Fontos levelet kapsz a bankodtól: ne ijedj meg, ez lesz benne

2019. május 2. 10:38

A válság óta rengeteg erőforrást fordítottak arra, hogy a lakosság pénzügyi tudatossága nőjön - mondta el Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a szervezet sajtótájékoztatóján. Ennek meg is van az eredménye a főtitkár szerint, ugyanis a lakosság körében egyre nő a fixált lakáshitelek aránya.

Ma már szinte minden újonnan megkötött lakáshitel fix kamatozású, szinte teljes mértékben lefedi az újonnan kihelyezett hitelek palettáját. A fix kamatozású hitelek iránt így sokkal erősebb a kereslet, erre pedig rásegített a Magyar Nemzeti Bank politikája is - mondta el Kovács. A lakáshitelekkel kapcsolatban kiemelten fontos a kamat mértéke és jellege, ezért a bankok 100 százaléka elkötelezetten dolgozik az ügyfelek figyelmének felhívásán, ami a meglévő hitelek módosítását illeti. Azaz minden bank küld majd a meglévő lakáshiteles ügyfeleinek tájékoztató levelet, akit érintenek a feltételek.

Fix lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ez ugyanakkor nem kötelező az ügyfeleknek, csupán a változtatás lehetőségéről beszélnek. A munka az MNB iránymutatása és felügyelete mellett megy végbe, de a döntést az ügyfélnek kell meghoznia. Az átfogó ismeretterjesztő kampány a médiában április 15-ben megkezdődött, majd az ügyfelek veszélyeztetettségi kategória szerint sorban kapnak tájékoztatást. A veszélyeztetettség nem a hitel mértékétől, hanem a hátralévő futamidő és a jövedelem nagyságának arányától függ. További tájékoztatást a bankok ügyfélszolgálata ad az ügyfeleknek.

A szerződésmódosítás nem csak papírmunka a főtitkár szerint - vannak közjegyzői tevékenységek is, illetve a bankszektornak további változtatásokat kell megvalósítania a háttérben. Bár jelenleg a változó kamatozású ügyfelek kedvező törlesztőrészletet tapasztalnak, nem látunk ugyanakkor a jövőbe - így ez akár nagy mértékben is változhat. Kovács szerint így a cél, hogy a lakosság minden esetben a számára leginkább megfelelő kamatkondíciókat tudja kiválasztani.

Az MNB ajánlása azon adósoknak szól, akik teljesítik kötelezettségüket, és gondolkodnak azon, hogy a változó kamatozású hiteleiket fixesítik. Ez 129 ezer hitelest jelent és 894 millió forint hitelállományt érint - mondta el Freisleben Miklós, a Magyar Nemzeti Bank Igazgatója. Leginkább azok vannak kitéve kamatkockázatnak, akik hitelének futamideje 15 éves - ők tartoznak az első és a második kategóriába, a harmadik kategóriába pedig a 10 éves fennmaradó hiteltartozás marad fenn. Hogy az első és a mádodik kategória között mi a különbség, az hitelintézetenként változik.

Nem szerepelnek többek között azok, akik állami kamattámogatású hitellel rendelkeznek, azok, akik 90 napos fennálló tartozással szerepelnek, azok, akiknek 10 évesnél tövidebb a futamideje, valamint a gyűjtőszámlások. Ők nem kapnak levelet, de ettől függetlenül természetesen ők is fixálhatnak - mondta el az MNB igazgatója.

Fix lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az első körben az ügyfél megkapja a levelet, és ezután 30 napon belül szabadon módosíthat. A szerződési feltételek a fixáláson kívül nem változhatnak az ajánlás szerint, így egyéb módosítás nem kerülhet bele a szerződésbe. Az ajánlás csak az objektíven felszámolható díjakat szabhat ki, szerződésmódosítási díj például nem számolható fel.

A tájékoztatási tevékenység is erős lesz - már az MNB és az MBSZ honlapján is elérhető a tájékoztató, mondta el az igazgató. De a levélben is szerepel majd részletes tájékoztatás. Az ajánlás utókövetését az MNB aktívan végzi majd. A levélben szerepelnek majd tájékoztató jellegű kamatmódosulási eshetőségek is - ezek azonban nem tartalmazzák az MNB kamatvárakozását. Ugyanakkor beszédes, hogy az ügyleti kamat 5 százalékos növekedése már 34 százalékkal növelheti a törlesztőrészletet bizonyos kondíciók mellett. Bár a fix hitelek jelenleg drágábbak, Freisleben szerint azt kell a hitelfelvevőnek mérlegelni, hogy szeretnénk-e a teljes futamidőre bebiztosítani magunkat az ellen, hogy a gazdaságban bármikor bármi megtörténhet.

Kérdésre válaszul Freisleben elmondta, hogy a váltás nem jár majd hitelkiváltás költségével, így ilyen jellegű pluszkiadása a váltással kapcsolatban az ügyfélnek nem lesz. A tájékoztatásra 2019. júliusában kerül sor első körben, a harmadik kategóriába eső adósok pedig 2020. január 31-én kapják meg a leveleket.Kérdésünkre válaszul az MNB igazgatója elárulta, hogy az ügyfelek akár korábban is kaphatnak levelet - ez kizárólag a bank kapacitásától függ. Nem jelenti azt tehát, hogy aki most kap levelet, ő kockázatosabb ügyfélnek számít.

Hasonlítsd össze a fix és változó lakáshitelek kamatait kalkulátorunkban!


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem