Ezt te sem fogod elhinni: erre költik a magyarok ezt a sok hitelt

2019. október 7. 11:31

Az új lakáshitelek iránti kereslet enyhén megcsappant, ez pedig minden bizonnyal a babavárónak tudható be. A használt lakás vásárlására felvett hitelek még mindig jelentősen dominálnak az új lakásokra felvett hitelekkel szemben, de míg az előző iránti keresletben volt visszaesés a korábbi hónaphoz képest, az utóbbinál ez nem mondható el. A különböző hitelcélra felvett lakáshitelek átlagos kamatai között nincs számottevő különbség (a konkrét banki hitelek ajánlatainak megismeréséhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!).

A múlt héten megírtuk, hogy a lakáshitelek iránti kereslet elég erősen megérezte a babaváró bevezetést, az előző hónapokhoz képest is tízmilliárdos visszaesésről beszélhetünk, az egy évvel azelőtti kihelyezésekhez képest pedig közel 13 milliárdos volt a csökkenés. Ez korántsem meglepő, ha azt nézzük, hogy a babaváróból körülbelül 120 milliárd forintot vettek fel, és ennek nagy részét is vélhetően lakáscélokra költik a magyarok.

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

2019. augusztusában 68,2 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a magyarok, ez pedig jelentősen elmarad az előző havi 77 milliárdtól is. Az adatokat látva kijelenthető, hogy a lakáshitelek iránti kereslet jelentősen csökken a késő tavaszi, kora nyári tetőzés után.

Érdemes azonban a számok mögé nézni: mire vesznek fel a magyarok ennyi hitelt? Már múlt hónapban is bemutattuk, hogy a használt lakások iránti kereslet sokkal jelentősebb, mint az új lakások iránti, érdemes azonban megnézni, hogy a visszaesés melyik kategóriát érintette a legerőteljesebben. Ha csak az arányokat nézzük, egyértelműen látszik, hogy új lakásra több hitelt vettek fel a magyarok, mint az előző hómnapban, a használt lakások vásárlására felvett lakáshitelek iránti kereslet azonban jelentősen csökkent.

Tehát relatíve nőtt a súlya az új lakások vásárlására felvett lakáshiteleknek. Míg előző hónapban 7,15 milliárdot vettek fel a magyarok ilyen célra, 2019. augusztusában ez 7,30 milliárd volt. A használt lakásokra felvett lakáshitelek 51,75 milliárdról 47,10 milliárdra csökkentek. Nagyot csökkent az építésre és bővítésre felvett lakáshitelek iránti kereslet is: az előző hónapban ez 10,08 milliárd volt, augusztusban pedig 7,38. De hogy most is mennyire dominálnak a használt lakás vásárlására felvett hitelek, az alábbi ábra mutatja be a legszemléletesebben:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Természetesen érdemes a fenti adatokat fenntartásokkal kezelnünk: nem tudjuk, hogy a babaváróban felvett 120 milliárdból mennyit költöttek használt vagy új lakás vásárlására, és mennyit felújításra. Azt feltételezhetjük, hogy mivel az új lakások ára rendkívül magas, ezért arra kevésbé lehet elkerülni a lakáshitel felvételét, míg egy használt lakásra sokkal kisebb piaci lakáshitel-forrásra van szükség. Ez kiemelten igaz a bővítésre - ezzel magyarázható a jelentős visszaesés.

És van-e különbség a lakáshitelek kamatai között aszerint, hogy milyen célra veszik fel őket? Igen, még ha nem is számottevő. A használt lakás vásárlására felvet hitelek például enyhén olcsóbbak csak, mint az új lakásra: az előbbi átlagosan 4,69 százalékba kerül, míg a másik 4,61-be. Nem nagy a különbség az építésre (4,72 százalék) és a felújításokra felvett hitelek kamatai (4,93 százalék) sem. Kijelenthető tehát, hogy az eltérés a különféle hitelcélra felvett hitelek kamatai között olyan alacsony, hogy annak nincs statisztikai jelentősége.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm