2017. október 23. hétfő Gyöngyi

Háborút hirdetett az MNB a változó kamatozású lakáshitelek ellen

  • Portfolio
  • 2017. október 11. szerda 19:00

Nem tanultak a bankok a devizahiteles válság tapasztalataiból, ezt mutatja, hogy még mindig nagyon magas a változó kamatozású lakáshitelek aránya az új kihelyezésekben - idézi a Portfolio az MNB alelnökét. A jegybank az idén megjelent, védjeggyel bíró Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelektől remél első lépésben változást.

Windisch László, az MNB alelnöke a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, kialakították a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) védjegyét és összehasonlító oldalát. A jegybank célja, hogy a lakáshitelek iránt érdeklődők először ez utóbbit keressék fel, és ne egyből bankfiókba menjenek.

Minden jelentős hitelintézet kínálja már a terméket,

52 kereskedelmi bank és takarékszövetkezet 104 különféle minősített lakáshitellel rendelkezik.

Sajnos vannak bankok, amelyek csak egy-egy kamatperiódusra kínálnak ilyen hitelt, a termékpaletta nagy részére nem.

A program két legfontosabb célja a verseny fokozása és ezáltal a hitelkamatfelárak leszorítása, valamint a piac fix kamatozású hitelek felé terelése. Van hová csökkenteni a felárakat: a változó kamatozású hitelek kamatfelára jóval kisebb a fix kamatozásúakénál, pedig külföldön jellemzően fordított a reláció.

A legalább 5 évre fixált termékek 40százalék körüli, a legalább 10 évre fixáltak 10százalék alatti arányt képviselnek ma az új kihelyezésekben, vagyis nagyon magas a változó kamatozás aránya még mindig. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi bankok nem tanultak a devizahiteles válság tapasztalataiból, a változó kamatozású hitelek esetén ugyanis a kamat növekedése jelentősen növelheti az adósok terheit.

Az MNB azonban tanult a devizahiteles válság tapasztalataiból, és nem fogja hagyni, hogy hasonló kockázatok felépüljenek. Egyik első intézkedése ennek érdekében a minősített lakáshitelek bevezetése. A következő években a lakosság harmada tervez lakásszerzést, és ezek háromnegyede hitelt is igénybe venne hozzá, ezért is fontos, hogy a lakáshitelezés mérsékelt kockázatú legyen.

Egy példa az MFL előnyeire: az egyik legjobb minősített termék THM-e 5 éves kamatperiódus mellett 3,89 százalék, ugyanez nem minősített termék esetében 4,46 százalék, ami a teljes visszafizetendő összegben csaknem 700 ezer forintos megtakarítást jelent a példában szereplő 20 éves, 10 millió forintos lakáshitel esetében.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója elmondta, az MFL hitelek előnye, hogy sztenderdizáltak és összehasonlíthatók, gyorsan felvehetők (maximum 15 munkanapos hitelbírálat, majd maximum 2 munkanapon belüli folyósítás), a jelenleginél kedvezőbb előtörlesztési díjjal (max. 1%, lakás-takarékpénztári betétből 0%) bírnak, a jelzálogtörlési engedélyt a hitel lezárása esetén maximum 2 munkanapon belül ki kell adni. Csak annuitásos, legfeljebb 30 éves futamidejű és legalább 3 éves kamatperiódusú lakáshitelek kaptak minősítést, a kamatfelár a referenciakamat felett legfeljebb 350 bázispont lehet.

Ha lakásvásárláson gondolkozol, érdemes megnézned, milyen hitelkonstrukciók jöhetnek szóba. Ebben lehet segítségedre a Pénzcentrum kalkulátora.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Azért ez durva: ennyit kaszál egy magyar autószerelő Németországban
A magyar cégek ezzel nem tudják felvenni a versenyt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A magyar nők lenyomták a franciákat: többen vállalkoznak

Végre egy OECD-rangsor, ahol nem is szerepel Magyarország olyan gyászosan. A 15 és 64 év közötti magyar nők 8 százaléka vállalkozó, ami egy százalékponttal magasabb érték, mint francia társaiké....
 

7 meglepő trükk műanyag csövekkel

Méregdrága fali tartók és szekrények helyett, használj te is műanyag csöveket, mutatjuk, hogyan:  
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

10.19-10.25
Országos

Spar

10.19-10.25
Országos

Interspar

10.19-10.25
Országos

Aldi

10.19-10.25
Országos

Auchan

10.19-10.25
Országos

Tesco

10.19-10.25
Országos

Auchan

Borkatalógus
10.05-10.25
Országos

Diego

10.01-10.31
Országos

  Ajánlatunk