Erre tartunk: használhatod, de nem kell megvenned!

2017. október 23. 10:00

Noha hosszú generációk óta a saját tulajdon és a megtakarítások felhalmozása jelentette a biztos pontot, manapság átalakulóban van ez a szemlélet. Úgy tűnik, a fiatalabb generáció már egyre inkább bérel, ugyanakkor a különböző konstrukciók lehetőségeivel kapcsolatban még vannak "homályos" foltok.

Bár a 60-as, 70-es és 80-as években még a saját tulajdont preferálták, a mai, fiatalabb generáció sokkal nyitottabb a bérlés iránt. A globális lízingpiacot vizsgálva például egy 2016-os jelentés alapján az európai régió 8,95 százalékkal nőtt az előző évazonos időszakához képest. A kontinensen Németország számít "lízingnagyhatalomnak", ahol a hitelezést már jócskán meghaladja a pénzügyi- és operatív lízing (43% és 45%). Ázsia felzárkózása is jelentős, ugyanis az utóbbi években 10 százalékos növekedést generált a lízingpiac, ugyanakkor a legjelentősebb szereplő még mindig az Egyesült Államok.

Mi a helyzet itthon?

A magyar lakosságnak - beleértve a kis- és középvállalati szegmenst -, ha pénzre van szüksége, legtöbbször a hitel jut először eszébe. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése szerint, bár éves szinten 5-10 százalékkal bővül a KKV szegmens hitelállománya, a legfőbb akadályt még mindig a biztosítékok jelentik a hitelfelvétel során. Éppen ezért a vállalati hitelezés hatékonyabbá tétele érdekében a hiteligénylés egyszerűbbé és hatékonyabbá alakítása egyre sürgetőbb feladat. A vevői oldalról pedig az amortizáció az, ami a hitelfelvétel egyik nagy hátrányának számít.

Éppen ezért nyer egyre nagyobb teret a pénzügyi- vagy operatív lízing (tartós bérlet) is. Ezt a trendet támasztják alá azok az adatok is, amelyek szerint a finanszírozott összeg 127,5 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami a tervezett 5 százalékos növekedéssel szemben 23 százalékos emelkedést jelentett. A második negyedév végére ezeket az adatokat is sikerült "túlszárnyalni", és ma a magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg már 279,4 milliárd forintra rúg, mely 19 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A gépek és berendezések esetében a finanszírozott összeg a második negyedév végén 31 milliárd forintot tett ki, ami nem kevesebb, mint 31 százalékos növekedést jelent éves szinten. Szintén bővülés figyelhető meg a mezőgazdasági és az építőipari gépeknél is, ilyen nagyságrendű kihelyezésre 2008 óra nem volt példa.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a különbség a pénzügyi- és az operatív lízing között, bár az utóbbi 1-2 évben érzékelhető a lassú fejlődés. A pénzügyi edukáció fontos, hiszen már a tervezés során tudni kell, hogy melyik pénzügyi konstrukció milyen esetben gazdaságos"

- mondja Székely Balázs, az integrált KKV tartós bérleti piac vezető szereplője, a Rentasystem ügyvezető igazgatója. A pénzügyi lízing esetében a szerződésben megállapított futamidő lejártakor a vevő az utolsó lízingdíj kifizetésével zárt végű lízing esetén automatikusan, nyílt végű pénzügyi lízing esetén pedig a lízingbe vevő döntése alapján a maradványérték megfizetésével szerzi meg a lízingelt eszköz tulajdonjogát. Az operatív lízing, vagyis tartós bérlet megint más. Míg a pénzügyi lízingnél a lízingelt eszköz a mérlegben szerepel, az operatív lízing a mérlegen kívüli finanszírozást teszi lehetővé. Az eszközök ilyenkor nem hosszú lejáratú kötelezettségként szerepelnek, és ez javítja az adósságszolgálati mutatót. A bérlet és a tartós bérlet ugyanis a PTK. szerint nem minősül pénzügyi tevékenységnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Merre tovább?

Egy friss felmérés szerint a lízingpiac további növekedésére számíthatunk Európában és Magyarországon egyaránt. Ennek oka, hogy a válság évei után egyre nagyobb az igény eszközök beszerzésére, technológiai fejlesztésre, valamint a kockázati költségek is rekordmélységbe süllyedtek 2016 végére. A lízingpiac növekedése a kamatszinttől és a gazdaság növekedésétől is függ. Bizakodásra adhat okot az a tapasztalat, hogy manapság a cégek számos új eszközt vagy gépet úgy szereznek be, hogy költséghatékony és rugalmas finanszírozási formát jelentő lízingkonstrukciókat választanak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm