18 °C Budapest

Ez már a válság előszele? Kipukkadni látszik a pesti ingatlanlufi

2019. szeptember 25. 12:30

Meglepő kettősség rajzolódik ki a budapesti lakáspiacon: a nyár óta csökkenő budapesti kereslet növekvő kínálattal párosult, ami összességében lelassította a fővárosi árnövekedést. A kereslet a különböző árkategóriákban viszont eltérő mértékben változott. A 20-30 millió forintos lakások iránti kereslet éves összevetésben majdnem 50 százalékkal csökkent, a 30-40 milliósoknál pedig 17 százalékkal. Ugyanakkor a drágább lakások iránt nőtt az érdeklődés: a 70-80 milliósoknál 6 százalékkal, a 80-90 milliósoknál pedig 16 százalékkal. Igaz, a magasabb áron kínált lakások iránt érdeklődések a teljes kereslet kis részét teszik ki.

Az ingatlan.com korábbi elemzéséből kiderült, hogy a budapesti használt lakások piacán a nyár eleje óta visszaesett a kereslet, részben azért, mert a befektetési célú vásárlók aktivitása jelentősen csökkent a szuperállampapír bevezetésének köszönhetően. Az ingatlanhirdetési portál legfrissebb elemzésében pedig arra kereste a választ, hogy a különböző árkategóriájú lakások iránti kereslet hogyan alakult.

Nem mindegy, milyen lakáshitelt választasz. A bankok ajánlatai között jelentős eltérések lehetnek, egy-egy rossz döntéssel akár tízezer forintot is kidobhatsz havonta. Hitelfelvételkor mindig légy tudatos, és informálódj még a hitelfelvétel előtt! Ehhez mi a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk, ahol két kattintással összehasonlíthatod a bankok lakáshiteleit. Kalkulálj, válogass!

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a legújabb adatokból a budapesti lakásárakat befolyásoló kettősség rajzolódik ki. A nyár óta csökkenő budapesti kereslet miatt ugyanis egyre tovább tovább tart az ingatlanok értékesítése, ami növekvő kínálattal párosul. A két hatás pedig összességében lelassíthatja a fővárosi árnövekedést.

Olcsóbbak, drágábbak - vegyes a kép

Az ingatlan.com elemzése szerint június óta a 20 és 30 millió forint közötti áron kínált lakások iránti kereslet majdnem 50 százalékkal, a 30-40 millió forintos lakásoknál pedig 17 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A 40-50 millió forintos lakások esetében pedig 10 százalékos a keresletcsökkenés következett be. Az 50-70 millió forintos sávban pedig minimális csökkenés, gyakorlatilag stagnálás látható. A 20-30 milliós ársávban található ingatlanok iránti érdeklődések számának visszaesése annak is köszönhető, hogy tavalyhoz képest mintegy 25 százalékkal csökkent a kínálat ebben az árkategóriában.

A drágább lakásoknál ugyanakkor erősebb a kereslet az ingatlan.com szerint. A 70-80 millió forintos táborba tartozó lakásokra 6 százalékkal, a 80-90 milliósokra pedig 16 százalékkal lett nagyobb az igény. Balogh László ehhez azonban hozzáfűzte:

Éves szinten nőtt a kereslet a drágább lakások iránt, ám az érdeklődők száma alacsonyabb, mint az olcsóbb lakások esetében. A 70-80 milliós lakásokat például ötödannyian keresik, mint a 30-40 milliós ingatlanokat.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem