Fontos levél érkezik a bankodtól: sok pénzről van szó, döntened kell

2019. május 12. 18:00

Sok érdekes témát tartogatott 2019/19. hete: számos népszerű, informatív írás jelent meg a Pénzcentrumon. Éppen ezért összeszedtük a legolvasottabb és legérdekesebb cikkeinket erről a hétről. Ha el akarod olvasni a teljes cikkeket, kattints a címbe beszúrt linkre, vagy a képes ajánlókra!


Itt a súlyos igazság a magyar bankokról: a számládról ezt tudnod kell

Egy a bankszámlacsomagokra vonatkozó átfogó vizsgálat szerint az elmúlt félév során mind a nagybankok, mind a kisbankok terén az erőviszonyok a legtöbb ügyfélcsoportban változatlanok maradtak. Így volt ez annak ellenére is, hogy 2019. január 1-től a 20 ezer forintot meg nem haladó lakossági ügyletek tranzakciós illetéke megszűnt. Mint az a Pénzcentrum számára készült elemzésből kiderült, az előzetes várakozások ellenére az illeték csökkenése a vizsgált ügyfélcsoportoknál érdemben nem változtatta meg a bankszámlák költségeit. Ennek több oka is van.

Súlyos betegség terjed a magyar dolgozók között: meddig mehet ez tovább?

Annyi stressz ér manapság egy átlagos munkavállalót, amennyit feldolgozni szinte lehetetlenség: sokan belebetegszenek, vagy irány váltanak, és olyan helyet keresnek, ahol reményeik szerint könnyebb lesz a helyzetük. Meddig lehet facsarni egy dolgozót, hogy még másnap is emberként, és ne fásult, üres gépként üljön le az íróasztalához?

Nagy dobás, vagy csalódás a fullextrás, filléres népautó? Teszteltük a Lada Vestát

Magyarországon már 4,2 millió forintért lehet zsírúj autót venni, ami ráadásul nem is fapados. Túl szép, hogy igaz legyen? Jó választás lehet egy magyar családnak a filléres népautó? Többek között ezekre kereste a választ a Pénzcentrum, amikor pár napig kipróbálta a fullextrás Lada Vestát.

1 milliós fizetéssel csábítják a magyar párokat a német büfések

A szezon előtt nem csak a hazai vendéglátóipar van komoly bajban, hanem a német is: kelet felől csábítják a munkaerőt, és ma már sok helyen kifejezetten párokat keresnek, hogy ne keljen szétszakadniuk a családoknak. Egy olyan hirdetésre bukkantunk, amelyben büfébe keresnek magyarokat havi 1 milliós fizetésért.

Lehull a lepel bolti nagybevásárlásról: 8-9 ezer forint pluszt jelent ez az egyszerű trükk

Az egyszerű akcióknál már csak az a jobb, hogyha a tartós, nem könnyen romló, gyakran és folyamatosan használt termékeket meglehetősen nagy tételben szerezzük be akkor, amikor amúgy is kedvezményes áron kaphatóak. A Pénzcentrum számításai szerint, egy nagyon egyszerű, 6 termékből (élelmiszer) álló listán is képesek vagyunk akár 3 680 forintot is megspórolni, és ha ehhez hozzáveszünk például olyan termékeket, mint toalettpapír, fogkrém vagy tusfürdő, akkor ez az összeg pikk-pakk felmehet 8-9 ezer forintra is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt nem lehet letagadni: 1 millió szegény országa vagyunk

Úgy, ahogy átlagosan az EU-ban is, Magyarországon is évről-évre kevesebb az anyagilag súlyon deprivált ember. Ennek ellenére - a hivatalosan elérhető adatok szerint (nem minden tagország szolgáltatott ilyet) - hazánk az 5. legrosszabb helyet foglalja el az összesített listán, ami azt jelenti, hogy a folyamatos csökkenés ellenére a magyar lakosságnak még mindig több mint 10 százaléka él kimondottan rossz körülmények között. Ez pedig majd egy millió embert jelent.

Óriási bajban a magyar melósok: hogy akarnak így fizetésemelést?

Magyarországon rendkívül kevés dolgozó tagja valamilyen szakszervezetnek. Az OECD országok közül például majdhogynem sereghajtók vagyunk, a környező országok közül pedig Szlovénia és Ausztria is nagyon előz minket. Nyugati szomszédunknál például a dolgozók több mint negyede tagja valamilyen szakszervezetnek. Itthon tehát lenni hová fejlődni, már csak azért is, mert az év eleji Audi-sztrájk bemutatta, hogy hazánkban is komoly erőt képviselhet a szakszervezetbe tömörülés.

Rengeteg étel rohad el a magyar hűtőkben: így előzd meg a pénzkidobást

Súlyos gondot jelent napjainkban az élelmiszerpazarlás, de nem csak a szupermarketekben, hanem a háztartásokban is. Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert a nem megfelelő tárolás miatt megromlott, vagy csak mert feleslegesen vásárolta meg. Legtöbbször nem is vagyunk biztosak abban, meddig tarthatjuk el őket, amelynek az a vége, hogy végül kidobjuk a romlott, vagy annak vélt élelmiszert. Viszont ha tudatosan tároljuk a hűtőben az ételeket, és odafigyelünk az eltarthatóságuk idejére, nagyban csökkenthetjük a kukába dobott étel mennyiségét.

10 termék, ami brutálisan drágult egy év alatt: lassan luxus lesz a zöldség

Szinte naponta olvasni olyan híreket, amelyek szerint bizonyos termékek sokkalta drágábbak, mint mondjuk tavaly ilyenkor. És válóban, a KSH adati szerint rengeteg mindennek ment fel elég keményen az ára tavaly április óta. A Pénzcentrum arra kereste a választ, hogy mi az, ami a legjobban drágult az elmúlt egy évben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem