13 °C Budapest

Évek óta erre a lehetőségre vártak a magyarok: így lehet most olcsón saját lakásuk

2020. október 8. 05:40

Visszaesett a nyári lelkesedés a lakáskölcsönök iránt, ismét kevesebb hitelfolyósítást történt augusztusban, mint júliusban. Annál érdekesebb viszont, hogy még így is nagyobb volt a kihelyezett összegek értéke mint egy éve, 2019 augusztusában. Ennek több tényező is áll a hátterében, de az egyik biztosan az, hogy a koronavírus-járvány hatására a bankok sosem látott olcsó lakáshitel ajánlatokkal áltak elő. Az igényeket szintén átalakította a járvány: sokan, akik eddig városi lakásban gondolkodtak, most inkább vidéki házak között nézelődnek.

A Magyar Nemztei Bank (MNB) hónapról hónapra megjelenteti a banki statisztikákat arról, mennyi hitelt igényelt a lakosság, és hogyan alakultak a bankok átlagkamatai, hiteltípusonként. A legfrissebb, augusztus havi adatokból az derül ki, hogy mind a babaváró hitel, mind a személyi kölcsön felvételében visszaesés történt azután, hogy júniusban és júliusban növekedés volt. Bár a nyár közepén a lakáshitel felvételhez is visszatért a lakosság kedve, augusztusban a hitelkihelyezés ismét kevesebb volt.

Hogyha visszatekintünk, 2020 januárjában mennyi lakáskölcsönt folyósítottak a bankok, még 80,02 milliárd forintról beszélhettünk. A februári (75,24 mrd), márciusi (87,30 mrd) értékeket még biztosan nem érintette a járvány hatása, az áprilisiakat már részben igen (73,67 mrd). Az igazán nagy visszaesés tulajdonképpen májusra (62,90 mrd) és júniusra (67,72 mrd) jött el. Utána viszont helyreállt a hitelfelvételi kedv és júliusban már 79,57 milliárd forintot fizettek ki a bankok az új szerződések után.

Ez valójában azt jelenti, hogy május-június folyamán indították meg az igényléseket, a kölcsönöket pedig júliusban fizették ki az ügyfeleknek.

Tehát az augusztusi visszaesés oka valahol június-július környékén keresendő. Azt azért hozzá kell tenni, hogy még mindig többet folyósítottak a bankok augusztusban - 70,24 milliárd forintot - mint májusban és júniusban. Sőt tavaly augusztushoz képest (68,63 mrd) még 2,3 százalékos növekedés is látható.

Akarnak hitelt a magyarok, vagy sem?

Visszaesés, növekedés, újabb visszaesés, ami viszont éves szintű növekedés... nem könnyű következtetni, miért változik folyamatosan a lakosság hitelfelvételi kedve. Az biztos, hogy tavaly augusztusban azért volt kevesebb a felvett összeg, mint most, mert 2019 júliusában vetették be a babaváró hitelt, és rengetegen ezt a konstrukciót várták és választották a lakáshitel helyett. A fenti grafikonon látszik, hogy tavaly augusztusban rekord volt a babaváró hitel felvételét tekintve.

Ez tehát megmagyarázza, hogy lehet jelenleg nagyobb a hitelfelvételi kedv, akár kicsivel is, mint tavaly. Azt viszont nem magyarázza meg, miért történt visszaesés júliushoz képest - ráadásul nem csak a lakáshitelek, hanem a babaváró és személyi kölcsönök terén is. A járvány okozta visszaesés utáni növekedés minden téren megtorpant.

Visszatért nyáron a lakáshitelezés a tavalyi szintre, azonban a koronavírus következő hullámai nagy bizonytalanságot jelentenek - hangzott el a Portfolio hibrid Hitelezés 2020 konferenciájának ingatlanhitelezési panelbeszélgetésében. A piaci szereplők képviselői szerint azonban korai egyelőre a hosszú távú tendenciát megbecsülni.

Sokan adnának el, kevesebben vennének újat

A lakáshitelek felvétele természetesen az adásvételi piac változásaitól is nagyban függ. Az ügyfelek nem csak azért bátorodhattak fel kölcsönigénylést tekintve, mert a kamatok alacsonyak, és kevésbé tartottak már a vírustól: azért is, mert a lakásárak stagnálást mutattak. Sőt a vevők alkupozíciója javult a nyár során.

Tavaly az előző évhez viszonyítva országosan 8 százalékkal csökkent a lakóingatlan-forgalom. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, végleges adatai szerint 2019-ben mintegy 150 ezer tranzakciót jegyeztek, ami 13 ezerrel kevesebb mint a 2018-ban rögzített adásvételek száma. A községekben ugyan kissé nőtt a forgalom, de ez nem tudta ellensúlyozni a Budapestre és a nagyvárosokra jellemző visszaesést.

Az újlakás-piac a fővárosban a tavalyi lassulás után idén egyértelműen befékezett négy főbb tényező hatására: az ingatlanpiaci befektetőknek alternatívát kínáló szuperállampapír (MÁP+) tavaly nyári megjelenése, a 27 százalékos lakásáfa januári visszaállítása, a koronavírus-járvány, valamint a tavasszal beharangozott, ám részleteiben még nem kidolgozott kedvezményes (5 százalékos) rozsdaövezeti áfa együttes hatása váltotta ki. Mit jelent ez azok számára, akik most vennének lakást?

"Nagy a várakozás a piaci szereplők körében. A beruházók bizonytalanok, amíg nem tudják pontosan, hogy az általuk kinézett, tulajdonolt, vagy már fejleszteni kezdett terület megfelel-e a rozsdaövezeti kritériumoknak. Amíg ez nem tisztázódik, nem tudják megtervezni, beárazni az új projekteket. A vevők pedig mindenképpen kivárnak a nagyjából 20 százalékkal alacsonyabb árak reményében" - mondta el a fővárosi újlakás-piaccal kapcsolatban Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy tűnik tehát, hogy most a vásárlók és az eladók is kivárnak.

"Szeptember első négy hetében 18 százalékkal kevesebben hirdették meg a lakásukat eladásra, mint a múlt év azonos időszakában. A többség költözési céllal adja el a lakását, azaz az értékesítés után másik, nagyobb, esetleg kisebb, vagy másik településen, városrészben található lakást vásárolna. Sokan azonban a járvány miatti bizonytalanság következtében óvatosak, kivárnak, most még nem vágnak bele egy ilyen komoly beruházásba" - ismertette az Ingatlan.com legfrissebb adatait Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője.

Egy korábbi elemzés szerint 2020 április eleje óta az érdeklődések 52 százaléka új építésű családi, iker- és sorházakra érkezett szemben az előző év azonos időszakával időszakkal, amikor az új társasházi lakásokhoz képest 42 százalékot tett ki az arányuk. Ez jelentős eltérést Balogh László, vezető gazdasági szakértő részben a karanténhatásnak tulajdoníta: a vevőjelöltek most már szeretnének kerttel rendelkező lakóingatlant vásárolni. A járványt megelőző január-februári időszakhoz képest júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent.

Statisztikák bizonyítják azt is, hogy az új lakások vevői jóval gyakrabban vesznek fel hitelt mint a használt lakást vásárlók. 2019-ben az eladott új lakások száma a teljes forgalom 6-7 százalékának felelt meg, miközben az új lakások vásárlása céljából folyósított hitelek száma az összes lakáshitel 12-13 százalékát tette ki.

Most nagyon kedvezőek  a bankok ajánlatai

Ahogy azt az elmúlt hónapok során is hangsúlyoztuk, a bankok most nagyon kedvező ajánlatokkal áltak elő. Nem csaka személyi hitelek között találunk hihetetlenül olcsó ajánlatokat: a lakáskölcsönök kamata átlagosan 4,1 százalék volt augusztusban az MNB adatai szerint. Ilyen alacsony szinten voltak már májustól júliusig is a kölcsönkamatok, februártól áprilisig láttunk csak ennél kedvezőbbet. 2019-ben ennél magasabb átlagkamatok voltak jellemzőek. Tavaly augusztusban még 4,63 százalék volt az átlagos kamatláb.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy éppen tavaly júliusban indult a babaváró hitel, amely nagy konkurenciát jelentett a lakáshitelek számára. A bankok tehát folyamatosan csökkentették a lakáshitel kamatokat, hogy versenyképesek tudjanak maradni, a járvány pedig tett arról, hogy a lakásárak - ha nem is csökkenjenek, de legalább - stagnáljanak. Itt van tehát még mindig a talán soha vissza nem térő alkalom: rendkívül kedvező hitellehetőségek, és tovább nem dráguló lakásárak.

A banki ajánlatok között 10 olyat is találtunk, amely esetén 12 millió forintos hitelösszeget 20 évre úgy kaphat az igénylő, hogy a törlesztőrészlet 70 ezer forint alatt marad. Olyan ajánlatokat válogattunk bankonként, ahol jellemzően hosszabb időre a kamat is fix marad. Amit érdemes megfigyelni a hitelek esetén: hiába magasabb például a Raiffeisen bank ajánlatánál a törlesztő havonta mint a K&H és Takarékbankesetében, a teljes visszafizetendő összeg alacsonyabb. Természetesen érdemes ügyelni a kamatperiódusra is, amelynek függvényében változhat a törlesztőrészlet!

Érdemes alaposan megvizsgálni, melyik bank ajánlatával járhatunk a legjobban. Ahhoz, hogy könnyen eligazodjunk az ajánlatok között és átláthatóan össze tudjuk vetni őket, érdemes használni a hitelkalkulátort. Ebben meghatározhatjuk, milyen összeget, mennyi időre és mekkora jövedelem mellett szeretnénk felvenni, és a feltételeknek megfelelő ajánlatok közül már könnyedén ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbbet!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem