2020. augusztus 14. péntek Marcell

Ha már hitelből, akkor új lakásra költöttek inkább a magyarok: hova vezet ez?


Erős visszaesést hozott az április és a május a használt ingatlanok vásárlására felvett lakáshiteleknél: az új szerződések mennyisége 23,7 százalékkal csökkent 2019 hasonló időszakához képest, és 92,5 milliárd forintot ért el.

A május különösen gyengén alakult a használt lakásokra fordított hitelek szempontjából, hiszen a 40,8 milliárd forintnyi új szerződés 33 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Az első öt hónap adatait vizsgálva ugyanakkor már korántsem ennyire látványos a csökkenés, köszönhetően annak, hogy az első negyedév még erős, stabilan két számjegyű bővülést hozott az új kihelyezéseknél. Az első öt hónapban 258 milliárd forint értékben születtek hitelszerződések használt lakások vásárlására, ez 2,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

Az egyéb célokra (leginkább új lakás vásárlására vagy építésére) felvett hitelek viszont 5,7 százalékkal, 115,4 milliárd forintra nőttek az első öt hónapban. Mindezek eredményeként a használt ingatlanok részesedése csaknem 2 százalékponttal, 69,1 százalékra esett egy év alatt a friss lakáshitel-portfólióban.

Az erős első negyedévnek köszönhetően a teljes lakáshitelpiac viszonylag jól teljesített, az MNB adatai szerint január eleje és május vége között 373,4 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a lakossági ügyfelek, ez csak 0,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 374 milliárdtól.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.