2017. szeptember 26. kedd Jusztina

Ez fájni fog a magyar családoknak: megroggyan a családi kassza

Évek óta egyre hangsúlyosabbá válik hazánkban az augusztus a személyi kölcsön hitelezésben. A családi nyaralás, a gyerektáborok és más költségek miatt kongó családi kasszából kéne kifizetni az iskolakezdés költségeit, de a statisztikák szerint ez sok családnak nem megy. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy honnan lehet segítséghez jutni, ha nincs pénzünk, de nyakunkon a szeptember elseje.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) havonta publikál adatokat arról, hogy mekkora összegben vesz fel hiteleket a lakosság a pénzintézetektől. A személyi kölcsönökről szóló adatsorban érdekes trendet figyelhetünk meg. Az augusztus hónap ugyanis egyre hangsúlyosabbá válik a teljes évi hitelkihelyezés szempontjából.

A fenti grafikonon a fekete oszlop azt jelzi, hogy augusztusban mekkora összegben helyeztek ki személyi kölcsönt a hazai bankok, a barna oszlop azt, hogy a teljes adott esztendőben mennyi személyi hitelt folyósítottak, a zöld vonal pedig azt mutatja, hogy az adott év augusztusi volumene, hogy viszonyul egy átlagos hónap kihelyezési adataihoz.

A kimutatáson jól látszik, hogy míg 2013-ban mindössze 1 százalékkal volt erősebb egy átlagos hónapnál az augusztusi folyósítás, addig 2014-ben már 2, egy évre rá 5, tavaly pedig már 20 százalékon állt ez a mutató.


Bűnös szeptember

Augusztusban jelentős pénzügyi megterhelést jelent a családoknak a szeptemberi iskolakezdésre való felkészülés, így ez magyarázhatja a szokásosnál nagyobb összegű személyi kölcsön hitelfolyósítást

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Palkó István, a Portfolio vezető elemzője. A szakember azt is hozzátette, hogy sok családnál lecsökken a megtakarítások mértéke a nyaralási illetve tábotoztatási szezon végére, így ez is sokakat kényszeríthet rá hitelfelvételre.

Az elemző által elmondottakat támasztja alá egy friss hazai kutatás is. A Cofidis Hitel Monitor reprezentatív mérése szerint a válaszadók nagyobb összegű növekedésről számoltak be a nyári, mint a karácsonyi költekezések terén. 

A megkérdezettek 28 százalékát érintették nyaralási, 17 százalékot pedig iskolakezdési költségek. A százalékos értékek lehet, hogy nem tűnnek kiemelkedőnek, de azt nem szabad elfelejteni, hogy mindkét érték mögött milliós társadalmi csoportok állnak hazánkban.

Szűkös augusztus

A nyár végi szűk anyagi lehetőségek valószínűségét erősíti, hogy a válaszadók 88 százaléka a nyaralásra költ a legszívesebben, ezt követi a szórakozás (75%) és a gyerekek táboroztatása (71%). E jellemzően nyári költségekkel kapcsolatban pedig felmerül, hogy könnyebben túlköltekezünk akkor, ha valamire szívesen költünk. Erre lehet legalábbis következtetni abból, hogy a megkérdezettek 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családi nyaralás esetén fordult elő a leggyakrabban, hogy túlszaladtak az előre megtervezett büdzsén.

A nagy összegű és halaszthatatlan kiadások miatt sok családnál merülhet fel a különböző hitelek iránti igény. Az elmúlt években a CIB Bank tapasztalatai szerint az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel ilyenkor

- írta a Pénzcentrumhoz hétfőn eljuttatott közleményében a CIB Bank, amely szintén megerősíti a Portfolio szakértőjének véleményét illetve az MNB adataiból kiolvasott megállapításokat is. A bank a Központi Statisztikai Hivatalt is idézte közleményében, melynek adatai szerint gyermekenként 17 500, a Cofidis felmérése szerint pedig családonként 30 ezer forint extra költséget jelent az iskolakezdési időszak.

Hitelt, de mennyiért?

Bár ez a költség még nem indokolna személyi kölcsön felvételt, de ha egyszerre kell a tanulósarkot kialakítani az iskolás korba lépett gyermeknek, laptopot, tan-, sport- és esetlegesen hangszereket is vásárolni, az már több százezres azonnali kiadást jelenthet a magyar családoknak.

Ha megnéznéd, milyen feltételekkel vehetsz fel személyi kölcsönt, akkor a Pénzcentrum kalkulátorával 17 bank ajánlatait hasonlíthatod össze. 400 ezer forintot öt éves futamidőre 8 477 forintos havi törlesztőrészlettel vehetsz fel a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönével, az MKB Mosoly Személyi Kölcsöne esetén pedig 8 326 forintot kell fizetni havonta. A két bank ajánlatában megegyezik a kezdeti költség mértéke, mely mindkét intézetnél négyezer forint.

Amennyiben ilyen tételt nem szeretnél fizetni, akkor választhatod a CIB Előrelépő Személyi Kölcsönét, melynek havi részlete 9 136 forint, ehhez viszont kérnek 100 ezer forint jóváírást egy CIB-es bankszámlán minden hónapban. További megoldás lehet számodra a K&H személyi kölcsöne, melyért 9 305 forintot kell fizetni havonta. 

Szintén tízezer forint alatt van a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönének törlesztőrészlete (9 514 forint), amelynek sajátossága, hogy ingyen előtörlesztheted, valamint, hogy évente egy részletet elhalaszthatsz, igaz, a négyezer forintos kezdeti költséget náluk nem úszod meg. A legnagyobb magyar bank Akciós OTP Személyi kölcsöne most havi 10 374 forintba kerül, ehhez viszont online kell érdeklődni, akkor kapod ugyanis meg az 1 százalékos kamatkedvezményt.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kőgazdaggá válhatsz te is, ha pontosan követed ezt a 6 lépéses tervet
Nem a lottóról van szó, ez tényleg megvalósítható.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Itt a nagy népvándorlási körkép: közel 30 év tragédiái számokban

1990 óta sok olyan esemény történt, ami megrengette a világot. Ezek között pedig jócskán voltak olyanok, melyek hatására emberek tömegeinek kellett elhagyniuk otthonaikat. A lenti infografika az elmúlt...
 

Filléres csodaszer, amitől többet nem lesz herpeszed

Sok bölcsességet lehet tanulni a nagyszülőktől, tőlük lehet megszerezni a legfinomabb sütirecepteket is, és olyan házi praktikákat is el lehet tőlük lesni, ami nagyban megkönnyítheti a hétköznapjainkat....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos