14 °C Budapest

Gyorskölcsönből nyögik az iskolakezdést a magyar családok

MTI
2016. augusztus 21. 15:19

A magyar családok több mint fele nem tudja hitel nélkül finanszírozni az iskolakezdést - mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának tagja azt mondta, hogy a közzétett adatok szerint a szülők több mint 18 százaléka már vett fel kölcsönt iskolakezdésre és 35 százalékuk tervezi ezt.

A képviselő egy budapesti hipermarket előtt tartott sajtótájékoztatót, miután az iskola által összeállított lista alapján megvásárolta egy 5. osztályos fiú tanuló tanszereit, emellett a mindennapos testneveléshez tornaruhát, valamint a tanévnyitóra ruhát és cipőt is vett. Mint mondta, nem a legdrágábbakat vette meg, hanem azokat, amelyeket egy átlagos család megengedhet magának, de még így is

a tanszerekért 40 451 forintot fizetett, a tornaruháért 6500-at, az ünneplő cipőért 5500-at.

Az összesen fizetett 65 ezer forintban nincs benne még a póló, nadrág, fehérnemű, amiben a gyerek iskolába megy - tette hozzá. Megjegyezte: ráadásul egy átlagos családban nem egy, hanem két, esetenként három iskoláskorú gyerek is van, így ezeknek a családoknak többszörös terhet jelent az iskolakezdés. 

Szólt arról is, hogy az 5. osztálytól kötelező az idegen nyelv tanulása is, és gyakran két idegen nyelvhez is meg kell vennie a szülőknek a könyveket, ami további akár 16 ezer forintos költséget is jelenthet, és ezt szintén nem finanszírozza az állam.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem