2021. március 7. vasárnap Tamás

Friss kutatás: a brit és dél-afrikai mutációkra másként hat a vakcina


Antitestrezisztensnek találta a dél-afrikai vírustörzset egy kutatás, mely egyelőre szakértői értékelésre vár: az E484K néven ismert mutáció okozhat bajt, amely ezen a variánson kívül a brazil tözsben is megjelent. A mutáció lehetővé teheti, hogy a 501Y.V2 névre keresztelt dél-afrikai variánsra ne hassanak a korábbi fertőzés vagy az oltás során szerzett semlegesítő antitestek, ami ugyanakkor nem automatikusan jelenti azt, hogy a mutáció teljesen hatástalanítja a már megszerzett immunitást.

Egy friss kutatás szerint a fertőzés által szerzett immunitás és a védőoltás sem véd olyan hatékonyan ezen vírustörzs ellen - írja az Infostart. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, az immunvédelem más részei mennyire tudnak hatásosan fellépni a variánssal szemben.

Az 501Y.V2-ben kilenc különböző mutáció alakult ki a tüskefehérjén, így terjedt el a változat a tavalyi év második felében. A kutatók úgy fogalmaztak: az, hogy a korábbi variánsokkal szembeni ellenállóképesség nem feltétlenül hat erre a törzsre, komoly újrafertőződési veszélybe sodorja az oltottakat és a betegségből már felépülteket. Ha jelenlegi feltételes megállapításuk az újrafertőződéssel kapcsolatosan igaznak bizonyul, akkor az oltásokat évről évre át kell majd alakítani, hogy az éppen domináns törzs ellen tudjanak védelmet nyújtani. A kutatás szerint

a már immunitást szerzett betegek vérmintái, ha az új dél-afrikai variánssal találkoznak, akkor az antitestek az esetek nagyjából felében tehetetlenek, másik felében pedig gyengébb reakciót produkáltak.

A leginkább azoknak a vérmintájában levő antitestek tudták felvenni a harcot a mutációval szemben, akik súlyos állapotba kerültek korábbi betegségük során. A kutatás ugyanakkor nem vizsgálta a T-sejtes immunitást, illetve laborvizsgálatról van szó, annak korlátaival együtt.

Jó hír ugyanakkor, hogy a brit törzzsel szemben mind a korábbi fertőződés, mind a Pfizer vakcinája véd az előzetes kutatási eredmények szerint. 36 korábban megbetegedett ember vérmintáján állapították meg kutatók, hogy a megszerzett védettség hatásos a brit törzzsel szemben. A Pfizer kutatói a brit variánssal és eredeti törzzsel is végeztek vizsgálatokat, melyek megnyugtató eredménnyel zárultak.

Magyar virológusok szerint is képes a Dél-Afrikában kialakult variáns részben a vakcinák "kikerülésére".

Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a vakcinák hatékonysága a tünetes megbetegedés tekintetében az ismert 94-95%-ról valamelyest csökkenhet.

Ez nem jelenti, hogy hatástalan a vakcina, ugyanis az immunválasz és az immunrendszer jóval összetettebb, mindenképpen érdemes tehát azt a vakcinát felvenni, amely elérhető, hiszen a kórházba kerüléstől és súlyos betegségtől minden bizonnyal megvéd majd. A vakcinagyártók természetesen folyamatosan utána fejlesztik a vakcinakomponenst az újabb, működésében jelentős eltérést mutató vírusvariánsokhoz

- írták.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?