2020. augusztus 8. szombat László

Ezért rohanták meg a magyarok a bankokat: ilyet már rég láttunk


Tovább dübörög a jelzáloghitelek piaca. Ma délelőtt mi is megírtuk, hogy az átlagos lakáshitelek kamata csökkent, de most kiderült, hogy az egyes lakáshitelek kamatai is csökkentek. Vannak ugyanakkor olyan költségek, amelyek érezhetően drágultak. Az alacsony lakáshitelek mellé olyan kereslet párosult, amelyre tavaly ősz óta nem volt példa.

Lakásvásárláshoz keresd fel a legolcsóbb hiteleket kalkulátorunkban!

Május elején is csökkentek a lakáshitelek kamatai a Bank360 szokásos havi kamatfigyelője szerint. Márciusban tovább öntötték a lakáscélú kölcsönöket a bankok, brutális emelkedésről árulkodnak a jegybank számai - ahogy azt mi is megírtuk. Márciusban 76,34 milliárd forint értékben vettek fel a magyar háztartások jelzáloghitelt, 13 milliárd forinttal többet, mint egy hónappal korábban, az előző év azonos időszakához képest - 60,3 milliárd forint - pedig 16 milliárd forinttal többet, ami 26,6 százalékos növekedés - derül ki a jegybank legfrissebb statisztikáiból. A fenti tendenciákról ma délelőtti cikkünkben írtunk:

Ahogy mi is megírtuk, a biztonságosnak nevezett 1 éven túli kamatfixálású hitelek jelentős dominanciája érvényesül az újonnan felvett kölcsönöknél: a 76,34 milliárd forintos folyósításból mindössze 3,93 milliárd volt legfeljebb 1 éves rögzítésű, azaz az újonnan felvett lakáshitelek közel 95 százaléka volt márciusban hosszabb kamatperiódusú - ezt emeli ki a Bank360 szakértője is. Márciusban az új lakáshitelek kamatfixálásának hossza átlagosan 106 hónap volt.

Májusi kamatcsökkenés - aranyat ér?

Április végén - május elején is olcsóbbak lettek a hitelek, leginkább az egy éven belül változó kamatú kölcsönök, mivel ezek referencia mutatója is csökkent - írja a Bank360. Az esés 1-3 bázispontos volt kamatperiódustól függően. Ezen túl egyedi módosításokkal is találkozhatnak azok az ügyfelek, akik most térnek be hitelért a bankfiókba.

Hasonlítsd össze a lakáshiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A Raiffeisennél például emelkedett az értékbecslés költsége 30 480 forintról 38 100 forintra. A CIB Bank CIB UNO szabad felhasználású, változó kamatozású kölcsönénél a Magnifica (azaz a prémium banki) kedvezménnyel csökkent a kamat 3,76 százalékról 2,26 százalékra.

Az MKB Banknál 0,31 százalékos kamatcsökkenést tapasztalnak mindazok, akik igénybe tudják venni a prémium kamatkedvezményt a 10 éves kamatperiódusú kölcsönöknél. A Takarék Csoport eltörölte az 50 millió forintos felső határt az igényelhető hitelösszegnél és törölte az állandó, bejelentett magyarországi lakcím legalább 6 hónapos meglétének feltételét is.

Óvatos kivárás jellemezheti most a piacot

A Bank360 szakértője, Veres Patrik szerint kivárás jellemezheti a háztartásokat az állami babaváró hitel indulása előtt, amely a jelzáloghitelek alternatívája is lehet. Ugyanakkor azok a lakásvásárlás előtt állók, akik biztosan tudták, hogy nem veszik fel a kölcsönt, de számítottak annak árfelhajtó hatására az ingatlanpiacon, korábbra hozhatták jelzáloghitel-döntéseiket, amely már látszódhatott a márciusi adatokon is, és bizonyára megjelenik majd az áprilisi statisztikában is.

A Bank360 specialistája továbbra is az alaposságra buzdít: hitelkalkulátor segítségével könnyedén összehasonlíthatjuk személyre szabottan a hiteleket és akár százezreket is spórolhatunk mindössze néhány kattintással. Legyen szó akár lakáshitelről, akár fogyasztási hitelekről vagy bankszámlákról, ezt a lépést mindenképpen érdemes megtenni, ha nem szeretnénk pénzt kidobni az ablakon.

Hasonlítsd össze a lakáshiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.