15 °C Budapest

Ezért bukta el luxuslakását a legendás magyar sportoló

2014. december 13. 07:04

A héten végleg kiköltözött otthonából Mészöly Kálmán és felesége. A budai luxusingatlantól a tetemes adósságok miatt kellett megválnia a legendás sportolónak. A veterán futballistát annak ellenére szippantotta be az adósságspirál, hogy a devizahiteles elszámolás és forintosítás már a küszöbön áll.

Mészöly Kálmán feleségével, a korábbi válogatott röplabdázó, Bardi Gyöngyivel a XII. kerületi Virányos út 30. szám alatt lévő társasházban lévő, több mint 100 négyzetméteres lakásban élt - eddig. Bulvárlapok ugyanis arról cikkeztek a héten, Mészölyéknek költözniük kell. A napvilágot látott részletek szerint ugyanis képtelenek voltak tovább fizetni svájci frank alapú hitelük megnövekedett törlesztőrészeteit.

Megmenthette volna Mészölyéket az elszámolás és a forintosítás?

A veterán futballistát annak ellenére szippantotta be az adósságspirál, hogy a devizahiteles elszámolás és forintosítás már a küszöbön áll. Itt érdemes megjegyezni, hogy az elszámolási törvény kilakoltatási moratóriumot vezetett be - ami várhatóan a forintosítás után zárul le -, amiből az is gyanítható, hogy Mészölyéket nem kilakoltatták, hanem maguk döntöttek a költözés, és vélhetően az eladás mellett.

Kattints! Elfogadták! Mennyit, mikor kapnak vissza a devizahitelesek?

Vélhetően azért választhatta ezt az utat a legendás sportoló és felesége, mert az elszámolás és a forintosítás együttesen sem csökkentette volna már kölcsönük törlesztőrészleteit olyan mértékben, amit az idős sportoló házaspár havonta elbírt volna. Igaz, ahogy az alábbi videóban látható Mészöly már régebben is a váltás mellett tette le a voksát, ám ez jelen helyzetben valószínűleg kevés lett volna a boldoguláshoz.

Hogyan lakoltathatták ki Mészölyt?

Az egykori sztársportolót tehát nem kilakoltatták, hanem a lakását eladva fizethette ki a svájci frank alapú hitelét (vagy annak tetemes részét). Így ugyan megszabadult az adósságától, viszont elveszítette otthonát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfrissebb adatok szerint jelenleg egyébként nagyjából 200 ezer ügy áll a kilakoltatási moratórium miatt, ezek várhatóan jövő év tavaszán indulnak újra. Ez esetben valószínűleg három lehetőségük lesz a nem fizető adósoknak:

  • A bank hagyja, hogy eladják a lakásukat, és abból kifizessék az adósságukat
  • Elárverezik a kérdéses ingatlant

A fő probléma a legutóbbi megoldással az, hogy az adós elveszíti az ingatlanját, ráadásul a lakás ára az esetek túlnyomó többségében nem is fedezi a tartozást. Ezt csak tetézi, hogy sok lakás együttes eladásakor az ingatlanárak a mélybe zuhanhatnak.

E tényezők miatt a piaci értékesítés, illetve az Eszközkezelő megoldása lehet a legjobb, viszont utóbbi esetében ekkora ingatlanmennyiséget az állami intézmény is nehezen tud majd felszippantani. Az ingatlanok kivásárlása ugyanis még a nyomott áron is hatalmas összegeket igényelne.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem