18 °C Budapest

Fény derült az igazságra: nem a járvány miatt nem veszik a lakásokat a magyarok

2020. augusztus 12. 19:01

Az elmúlt évben országos átlagban nyolc százalékkal kevesebb üzletet kötöttek az ingatlanpiacon. A fővárosban még ennél is nagyobb, majdnem húsz százalékos volt a visszaesés egy év alatt. 

A KSH hivatalos közleménye szerint 2019-ben 150 ezer tranzakció köttetett az országban, ami az egy évvel korábbi, 2018-as adatokhoz képest 8 százalékos visszaesést jelent. A fővárosban még ennél is jelentősebb a csökkenés, hiszen az előző évi adatokhoz képest 19 százalékkal kevesebb tranzakció történt 2019-ben.

A Budapesten regisztrált 29 305 tranzakció 2014 óta a legalacsonyabb érték. A 2015 óta eltelt négy év alatt nagyjából 30 százalékkal kevesebb ingatlant értékesítettek a fővárosban. Ennek egyik oka az árak látványos emelkedése mellett az is, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy kiköltöznek az agglomerációba

- kommentálta a legfrissebb KSH-adatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője arról is beszámolt, hogy a legtöbb adásvételt a XIII. kerületben regisztrálták (3000 darabot), amitől kicsivel lemaradt a XI. (2500 darabot) és a XIV. kerület (2450 darabot). Ez azt jelenti, hogy a kerületekben a 2018. évi adatokhoz képest 8-33 százalékos csökkenés tapasztalható az adásvételek számában. 

A legnagyobb veszteséget a viszonylag csekély kötött pályás utazási lehetőséggel rendelkező XXII. kerület és bulinegyednek nevezett VII. kerület szenvedte el. Árulkodó, hogy a VII. kerülettel szomszédos, hasonló adottságokkal rendelkező VI. kerületben a visszaesés mértéke csak 9 százalék volt.

A megyeszékhelyeken csaknem 33,8 ezer adásvételt regisztráltak, ami 12 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.

A vidéki megyei jogú városok esetében a munkalehetőségekkel szoros összefüggésben megingathatatlan az öt nagyváros, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és Győr vezető pozíciója. A legtöbb tranzakció Debrecenben volt (3038 darab), Szeged kicsivel lemaradt ettől (2960 darab), míg a sort Szekszárd zárja jócskán leszakadva (470 darab). 

A legjobb lakáskölcsönt keresed? Találd meg a Pénzcentrum hitelkalkulátorával!

Az elmúlt évben egyedül Zalaegerszegen nőtt az adásvételek száma a megyei jogú városok közül, de Szombathelyen és Székesfehérváron sem volt számottevő a csökkenés. Dunától keletre fekvő városokban az adásvételek száma 15 százalékkal esett vissza (szemben a Dunántúl 8 százalékával), legnagyobb mértékben Debrecenben (28,5 százalékkal).

A népességszámra vetített adásvételek fajlagos értékében a fővárosi kerületek állnak az élen, de fölényük jelentősen csökkent idén.

Ezer lakosra vetítve az első öt helyen, továbbra is Budapest belső öt kerülete szerepel. A V.-IX. kerületekben 26-34 adásvétel történt 1000 lakosra vetítve (a VI. kerületben volt a legmagasabb ez a szám.). "Az évek óta megfigyelhető trend szerint Budapest folyamatosan veszít ingatlanpiaci részesedéséből: az országos tranzakciószámból egyre kisebb szelet a fővárosé, és ezt az irányt a 2019-es végleges adatok sem írták felül" - értékelte a statisztikát a portál elemzési vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hitelben gondolkozol? Itt vannak a legjobb lakáskölcsönök, alacsony THM-mel!

A főváros után a Balaton és a Tisza-tó körüli járásokkal folytatódik sor, ami jelentős különbség az elmúlt évek trendjéhez képest: Fonyódi, Marcali, Keszthelyi, Siófoki, Tiszafüredi járásokban 22-25 adásvétel jutott 1000 lakosra. Amellett, hogy ez az érték minden megyei jogú városnál és a kerületek többségénél is magasabb, több esetben még nőtt is 2018. évi adatokhoz képest.

A budai és külső pesti kerületek közül az 1000 lakosra vetített tranzakciószám sehol nem éri el a 20 ezreléket.

Pesti oldalról a XIV. és X., míg Budáról az I. és XI. kerület közelíti meg 17-20 ezrelék közötti értékekkel. A sor végét mind darabszámban, mind fajlagos értékben a XXIII. kerület zárja, ahol mindössze 170 tranzakció történt. A megyei jogú városok közül a legmagasabb fajlagos érték, csak úgy, mint az előző évben, Dunaújvárosban (19 db/1000 lakos), míg a legkevesebb Érden (11,5 db/1000 lakos) volt.

Nézd meg a legkedvezőbb kölcsön ajánlatok részleteit ebben a listában!

A fővárosi agglomerációt tekintve Dunakeszi és Szigetszentmiklósi járásokban volt népesség arányosan a legmagasabb az 1000 lakosra vetített tranzakciók száma 14,6 darabbal, melyet a Nagykátai járás követett 14 tranzakcióval. Érdekes fejlemény, hogy a fővárosi agglomerációban akadtak gyengébben teljesítő járások is; például a Pilisvörösvári járásban 1000 lakosra vetítve csak 7,1 tranzakció történt, ami a 197 járás közül a legalacsonyabb érték, míg a Gyáli járásban 7,9 ezrelékes érték a harmadik legalacsonyabb.

A településtípusok közül egyedül a kistelepüléseken nem csökkent az adásvételek száma.

Az 5 ezer főnél kisebb népességgel rendelkező településeken összességében 4 százalékkal több adásvétel született a tavalyi év során, míg a kisvárosok is lényegesen jobban teljesítettek az átlagnál, ahol mindössze 2,8 százalékos visszaesés volt tapasztalható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem