2019. október 24. csütörtök Salamon

Ezt te sem fogod elhinni: erre költik a magyarok ezt a sok hitelt


Az új lakáshitelek iránti kereslet enyhén megcsappant, ez pedig minden bizonnyal a babavárónak tudható be. A használt lakás vásárlására felvett hitelek még mindig jelentősen dominálnak az új lakásokra felvett hitelekkel szemben, de míg az előző iránti keresletben volt visszaesés a korábbi hónaphoz képest, az utóbbinál ez nem mondható el. A különböző hitelcélra felvett lakáshitelek átlagos kamatai között nincs számottevő különbség (a konkrét banki hitelek ajánlatainak megismeréséhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!).

A múlt héten megírtuk, hogy a lakáshitelek iránti kereslet elég erősen megérezte a babaváró bevezetést, az előző hónapokhoz képest is tízmilliárdos visszaesésről beszélhetünk, az egy évvel azelőtti kihelyezésekhez képest pedig közel 13 milliárdos volt a csökkenés. Ez korántsem meglepő, ha azt nézzük, hogy a babaváróból körülbelül 120 milliárd forintot vettek fel, és ennek nagy részét is vélhetően lakáscélokra költik a magyarok.

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

2019. augusztusában 68,2 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a magyarok, ez pedig jelentősen elmarad az előző havi 77 milliárdtól is. Az adatokat látva kijelenthető, hogy a lakáshitelek iránti kereslet jelentősen csökken a késő tavaszi, kora nyári tetőzés után.

Érdemes azonban a számok mögé nézni: mire vesznek fel a magyarok ennyi hitelt? Már múlt hónapban is bemutattuk, hogy a használt lakások iránti kereslet sokkal jelentősebb, mint az új lakások iránti, érdemes azonban megnézni, hogy a visszaesés melyik kategóriát érintette a legerőteljesebben. Ha csak az arányokat nézzük, egyértelműen látszik, hogy új lakásra több hitelt vettek fel a magyarok, mint az előző hómnapban, a használt lakások vásárlására felvett lakáshitelek iránti kereslet azonban jelentősen csökkent.

Tehát relatíve nőtt a súlya az új lakások vásárlására felvett lakáshiteleknek. Míg előző hónapban 7,15 milliárdot vettek fel a magyarok ilyen célra, 2019. augusztusában ez 7,30 milliárd volt. A használt lakásokra felvett lakáshitelek 51,75 milliárdról 47,10 milliárdra csökkentek. Nagyot csökkent az építésre és bővítésre felvett lakáshitelek iránti kereslet is: az előző hónapban ez 10,08 milliárd volt, augusztusban pedig 7,38. De hogy most is mennyire dominálnak a használt lakás vásárlására felvett hitelek, az alábbi ábra mutatja be a legszemléletesebben:

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Természetesen érdemes a fenti adatokat fenntartásokkal kezelnünk: nem tudjuk, hogy a babaváróban felvett 120 milliárdból mennyit költöttek használt vagy új lakás vásárlására, és mennyit felújításra. Azt feltételezhetjük, hogy mivel az új lakások ára rendkívül magas, ezért arra kevésbé lehet elkerülni a lakáshitel felvételét, míg egy használt lakásra sokkal kisebb piaci lakáshitel-forrásra van szükség. Ez kiemelten igaz a bővítésre - ezzel magyarázható a jelentős visszaesés.

És van-e különbség a lakáshitelek kamatai között aszerint, hogy milyen célra veszik fel őket? Igen, még ha nem is számottevő. A használt lakás vásárlására felvet hitelek például enyhén olcsóbbak csak, mint az új lakásra: az előbbi átlagosan 4,69 százalékba kerül, míg a másik 4,61-be. Nem nagy a különbség az építésre (4,72 százalék) és a felújításokra felvett hitelek kamatai (4,93 százalék) sem. Kijelenthető tehát, hogy az eltérés a különféle hitelcélra felvett hitelek kamatai között olyan alacsony, hogy annak nincs statisztikai jelentősége.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Veszélyes csodaszer terjed itthon: be ne töltsd a kocsidba, tropára mehet
Eléggé kamu szagú a történet, mégis sokan bedőlnek.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Kika

10.24-11.05
Országos

Aldi

10.24-10.30
Országos

Lidl

10.24-10.30
Országos

Tesco

10.24-10.30
Országos

Kika

10.16-10.29
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos