11 °C Budapest

Fontos! Így tudsz lemondani a hiteltörlesztési moratóriumról: bankonként a módszerek

2020. április 2. 10:03

A hiteltörlesztési moratórium hatalmas segítség a válságot anyagilag megszenvedő adósoknak, azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik jobb szeretnék tovább folytatni a hitelük törlesztését. Számukra fontos információ, hogy az egyes bankoknál milyen online, telefonos, postai vagy személyes úton tehetik ezt meg.


A hirtelen jött koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatás ellen meghozott kormányzati intézkedések közül az egyik első volt a hiteltörlesztési moratórium meghirdetése. Ahogy haladunk előre az időben, egyre több részletet tudtunk meg, és ezeknek a fényében úgy tűnik, az adósoknak egy jelentős része szeretné továbbra is törleszteni a hiteleit. Ezzel kapcsolatban kiemelten fontos tudni, hogy

minden esetben nekünk kell ezt egy nyilatkozat formájában jeleznünk a bankunk felé.

Mivel a jelenlegi veszélyhelyzetben mindenki inkább az online vagy telefonos ügyintézést részesíti előnyben, a Pénzcentrumnál utánanéztünk, hogy melyik bank ügyfelei, hogyan és milyen módokon mondhatnak le a hiteltörlesztési moratóriumról. Itt fontos kiemelni, hogy ha most nem is szeretnél élni a felfüggesztéssel, később újra aktiválhatod, ha megszorulnál!

Budapest Bank

Elsőre nézzük meg a Budapest Bankot, ők fontosnak tartják kiemelni, hogy a fizetési moratórium automatikus, azonban nem kötelező érvényű, így külön megegyezhetünk velük a moratórium alóli felmentésről.

Ehhez 4 féleképpen is nyilatkozhatunk a további hiteltörlesztésről:

  • A honlapjukon keresztül.
  • Budapest Internetbankon keresztül
  • A telebank szolgáltatást tárcsázva.
  • Valamint a fiókokban is lehetőség van nyilatkozatot tenni.

CIB Bank

Amennyiben a CIB-nél van hitelünk, akkor itt is biztosítanak lehetőséget számunkra, hogyha szeretnék az érintett hiteleket továbbra is fizetni. Ebben az esetben a veszélyhelyzetre való tekintettel 3 online úton tehetjük ezt meg.

  • Internetbank
  • online alkalmazás
  • telefonos mobilalkalmazással

A lehetőség hamarosan a vállalati ügyfelek számára is elérhető lesz, amennyiben önállóan rendelkeznek a céges számla felett.

Erste Bank

Míg az Erste-nél a hiteltörlesztés felfüggesztése lakossági ügyfelek számára egy nyilatkozat leadásával lehetséges, mind elektronikus és telefonos csatornákon keresztül.

  • Amennyiben aktív hozzáféréssel rendelkezünk, akkor a NetBankon keresztül.
  • Más esetben a TeleBankot hívva (+36 1 298 0222) nyitvatartási időben.

A jelenlegi helyzetben lehetőség szerint ne személyesen intézzük a nyilatkozat tételt.

K&H Bank

Hogyha pedig a K&H ügyfelei vagyunk, akkor itt is 4 módot biztosítanak számunkra, amin lemondhatunk a moratóriumról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 1. K&H e-bankban: a hitelek menüpontban a "nyilatkozat törlesztési moratóriumról" blokkban ebben az esetben a nyilatkozat feldolgozása néhány napba telhet, kérik, hogy csak egyszer nyilatkozzon
  • 2. K&H mobilbankon keresztül: két lehetőségünk is van. Először jelezhetjük ezt üzenetben, az alkalmazáson belül az "információ" üzenetek alatt, másodszor pedig telefonon a gyorshíváson keresztül.
  • 3. K&H TeleCenteren keresztül: ehhez hívjuk a +36 1/20/30/70 335 3355 számot, majd válasszuk a menüpontot.
  • 4. Postán: nyilatkozatunkat a hitel szerződés szerinti teljesítéséről postázhatjuk is a K&H Bank 1851 Budapest levelezési címre is.

MKB Bank

Amennyiben az MKB-nál van lakáshitelünk vagy személyi kölcsönünk, a bank honlapján azt találjuk, hogy online, a netbank alkalmazást használva mondhatjuk le a moratóriumot 5 lépésben:

  • 1. Lépjen be NetBANKár fiókjába.
  • 2. Kattintson az oldal fejlécének közepén található Írjon nekünk linkre.
  • 3. Az üzenet tárgya című mezőbe írja be, hogy: Hitelmoratóriummal kapcsolatos nyilatkozat
  • 4. Másolja be az alábbi szöveget az üzenet szövege című mezőbe: Nyilatkozom, hogy a 47/2020. (III.18.) számú kormányrendelet szerinti fizetési moratóriumot nem kívánom igénybevenni, Hitelszerződésem alapján fennálló tartozásomat az eredeti szerződési feltételek szerint kívánom teljesíteni.
    Tudomásul veszem, hogy amennyiben a későbbiekben mégis élni kívánok a Hitelszerződés alapján fennálló tartozásom teljesítésének fizetési moratórium alatti felfüggesztésével, azt jelen Bejelentésem visszavonásával jelezhetem a Bank felé.
  • 5. Küldje el az üzenetet a Rögzít gombra kattintva.

Az bank azon ügyfelei, akik nem rendelkeznek netbank fiókkal, azok az online felületen igényelhetik meg a hozzáférést ehhez.

OTP Bank

Hogyan fizethetjük a törlesztőrészleteinket az OTP-nél a fizetési haladék ideje alatt? Lehetőségünk van a hitelünk tovább törlesztésére, hogyha erre az alábbi 3 mód egyikén nyilatkozatot teszünk.

  • Az internetbankban a nyilatkozatunkat a "Fizetési moratórium" menüpontban a "Törlesztés folytatását" választva tehetjük meg.
  • Illetve a honlapon, hogyha nincs internetbank hozzáférésünk, vagy ingatlanlízing szerződéssel rendelkezünk, akkor a nyilatkozatunkat itt tehetjük meg.
  • Személyesen az OTP bankfiókokban, amennyiben nincs lehetőségünk online benyújtani a nyilatkozatot.
  • Az átfutási idő minden esetben több nap is lehet, a járványhelyzetre való tekintettel pedig a személyes fióki ügyintézést, csak végső esetben válasszuk!

Raiffeisen Bank

Természetesen a Raiffeisennél is van arra lehetőség, hogy az eredeti feltételek szerint tovább fizessük a hitelünket. Ezt az alábbi két úton tehetjük meg:

  • Hívhatjuk telefonon a Raiffeisen Direkt telefonos ügyfélszolgálatát a +36 80 488 588-as telefonszámon, és válasszuk a megfelelő menüpontot.
  • Továbbá a bank fiókjaiban is lehetőség van a kérdésben eljárni, de a jelenlegi helyzetben elsősorban a telefonos ügyintézést javasoljuk.

Takarékbank

A Takarékbank honlapján arra a kérdésre, hogy mit tehetünk, ha nem kívánunk élni a hiteltörlesztés felfüggesztésével, a következő 4 választ találjuk.

  • A nyilatkozatot elküldhetjük postai úton a Takarékbank Zrt. címére.
  • Telefonos ügyfélszolgálaton (+36 1 311 3110).
  • E-mailen (kozpont@takarek.hu) keresztül.
  • Illetve benyújthatja a Takarékbank bármely bankfiókjában.

Fontos továbbá, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben lehetőleg ne személyesen intézzük ügyeinket a bankfiókokban.

UniCredit Bank

Ha az UniCredit ügyfeleiként nem kívánunk élni a moratórium lehetőségével, és változatlanul törleszteni szeretnénk a hitelünket az eredeti szerződéses feltételek szerint, erről nyilatkozatot kell tennünk a bank részére amit kétféleképpen tehetünk meg:

  • Egyik, hogy az eBanking internetbanki szolgáltatásba belépve, a "Hitelezés" menüben a "Hiteleim" pont alatt található "Törlesztési moratórium nyilatkozat" -ra kattintva kitöltjük azt.
  • Másik, a telefonos ügyfélszolgálatukon keresztül, a 061/20/30/70-325-3200 telefonszámot tárcsázva, és a"Törlesztési moratóriummal kapcsolatos információk" menüpontot kiválasztva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm