7 °C Budapest

Gyorsértékelés: erre lehet elég Orbán Viktor gazdaságvédelmi mentőcsomagja

2020. március 18. 21:31

2020. március 18-án délután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kormány első gazdaságpolitikai intézkedéseit, amelyeket a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt kellett meghozniuk. Mint arra a miniszterelnök is felhívta a figyelmet, ez csak az első intézkedés-csomag a sorban, amelyeket a gazdaság újraindítása érdekében hoznak, így további lépések várhatóak. A Pénzcentrum most - a konkrét rendelet ismerete nélkül - megpróbálja értékelni az intézkedéseket.Frissítés! A Magyar Közlönyben megjelent a hivatalos kormányrendelet - KATT!

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásai miatt most bejelentett 5 intézkedés a következő:

  • 1. A vállalatok után a lakosság esetében is 2020 végéig szóló törlesztési moratórium bevezetésére szólította fel az MNB a bankokat, ennek elmaradása esetén a kormány vezetheti be az intézkedést - számolt be róla a Pénzcentrum még március 18-án délelőtt. Nos, nem kellett sokáig várni, délutáni élő bejelentésében már maga a miniszterelnök hirdette ki, hogy a vállakozások mellett a magánszemélyek mai napig megkötött hitelei esetében is, a tőkére és a kamatra vonatkozóan egyaránt, 2020 végéig felfüggesztik a fizetési kötelezettséget.

Fontos! 10 kérdés és válasz a hitelek törlesztésének felfüggesztéséről

  • 2. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott, szó szerint: "A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek."Itt  miniszterelnök nagy valószínűséggel a lejáratra utalhatott.
  • 3. A holnapi naptól (2020. március 19.) felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják.
  • 4. Számos szektor - a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok is - küzd a járvány miatt nagyon komoly gondokkal, így ezekben a szektorokban a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, illetve a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, továbbá nyugdíjjárulékot sem kell fizetniük, ezek mellett az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Orbán Viktor bejelentése szerint első körben mindez egyelőre június 30-ig lessz érvényben.A miniszterelnök bejelentése szerint a KATA szerint adózó taxisok általányadó fizetési kötelezettségét is elengedik június 30-ig. A miniszterelnök azt is leszögezte, hogy ezekben a szektorokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Továbbá kihirdették azt is, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik június 30-ig.
  • 5. Rugalmasabbá teszik a munkavállalási szabályokat, itt a bjelentés értelmében az a cél, hogy a munkáltatók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

És akkor nézzük, mire lesz elég a gazdaságvédelmi mentőcsomag:

Pénzcentrum vélemény
A törlesztőrészletek befagyasztása meglátásunk szerint szükségszerű lépés, mely nemcsak a hazai vállalkozásokat, de a családokat is védi, majdhogynem elemi érdeke mindenkinek. Rengeteg hazai vállalkozás állt le teljesen, ami azt jelenti, egy kanyi bevételt sem termelnek ezekben a napokban - ilyen körülmények között lehetetlen fizetni az alkalmazottakat, pláne ha kézzelfogható tartalékok nem állnak rendelkezésre. És ha ez a tömeges munkaerő elesik a bevételi forrásától, szinte egyik napról a másikra összeomlik az érintett családok élete. Az ő helyzetük meg van pecsételve, ám mégis nagy segítség lehet számukra, ha legalább a hiteleik fizetése alól mentesülnek átmenetileg. Az, hogy mostantól felvett fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat +5 százalékában maximalizálják, jelentheti, hogy néhány hónapra leáll ez a fajta hitelezés - ha csak törvényileg elő nem írják a bankoknak ezen kölcsönök elérhetővé tételét. Ez alól kivételt képezhetnek a kifejezetten alacsony THM-mel kínált hitelek, jellemzően az áruhitelek. Ezek az előttünk álló hónapokban sokat segíthetnek majd a nehéz helyzetbe jutott családoknak. Persze arra is fel kell készülni, hogy a kiskereskedelmi árakba be fog épülni az alacsony kamatozású áruhitelek jutaléka. A vállalkozások rövid lejáratú hiteleinek június 30-áig történő meghosszabbításáról szóló intézkedés céljai egyelőre még nem egyértelműen tiszták, hiszen a törlesztési moratórium következményeként a futamidő amúgy is módosulni fog. Azok a cégek azonban, akik éppen tavasszal újították meg volna lejáró hiteleiket, ők némi haladékot nyerhetnek. A turizmus, vendéglátás és a kulturális szektor járulékcsökkentése egyértelműen munkahelymegóvó intézkedés, hiszen ezen nemzetgazdasági ágak nem jelentenek jelentős bevételi forrást a magyar költségvetésnek. Habár gyakorlatilag 0 bevétel mellett esélytelen megtartani ezen cégek alkalmazottait, így a járulékfizetés kiesése nem jelent túl nagy segítséget. Ez a néhány pár milliárdos, néhány tízmilliárdos teherkönnyítés a szükséges, de nem elégséges csomag. A munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről akkor lehet majd érdemben nyilatkozni, ha ismertté válnak a részletek.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem