2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Erről csak kevesen tudnak: aztán csodálkoznak, ha kiszámlázza nekik a bank


Manapság szinte csak arról hallani, hogy milyen olcsón és biztonságosan vehetünk fel személyi kölcsönt önerő és ingatlanfedezet nélkül. Ez így is van, azonban arról már igen kevés szó esik, hogy a bankok egy része még mindig számít fel díjat a folyósításért, ráadásul sok esetben nem is keveset.

A folyósítási díj olyan költség, amelyet a pénzintézet számít fel neked és a hitelösszegből kerül levonásra az adminisztrációért, hitelfolyósításért felmerülő banki költségekért cserébe. Lakáshiteleknél megszokhattad, hogy a magas induló költségek között ez a tétel is szerepel a tulajdoni lap, térképmásolat, közjegyzői okiratba foglalás és a földhivatali díjak mellett, amely jellemzően a hitelösszeg legfeljebb 2 százaléka, amelyet vagy befizetsz külön, vagy a folyósított hitelből vonják le azonnal. Arról azonban kevés szó esik, hogy a bankok jelentős részénél ez a díj a személyi kölcsönök igénylése során is felmerül, ráadásul ma már nem feltétlenül jelent csekély összeget.

KATT! Kölcsönre van szükséged? Rengeteg ajánlat egy helyen: kalkulálj, válogass!

Gáláns ajánlat vagy horror összegek

De mekkora is lehet ez a díj? Nos, igencsak változó. "A hitelintézetek eltérő üzletpolitikát folytatnak ebben a kérdésben, egyes bankok egyáltalán nem számítanak fel induló díjakat, míg másutt akár több százezer forint is lehet ez, persze hitelösszegtől függően" - árulta el a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Jó hír, hogy a megvizsgált 14 bank közül 9-nél nem merül fel ilyen költség, így az innen felvett személyi kölcsönöknél nem kell tartanunk attól, hogy kapásból levonnak néhány tízezer forintot az igényelt hitelből. Ezek a pénzintézetek a

 • Budapest Bank,
 • Cetelem (csak az akciós időszakban),
 • CIB Bank,
 • Cofidis,
 • K&H Bank,
 • Oney,
 • OTP Bank,
 • Provident,
 • és az UniCredit Bank.

A fennmaradó pénzintézetek egységesen a hitelösszeg egy százalékában határozzák meg a folyósítási díjat (vagy ahogy az egyik pénzintézet elnevezte, "utalási díjat"). Ez a hitelintézetek a következők:

 • Raiffeisen Bank,
 • MKB Bank,
 • Erste Bank,
 • Sberbank (kivéve, ha adósságrendezésre veszünk fel hitelt, mert ekkor nem merül fel ilyen költség),
 • és a Takarék Csoport

Mekkora összeget jelent az 1 százalék?

Az elsőre elenyészőnek tűnő költséggel már csak azért is érdemes számolni, mert akár igen kellemetlen meglepetésként is érhet minket egy nagyobb összegű személyi kölcsön igénylése esetén. Ma több olyan pénzintézet közül is választhatunk, ahol lehetőségünk van 10 millió forintnyi személyi hitel igénylésére is.

Ha erre az összegre vetítjük az 1 százalékos költséget, az 100 000 forint mínuszt jelent csak azért, mert hitelt vettünk fel, de ha csak fele ennyit, 5 millió forintot veszünk fel, akkor is fájhat az 50 000 forintos folyósítási díj.

Ha nem vagy biztos abban, hogy kell-e folyósítási díjat fizetned a kölcsönért, érdemes egy kalkulátort használnod, ilyen a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora is. Azon túl, hogy sorrendbe állíthatod igényeid szerint a legkedvezőbb kölcsönöket, a folyósítási díj mértékéről is egyszerűen meggyőződhetsz más költségek mellett.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a magyar papírkirály: ők ezért toboroztak rengeteg melóst a járvány alatt
A rendelésállomány egyes termékekből a háromszorosára nőtt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos