2020. április 2. csütörtök Áron

Gigabank kebelezné be kisebb vetélytársát: itt az ajánlatuk

  • MTI
  • 2020. február 18. kedd 16:03

A legnagyobb olasz bank, az Intesa Sanpaolo felvásárlási ajánlatot tett kisebb vetélytársára, az UBI Bancára.

Az Intesa Sanpaolo hétfő éjjel közölte, hogy 17 újonnan kibocsátott részvényt ajánl fel az ötödik legnagyobb olasz pénzintézet tulajdonosainak minden 10 részvényért cserébe. Az ajánlattal az UBI részvényeit 4,254 euróra értékelik, a bankot pedig egészében 4,86 milliárd euróra.

A hétfői záróárfolyam alapján az Intesa piaci tőkeértéke nagyjából 44 milliárd euróra, az UBI Bancáé pedig 3,8 milliárd euróra rúg. Az UBI árfolyama hétfőn 5,5 százalékos pluszban, 3,491 eurón zárt a milánói értéktőzsdén annak nyomán, hogy éppen aznap hozta nyilvánosságra a nyereségesség javítását célzó, hároméves átalakítási tervét. A bank azt ígérte, hogy 2022-ig 10 százalékos létszámleépítést hajt végre, azaz 2030 munkavállalót bocsát el, valamint 175 bankfiókot zár be.

Ha az UBI részvényesei elfogadják a felvásárlási ajánlatot, az Intesa Sanpaolo a lehető leggyorsabban kivezeti a tőzsdéről és beolvasztja magába az UBI Bancát. A két bank egyesülésével az euróövezet hetedik legnagyobb pénzintézete jönne létre, amely nagyjából 1100 milliárd euró eszközállománnyal rendelkezik. Az ügyletet a szükséges versenyfelügyeleti engedélyek megszerzése után még az idei év végéig lezárná az Intesa Sanpaolo.

Az Intesa közleményében kiemelte, hogy a bankszektor a konszolidáció útján halad a következő években, és az érdekeit az szolgálja, ha olyan méretűre növekszik, amely lehetővé teszi, hogy versenyképes legyen Európában. Az UBI Bancát pedig azért választotta célpontnak, mert egy nagyon jól irányított, hasonló üzleti modellt követő bankról van szó, ami minimalizálja az integrációs kockázatokat.

Az UBI nem kommentálta a bejelentést. A Reuters az Intesához közelálló forrásból úgy értesült, hogy nem egyeztették előzetesen a felvásárlási ajánlatot, de az nem ellenséges. A befektetők kedvezően fogadták a felvásárlási ajánlatot. Az UBI Banca árfolyama 22 százalékkal lódult meg kedden nyitáskor, mielőtt felfüggesztették a kereskedést a részvényekkel. Az Intesa árfolyama 2 százalék körüli mértékben emelkedett délelőtt, és az olasz bankszektor alindexe 3,5 százalékkal ugrott meg.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk