2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Figyelmeztetett az MNB: de tényleg veszélyben van a pénzünk?


A Magyar Nemzeti Bank hétfőn adta ki a figyelmeztetést, melyben a Magyarországon egyre népszerűbb, külföldi fintechcégek kockázatait sorolja: nem biztos, hogy olyan biztonságosak ezek a vállalatok, mint egy helyi licenccel rendelkező, ellenőrzött bank. Három céget meg is neveztek: a PayPalt, a Revolutot és a Transferwise-t. Azonban nincs arról szó, hogy veszélyben lenne a pénzünk, vagy hogy megbízhatatlanok, netán rosszindulatúak lennének az érintett vállalatok.

Hosszas figyelmeztetést adott ki hétfő délelőtt az MNB a fintechcégek sajátos kockázatairól, melyben három Magyarországon is népszerű vállalatot nevesítettek is. Mindhárom fintechcég határon átnyúló szolgáltatóként van jelen Magyarországon és az úgynevezett "útlevelezés" lehetőségével élnek, ami azt jelenti, hogy egy másik EU-s felügyeleti szervezet engedélyével pénzügyi szolgáltatást nyújthatnak bárhol az unión belül - írja a Portfolio.

Ez a lehetőség nagyban megkönnyíti a pénzügyi vállalatok terjeszkedését és piacszerzését.

Ám ez sajátos problémákat is generálhat amiatt, hogy egyes tagállamok helyi felügyeleti szervei eltérő ügyfélazonosítási, betétbiztosítási, panaszkezelési szabályokat használnak. Közleményével az MNB elsősorban az ebből adódó kockázatokra akarta felhívni a figyelmet. Kitérnek arra is, hogy az említett cégek nem tagjai sem az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), sem az anyaországukban működő garanciarendszernek. Bár az MNB nem említi, ez nem jelenti azt, hogy semmilyen védelmet nem élveznek a fintechcégek ügyfelei.

A banklicenccel nem rendelkező (vagy a Revolut esetén még nem aktívan használó) szolgáltatók licenccel rendelkező bankokkal lépnek partnersége, amelyek számlavezetési szolgáltatást nyújtanak nekik. A Transferwise a Barclaysnál, a Revolut pedig a Barclaysnál és a Lloydsnál vezet számlákat. Ez betétbiztosítási szempontból azt jelenti, hogy ha a revolut vagy a transferwise csődbe megy, az ügyfelek visszakapják a pénzüket, ha viszont a számlavezető bank megy csődbe, az ügyfelek futhatnak a pénzük után.

 

 

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk