Ezt sokan nem tudják a babaváró hitelről: érdemes erre is gondolni

Pénzcentrum2019. augusztus 15. 14:30

Rengeteg magyar család igényelheti a babaváró hitelt, amely július 1. óta érhető el a pénzintézetekben. A kamatmentes konstrukcióval érdemben semmi nem tud versenyezni, így azoknak a házaspároknak, akik hitelfelvételen és gyermekvállaláson is gondolkodnak, a babaváró valóban kihagyhatatlannak tűnhet. Flovora Annával, az OTP Bank Lakossági Hitelezési Tribe ügyvezető igazgatójával többek között arról beszélgettünk, mit mutatnak eddig a számok és arra is kitérünk, mi történik válás, vagy más élethelyzet esetén.


Több tízezer magyar családnak jelenthet megoldást a július 1-jén elstartolt Babaváró hitel. Florova Anna, az OTP Bank Lakossági Hitelezési Tribe ügyvezető igazgatója a Pénzcentrumnak elmondta, másfél hónap alatt több mint 5 ezer folyósítás történt az OTP Banknál, az átlagos hitelösszeg 9,7 millió forint. Az ügyfelek szinte minden esetben a maximális, 240 hónapos futamidőre veszik fel a kölcsönt.

Mivel az OTP Bank a hagyományos személyi kölcsönök esetén is rendkívül gyors átfutási idővel dolgozik, ezért, ha minden papír rendben van, átlagosan néhány napon belül a számlán lehet a támogatás. Ez az idő a teljes folyamatra értendő, az igény beérkezésétől a folyósításig

 - mondta a szakember. Noha házasságkötéskor mindenki hosszú, boldog évekre számít, tragédiák mindig történhetnek.

Mi a helyzet válás esetén?

Adódik a kérdés, mi történik válás esetén.

Ha születik egy közös gyerekük (és még két gyerek vállalását tervezték), akkor a válást követően elveszik a kamattámogatás, de az addig igénybevett kamattámogatást nem kell visszafizetni.

Mi történik akkor, ha már két közös gyerek után igénylik a Babaváró kölcsönt, de aztán elválnak, és nem születik meg a harmadik közös gyerekük? Az OTP Banktól megtudtuk, hogy ha a támogatott személyek közötti házasságot a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják vagy érvénytelenné nyilvánítják, az erről szóló bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő törlesztési esedékesség napjától a kamattámogatás megszűnik, vagyis magasabb törlesztőrészletet kell megfizetni. Az igénybe vett kamattámogatás összegét egy összegben vissza kell fizetni a házasság jogerős felbontásától vagy érvénytelenné nyilvánításától számított 120 napon belül, amennyiben a gyermek nem született meg a szerződés megkötésétől a házasság felbontásáig.

Ha a támogatott személy a házasságának felbontását vagy érvénytelenné nyilvánítását követően, a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül újabb házasságot köt, akkor az 5 év újra kezdődik, tehát ha az új kapcsolatból gyerek születik, ismét élhetnek a kamattámogatás lehetőségével és a törlesztés szüneteltetésével.

Mi történik vetélés esetén?

A 12. hetét betöltött magzatot vetélés esetén úgy kell tekinteni, hogy a magzat megszületett, tehát a jogszabály által előírt feltétel teljesítettnek tekintendő

 - tudtuk meg Florova Annától. Azt is elmondta, hogy a jogszabály alapján a támogatott személy - a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszak lejártát megelőzően benyújtott - kérelme alapján a korábban igénybe vett kamattámogatásnak megszűnése és visszafizetési kötelezettsége alól a járási hivatal méltányosságból felmentést engedélyezhet, ha a támogatott személy (vagyis az anyuka) egészségügyi okok miatt nem tud a jövőben gyermeket vállalni.

Mi lesz a babaváró kölcsönnel, ha megözvegyül valaki?

A legrosszabb forgatókönyvre senki sem akar felkészülni, de mégis, felmerül a kérdés, mi történik akkor, ha a házaspár egyik tagja meghal a hiteligénylést követően?

Ha a támogatott személyek egyike a kamattámogatással érintett kölcsön folyósításától számított 5 éven belül, a házasságuk fennállása alatt meghal, és nem teljesítik a kamattámogatás feltételét (vagyis nem születik ez alatt az idő alatt gyerekük), akkor a kamattámogatást még a házastárs halálától számított 6 hónapig nem szüntetik meg, és ez alatt az idő alatt a törlesztési kötelezettség is szünetel.

A hitelintézet szakértője hozzátette; az addig igénybe vett kamattámogatás összegének utólagos felszámítására a kamattámogatással érintett időszak lejártát követően nem kerül sor. Azonban utána a kamattámogatás nélküli magasabb törlesztőrészletet kell megfizetni.

Ha a folyósítástól számított 5 éven belül az özvegy újra házasodik, akkor az 5 év újra kezdődik, vagyis 5 év ismételten rendelkezésre áll a gyermekvállalásra, és ha gyermek születik, a kölcsön ismét kamatmentessé válik

- tette hozzá.

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Figyelem! Amennyiben kérdésed van a babaváró hitellel kapcsolatban, írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. A legizgalmasabb kérdésekre az OTP Bank szakértője válaszol majd hamarosan.
Címkék:
otp, otp bank, családalapítás, babaváró kölcsön, babaváró hitel, bírósági szünet,