11 °C Budapest

Fény derült az igazságra: nem a járvány miatt nem veszik a lakásokat a magyarok

2020. augusztus 12. 19:01

Az elmúlt évben országos átlagban nyolc százalékkal kevesebb üzletet kötöttek az ingatlanpiacon. A fővárosban még ennél is nagyobb, majdnem húsz százalékos volt a visszaesés egy év alatt. 

A KSH hivatalos közleménye szerint 2019-ben 150 ezer tranzakció köttetett az országban, ami az egy évvel korábbi, 2018-as adatokhoz képest 8 százalékos visszaesést jelent. A fővárosban még ennél is jelentősebb a csökkenés, hiszen az előző évi adatokhoz képest 19 százalékkal kevesebb tranzakció történt 2019-ben.

A Budapesten regisztrált 29 305 tranzakció 2014 óta a legalacsonyabb érték. A 2015 óta eltelt négy év alatt nagyjából 30 százalékkal kevesebb ingatlant értékesítettek a fővárosban. Ennek egyik oka az árak látványos emelkedése mellett az is, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy kiköltöznek az agglomerációba

- kommentálta a legfrissebb KSH-adatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője arról is beszámolt, hogy a legtöbb adásvételt a XIII. kerületben regisztrálták (3000 darabot), amitől kicsivel lemaradt a XI. (2500 darabot) és a XIV. kerület (2450 darabot). Ez azt jelenti, hogy a kerületekben a 2018. évi adatokhoz képest 8-33 százalékos csökkenés tapasztalható az adásvételek számában. 

A legnagyobb veszteséget a viszonylag csekély kötött pályás utazási lehetőséggel rendelkező XXII. kerület és bulinegyednek nevezett VII. kerület szenvedte el. Árulkodó, hogy a VII. kerülettel szomszédos, hasonló adottságokkal rendelkező VI. kerületben a visszaesés mértéke csak 9 százalék volt.

A megyeszékhelyeken csaknem 33,8 ezer adásvételt regisztráltak, ami 12 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.

A vidéki megyei jogú városok esetében a munkalehetőségekkel szoros összefüggésben megingathatatlan az öt nagyváros, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és Győr vezető pozíciója. A legtöbb tranzakció Debrecenben volt (3038 darab), Szeged kicsivel lemaradt ettől (2960 darab), míg a sort Szekszárd zárja jócskán leszakadva (470 darab). 

A legjobb lakáskölcsönt keresed? Találd meg a Pénzcentrum hitelkalkulátorával!

Az elmúlt évben egyedül Zalaegerszegen nőtt az adásvételek száma a megyei jogú városok közül, de Szombathelyen és Székesfehérváron sem volt számottevő a csökkenés. Dunától keletre fekvő városokban az adásvételek száma 15 százalékkal esett vissza (szemben a Dunántúl 8 százalékával), legnagyobb mértékben Debrecenben (28,5 százalékkal).

A népességszámra vetített adásvételek fajlagos értékében a fővárosi kerületek állnak az élen, de fölényük jelentősen csökkent idén.

Ezer lakosra vetítve az első öt helyen, továbbra is Budapest belső öt kerülete szerepel. A V.-IX. kerületekben 26-34 adásvétel történt 1000 lakosra vetítve (a VI. kerületben volt a legmagasabb ez a szám.). "Az évek óta megfigyelhető trend szerint Budapest folyamatosan veszít ingatlanpiaci részesedéséből: az országos tranzakciószámból egyre kisebb szelet a fővárosé, és ezt az irányt a 2019-es végleges adatok sem írták felül" - értékelte a statisztikát a portál elemzési vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hitelben gondolkozol? Itt vannak a legjobb lakáskölcsönök, alacsony THM-mel!

A főváros után a Balaton és a Tisza-tó körüli járásokkal folytatódik sor, ami jelentős különbség az elmúlt évek trendjéhez képest: Fonyódi, Marcali, Keszthelyi, Siófoki, Tiszafüredi járásokban 22-25 adásvétel jutott 1000 lakosra. Amellett, hogy ez az érték minden megyei jogú városnál és a kerületek többségénél is magasabb, több esetben még nőtt is 2018. évi adatokhoz képest.

A budai és külső pesti kerületek közül az 1000 lakosra vetített tranzakciószám sehol nem éri el a 20 ezreléket.

Pesti oldalról a XIV. és X., míg Budáról az I. és XI. kerület közelíti meg 17-20 ezrelék közötti értékekkel. A sor végét mind darabszámban, mind fajlagos értékben a XXIII. kerület zárja, ahol mindössze 170 tranzakció történt. A megyei jogú városok közül a legmagasabb fajlagos érték, csak úgy, mint az előző évben, Dunaújvárosban (19 db/1000 lakos), míg a legkevesebb Érden (11,5 db/1000 lakos) volt.

Nézd meg a legkedvezőbb kölcsön ajánlatok részleteit ebben a listában!

A fővárosi agglomerációt tekintve Dunakeszi és Szigetszentmiklósi járásokban volt népesség arányosan a legmagasabb az 1000 lakosra vetített tranzakciók száma 14,6 darabbal, melyet a Nagykátai járás követett 14 tranzakcióval. Érdekes fejlemény, hogy a fővárosi agglomerációban akadtak gyengébben teljesítő járások is; például a Pilisvörösvári járásban 1000 lakosra vetítve csak 7,1 tranzakció történt, ami a 197 járás közül a legalacsonyabb érték, míg a Gyáli járásban 7,9 ezrelékes érték a harmadik legalacsonyabb.

A településtípusok közül egyedül a kistelepüléseken nem csökkent az adásvételek száma.

Az 5 ezer főnél kisebb népességgel rendelkező településeken összességében 4 százalékkal több adásvétel született a tavalyi év során, míg a kisvárosok is lényegesen jobban teljesítettek az átlagnál, ahol mindössze 2,8 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm