14 °C Budapest

Ezek most a legnagyobb akciók, kedvezmények: százezreket spórolhatsz

Pénzcentrum
2014. április 10. 05:32

Érdemes figyelniük azoknak, akik lakáshitelt szeretnének felvenni. A bankok ugyanis komoly akciókkal, kedvezményekkel csábítják magukhoz a hitelfelvevőket, amikkel sokat spórolhatunk: a Pénzcentrum.hu mutatja, melyek a legfontosabbak.

Egy hitelfelvétel - különösen egy lakáshitel - komoly dolog, érdemes alaposan átgondolni, és megfontoltan dönteni: egy ilyen lépés ugyanis hosszú évekre, akár évtizedekre is befolyásolhatja a család pénzügyi helyzetét. Jól látszik, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen átalakult a lakáshitelek választéka, elsősorban azért, mert a korábban rendkívül népszerű devizahitelek visszaszorultak. Jól látható változás az is, hogy jelenleg nagyon alacsony kamattal kínálnak forinthiteleket a bankok, és sok a támogatott hitel is a piacon.


Érdemes alaposan átgondolni

Fontos tehát alaposan átgondolni, mely banknál, milyen feltételekkel veszünk fel hitelt. A bankok természetesen különféle akciókkal, kedvezményekkel csábítják a lakásvásárlókat, ezekkel a kedvezményekkel akár százezreket is spórolhatunk, ráadásul nem csak rövidtávon, vagy egyszeri alkalommal használhatjuk őket.

A bankok által kínált akciók egy része az induláskor, hitelfelvételkor kapcsolatos költségekre érvényesíthető. Több hitelintézet elengedi az értékbecslési díjat és/vagy a folyósítási jutalékot - előbbi 15 ezer és 40 ezer forint között mozog, utóbbi a szerződéses összeg 1-1,5 százaléka is lehet.


Találunk olyan hitelintézetet is, amely a nem banki költségek egy részét is átvállalja (tipikusan ilyen költség a közjegyzői okirat díja). A díjak mellett természetesen akciós kamatok és kamatkedvezmények is találhatóak, amelyek a pár évvel ezelőtti gyakorlattal szemben nem átmeneti, hanem teljes futamidőre szóló kedvezményt biztosítanak. Ezek többnyire valamilyen egyéb, a hitelhez amúgy is szükséges banki szolgáltatás igénybevételéhez (például rendszeres átutalás, bankszámlahasználat, és vagyonbiztosítás kötése) kapcsolódnak.

Egyes bankok az 50 négyzetméter feletti lakásvásárlásoknál (és egyes támogatási fajtáknál) kötelezően előírt energiatanúsítvány díjából adnak kedvezményt (ez 10-40 ezer forintos tételt jelent).

Nem csak egyszeri spórolás

A hazai bankok kínálatát megvizsgálva elmondhatjuk, hogy hosszú távon mindenképp megéri ugyanannál banknál intézni a családi pénzügyeket, ezzel ugyanis nagymértékben csökkenthetők a banki kiadások.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Általánosságban elmondható, hogy érdemes azt a bankot elsődleges banknak tekinteni, amelyiket a hitelhez választottunk, hiszen a hiteltörlesztéshez mindenképpen szükséges számlát nyitni és hosszú távon fenntartani, és arra pénzt utalni. Ezért a kamatokon és induló díjakon túl a bank egyéb szolgáltatásainak a díjaira (például számlavezetési díj, bankkártya költségek, tranzakciós díjak) és kedvezményeire (aktív számlahasználat, flottakedvezmények, családi kedvezmények) is érdemes odafigyelni, hiszen a hiteltörlesztés során ezek a költségek is jelentkezni fognak. Hitelfelvételkor érdemes erre is rákérdezni, hiszen akár 3-8 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek havonta.

Vannak különlegesebb kedvezmények is

A bankok nem csak azzal kedvezhetnek ügyfeleiknek, hogy elengednek, vagy csökkentenek különféle díjakat. Sok ügyfél forintra tudja váltani azt is, ha gyorsan vásárolhat meg egy ingatlant. Ezért érdemes figyelni a hitelbírálat gyorsaságára: egyes bankok már 14 vagy 9 (munkanapos) elbírálási időt is garantálnak: ha az eladó gyorsan akar megszabadulni lakásától, ezért nyomott áron adja azt, a vevőnek komoly árelőnyt jelenthet a gyors elbírálás/hitelügyintézés.

Magyarországon is találkozhatunk-találkozhattunk hitelintézetekkel, amelyek valamilyen vásárlási utalványt, kupont adtak-adnak hitelt felvevő ügyfeleiknek. Tipikusan ilyen lehet egy több tíz-vagy százezer forint értékű vásárlási utalvány, amely valamely lakberendezési-vagy barkácsboltban, esetleg egy műszakicikk-áruházban vásárolható le.

Figyelem! Várjuk olvasóink kérdéseit a lakáshitelek témakörében: cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm