacia Dustert választották meg a legjobb ár/érték arányú autónak, de a Citroen C3, a Kia Venga, az Opel Meriva és a Renault Fluence is szerepelt a szerintük jó vételnek ítélt kategóriában. Ha az általunk választott évben nem találunk nekünk megfelelő kategóriájú autót, akkor a korábbi pár év listán szereplő autóiból is válogathatunk, nyilván egy későbbi évjáratú modellt kiválasztva.

Megkérdeztünk egy autópiaci szakértőt is arról, hogy melyik autókat tartja a legjobb ár/érték arányúnak most a használt autó piacon. Válaszában a szakértő azt emelte ki, hogy azokat az autókat érdemes megvenni, amelyhez hosszabb garanciát nyújt a gyártó. E szolgáltatást fontosnak tartva érdemes a dél-koreai kocsikban gondolkodni, ott ugyanis kiváló minőségű, mégis megfizethető autókat gyártanak.

Külön kiemelte a Kia típusait, amelyekre 7 év (vagy 150 ezer kilométer) garancia jár. Persze nemcsak ezek lehetnek jó vételt jelentő autók, az európai gyártmányú kocsik között is találhatunk jó minőségű és egyben kedvező árú modelleket, a szakértő például a Ford Európában gyártott modelljeit (pl: Focus, Fiesta) említette.

Mekkora autót vehetek?

Sok tényezőtől függ, hogy mekkora autót vehetünk. Ha több gyerek is van a családban, akkor olyan modellt érdemes vásárolni, amibe az egész család belefér. Mégis, általában az ár, illetve a pénztárcánk határozza meg a végső választást. Az autó megvásárlására nem költhetünk többet, mint az önerőnk ötszöröse. Ha tehát 1 millió forintunk van készpénzben, akkor legfeljebb 5 millió forint értékű autót tudunk megvásárolni zárt végű pénzügyi lízinggel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lízingnél viszont az autó a szerződés lejáratáig a bank tulajdona marad (mi használjuk), az autóhitelekkel a legtöbb pénzintézet már nem foglalkozik (vagy csak kivételes esetekben). Ha viszont azt szeretnénk, hogy az autó már a kifizetésekor a miénk legyen, és a fedezetarányok se kössék meg a kezünket, akkor szabad felhasználású hitelt kell felvennünk, melynek két fő típusa van:

  • a személyi kölcsön és
  • a szabad felhasználású jelzáloghitel.

Az előbbi igen egyszerű termék, csupán jövedelemigazolásra van szükség az igényléséhez. A felvett kölcsön összege pár százezer forinttól nagyjából akár 5-7 millió forintig terjedhet, banktól függően. A magasabb hitelösszeghez azonban már magasabb jövedelmet szükséges igazolni.

Személyi kölcsönből történő finanszírozás esetén nagy előny a lízinggel szemben, hogy a megvásárolni kívánt személygépjárművet vagy motorkerékpárt nem kell fedezetként bevonni, így vásárlást követően egyből a saját tulajdonunkba kerül a gépjármű.

Míg egy lízingszerződés esetében elvárás lehet casco biztosítás megkötése is, addig személyi kölcsönnél ez a plusz díj nem jelentkezik kötelezően, csak ha az Ügyfél szeretné megkötni a casco szerződést. Lízinggel szemben további előny, az időbeliség. Személyi kölcsönök esetében nem csak a már kiválasztott autóra lehet finanszírozást kérni, hanem akár a hitelösszeggel a "zsebünkben" kereshetünk és vehetünk a saját igényünknek megfelelő gépjárművet.

A szabad felhasználású jelzáloghitel valamivel összetettebb termék, mivel az igényléshez ingatlan fedezetet kell felajánlanunk és az ehhez szükséges adminisztrációt is el kell intézni. Előnye viszont, hogy a hitelösszeg az ingatlan értékétől függ, vagyis egy 10 milliós lakásra akár 8 millió forintos kölcsönt is felvehetünk ezzel. Persze egy autóra nem feltétlenül célszerű egy lakás árát rákölteni, viszont ez a hitel jelentősen nagyobb mozgásteret ad az autóválasztásnál.

További előnye, hogy a banknak nem kell tudomására hozni, milyen autót szeretnénk vásárolni és mennyiért. A szerződött összeget bármire használhatjuk, így, ha a felvett összegnél kevesebbre van csak szükség az autóvásárláshoz, a maradék összeget igényünk szerint költhetjük el, pl. akár új gumikra, tető-boxra, ha épp az autót akarjuk tovább csinosítani, de akár be is vásárolhatunk belőle a nyaraláshoz. Nincs tehát semmilyen korlát vagy kötöttség, nem szükséges önerő, a bank nem ellenőrzi a KGFB megkötését, nem szabályozza a kinézett autó márkáját, értékét.

Ráadásul a hitel tekintetében, annak rugalmasságát is megválaszthatjuk, a kamatperiódusok tükrében. Ha azt szeretnénk, hogy a hitel kamata gyorsan lekövesse a piaci változásokat, hat hónapos kamatperiódust kínál a bank, míg van 5 és 10 éves is, ahol mind a kamat, mind a havi törlesztőrészlet ennyi időre van befixálva.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm