13 °C Budapest

Ez a háziasszonyok álma: itt a nagy rezsicsökkentő trükk

2017. augusztus 10. 11:02

A héten újra elindult az Otthon Melege Program: a legújabb energiatakarékosságot célzó pályázatokkal akár 45 ezer forintos állami támogatást is kaphatunk, hogy lecseréljük elavult hűtőszekrényünket, vagy mosógépünket.  De aki lemarad a pályázatról, annak sem kell szomorkodnia, egy ilyen helyzetben nagy segítséget nyújthat egy jól megválasztott személyi kölcsön is.


A háztartásigép-piac az elmúlt három évben folyamatos kétszámjegyű növekedés tudhat maga mögött, ami több tényezőnek is köszönhető a GfK eladáshelyi értékesítési számai alapján. Egyrészt a különböző államilag támogatott csereprogramok generáltak extra keresletet egy-egy kategóriában, másrészt a fellendülő ingatlanpiac, illetve az új építkezések segítették a beépíthető szegmens bővülését.

A háztartási nagygépek összforgalma 2014-ről 2015-re 20 százalékkal, míg 2015-ről 2016-ra 12 százalékkal nőtt.

A legnagyobb piacméret-gyarapodás 2016-ban a szárítógépeknél és a beépíthető készülékeknél volt látható az előző évi kereslet méretéhez képest. A vásárlói igények azonban jelentősen megváltoztak, az energiaosztályok területén: a vásárlók egyre nagyobb arányban keresték a magasabb energiahatékonyságú, így hosszú távon pénztárcakímélőbb készülékeket. A 2016-ban értékesített hűtőknek értékalapon már 36 százaléka A++-os volt, pedig ez az energiaosztály 2015-ben még csak 28 százalékot tett ki. A mosógépeknél a legnagyobb részt az A+++-os modellek képviselik 48 százalékkal, ami a 2015. évi 43 százalékhoz képest szintén pozitív irányú fejlődést jelent.

Miért éri meg a csere?

2017. augusztus 7-én reggeltől lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a hűtőszekrények, fagyasztószekrények, fagyasztóládák és mosógépek energia megtakarítást eredményező cseréjéhez az Otthon Melege Program idén májusban meghirdetett alprogramja (HGCS/2017) keretében. A közzétett Pályázati Útmutatónak megfelelően a pályázatok benyújtása régiónként eltérő időpontoktól lehetséges.

A pályázati helyek azonban gyorsan betelnek, de azoknak is megérheti egy háztartási gépcsere, akik lecsúsznak a programról. A GfK Hungária korábbi felmérése szerint Magyarországon a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. Ez azt jelenti, hogy

egy tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 ezer forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 ezer forint is lehet a megtakarítás

- hívták fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Új hűtő, de miből?

Fontos kiemelni, hogy az állami ajándékpénz, csak meghatározott készülékek vásárlása esetén jár. De akár a pályázat segítségével, akár nélküle vágunk bele új háztartási gép vásárlásába szükségünk lehet további megtakarítások bevonására is. Szerencsére azoknak sem kell lemondaniuk az új hűtőről, vagy mosógépről, akiknek épp nincs elég spórolt pénzük, ilyenkor segíthet ugyanis a szabadon felhasználható személyi kölcsön. Hiszen gondoljunk csak bele, ha modern, energiatakarékos berendezésekre szeretnénk lecserélni régi, elavult háztartási gépeinket, amelyek nagyon durván pörgetik a villanyszámlát, azzal hosszú távon spórolhatunk is, így belátható időn belül, akár hitelből is megtérülhet a beruházás. Nem kell persze a legdrágább luxustermékeket megvenni, de egy jól átgondolt korszerűsítés miatt például megéri személyi hitelhez nyúlni.

A háztartási gép vásárlásra esetén azonban mindig érdeklődjünk az adott boltban kapható áruhitelekről is, hiszen egy-egy akciós ajánlattal igazán jól járhatunk. De alapvetően a személyi kölcsönök közül érheti meg válogatnunk.

Melyiket válasszam?

A legjobb konstrukció kiválasztásához érdemes felkeresi aPénzcentrum kalkulátorát, ahol több bank ajánlatát is összehasonlíthatjuk. Abban az esetben például, ha 500 000 forintra lenne szükségünk és mellé 3 éves futamidőt választunk, akkor a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönnel16 108 ezer forint lenne a törlesztőrészletünk, a THM 11,27 százalék, míg a teljes visszafizetendő összeg 584 880 forintra rúgna. A CIB Bank Előrelépő Személyi Kölcsönével  pedig 16 188 forintra rúgna a havi törlesztőrészletünk, 13,99 százalékos a THM és 607 970 ezer forint lenne a teljes visszafizetendő összeg.

De nem rossz választás a K&H Bank személyi kölcsöne sem, amellyel 16 605 forint lenne a havi törlesztőnk, 14, 86 százalék a THM és 614 656 forint a teljes visszafizetendő összeg.  Míg mondjuk az Takrék Személyi kölcsönével például 16 782 forint lenne a havi törlesztőrészletünk, 15,76 százalék a THM és 618 164 forint a teljes visszafizetendő összeg. De  érdemes még figyelembe venni akár a Raiffeisen Bank Személyi Kölcsönétis, amellyel 17 320 forintra rúg a havi törlesztőrészletünk, 17,31 százalék a THM és 631 285 forint a teljes visszafizetendő összeg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem