6 °C Budapest

Ezt sokan nem tudják: így is lehet nyaralót venni

2019. július 19. 17:33

Bizonyára sokan nyaralnak a napokban, hetekben a Balatonnál, a Velencei-tónál, vagy látogatnak ki a nyári hétvégéken a közeli folyópartra. Nincs az a család, akinek a fejében ne fordulna meg ilyenkor: nem kéne nekünk is egy nyaraló? A számos szempont mellett a finanszírozás lehet az egyik legfontosabb kérdés a döntés megszületésében. Ezért nem árt alaposan tájékozódni és felkészülni a vásárlás előtt, mert a lakóépületektől eltérő kondíciókkal lehet csak a nyaralóvásárlást finanszírozni.

A nyaralópiac hagyományosan ősszel és tavasszal pörög fel igazán, ami nem véletlen. A lehetséges vásárlók vagy a nyárra, vagy pedig a nyáron szerzett remek élmények hatására kezdenek nyaralót keresni. Nem árt azonban jó néhány dologra odafigyelni, hiszen egy nyaraló finanszírozása és fenntartása több ponton eltér a lakóingatlanokétól. Az OTP Bank összegyűjtötte, mit érdemes szem előtt tartani a nyaraló besorolású ingatlan vásárlása során.

Lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

1. Mi van a tulajdoni lapon?

Mindig fokozattan figyelni kell, hogy a kiszemelt ingatlan milyen övezeti besorolással, rendeltetés szerinti jelleggel szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. Ha ugyanis a besorolás alapján nem lakóházról, hanem nyaralóról, hétvégi házról, vagy esetleg gazdasági épületről van szó, az alaposan leszűkítheti a mozgásteret akár bővítés, akár hitelfelvétel esetén. Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője felhívja a figyelmet:

Fontos szem előtt tartani, hogy a nyaralókra vagy gazdasági épületként bejegyzett üdülőkre sem CSOK, sem semmilyen más államilag támogatott lakáshitel nem igényelhető. Ez alól kivétel lehet például a lakásként bejegyzett társasüdülő, de a két állami támogatású konstrukció igénylésének egyik feltétele, hogy életvitelszerűen a hitelezett ingatlanban kell laknia a tulajdonosnak. Ha ez nem teljesíthető feltétel, akkor érdemes a piaci kamatozású jelzáloghitelek közül választani, hiszen ez esetben nincs bentlakási kötelezettség. Ahogy a fenti példa is mutatja, számtalan szempont és kérdés merül fel az ingatlanvásárlás során, ezért is érdemes olyan pénzügyi partnerhez fordulni, amely szakértő segítséget nyújt a legmegfelelőbb hitelkonstrukció kiválasztásában

2. Van, aki rendszeresen gondozza?

Egy nyaralóban - éppen jellegénél fogva - csak a szezonban tartózkodunk, miközben az ingatlannal kapcsolatos teendők szinte folyamatosak. Hacsak nem akarunk rendszeresen lejárni, érdemes helyben megállapodni valakivel, aki gondját viseli a nyaralónknak. Ha kell, levágja a füvet (nehogy a parlagfű miatt begyűjtsünk egy kiadósabb büntetést), ha kell, intézkedik, vagy csak értesít bennünket, hogy teendőnk adódott. Társasüdülő esetén különösen fontos a jó viszony és a folyamatos kapcsolattartás a közös képviselővel.

Lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

3. Kiszámíthatóak a plusz költségek?

Saját nyaraló vagy üdülőház esetén jó előre érdemes körüljárni, hogy milyen állandó közmű- és egyéb szolgáltatási költségekkel kell számolnunk. Sőt, érdemes a váratlan kiadásokra is létrehozni egy keretet. Társas üdülőkben annyival könnyebb a helyzet, hogy a közös képviselő számol a tulajdonosok helyett. A közös kert, vagy partszakasz gondozása, a porta- és biztonsági szolgálat viszont jócskán megdrágíthatja egy ilyen ingatlan fenntartását, főleg úgy, hogy a szolgáltatásokat csak az év töredékében vesszük személyesen is igénybe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Milyen biztosítás köthető?

Egy nyaralóban - főleg szezonon kívül - ritkábban fordulunk meg. Így, ha valami probléma adódik, például betörnek, az csak később derül ki. Egy csőtörés akár hetekig is áztathatja a falakat. Éppen ezért a legtöbb biztosítónál a sztenderd lakásbiztosításokétól eltérő, kedvezőtlenebb feltételekkel köthető csak biztosítás. Érdemes alaposan tájékozódni, több ajánlatot is megfontolni, és a részletekre is odafigyelve megkötni a biztosítási szerződést.

5. Hosszabb-rövidebb ideig kiadnánk a nyaralót?

Ha eleve kiadásra szánjuk, vagy csak átmenetileg adnánk ki a nyaralót, célszerű felvenni a kapcsolatot egy helyi ingatlanügynökséggel. Ez a megoldás megkímél az ingázástól, és akár leveheti a vállunkról az üzemeltetéssel kapcsolatos terheket is. Jelenleg az ingatlan üdültetési célú bérbeadásából származó bevétel rendkívül kedvezően adózik, de azért érdemes figyelni a jogszabályok változását is. Ahogy arra is fel kell készülni, hogy az önkormányzat az idegenforgalmi adó beszedése miatt rendszeresen ellenőrzi, hogy valójában hányan is tartózkodnak éppen az ingatlanban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm