16 °C Budapest

Erre költené a legtöbb magyar a babavárót: a házassághoz már nem fűlik a foguk

2020. május 22. 16:05

Egy év sem telt el azóta, hogy elindult a babaváró hitel Magyarországon, a CSOK után máris a legismertebb családtámogatási formává vált. Ha 10 milliós, kamatmentes és szabad felhasználású hitelről van szó, akkor az érdeklődők 55-60 százaléka azonnal valamilyen lakáscélban gondolkodik, a hitelfelvevők egynegyede pedig befektetné az összeget.

A Portfolio megbízásából a Gemius által elvégzett reprezentatív internetes kutatás eredményeit mutatjuk most be a babaváró hitellel kapcsolatos lakossági attitűdökről. Kiderült, hogyha 10 milliós, szabad felhasználású, ráadásul kamatmentes és feltétel nélküli hitelről lenne szó 20 évre, akkor egy ilyen hitelt az internetezők 37%-a fel is venne. Népszerű dolog tehát egy ilyen termék bevezetése, hálás feladat lehet hozzá állami célt (jelen esetben gyermekvállalás-ösztönzést) társítani.

58% azok aránya, akik egy ilyen hitelt, ha jogosultak lennének rá, valamilyen lakáscélra használnának fel. Több mint egynegyed a befektetők és kevesebb mint egytized a hitelkiváltók aránya.

Érdekel, mennyi babaváró hitelt tudnál igényelni? Számold ki kalkulátorunkkal!

Élen jár a babaváró hitel más családvédelmi támogatások előtt: 7%-os arányban erről mondták a legtöbben azt, hogy igénybe szeretnék venni (a CSOK 2015 óta elérhető, ez magyarázhatja, hogy a második helyre szorult). Érdekesség, hogy az újautó-támogatás a CSOK (31%) és a babaváró hitel (23%) után a harmadik legismertebb családtámogatási forma (15% tájékozott róla), de ezt tartják a legkevesebben (3%) a legjobb családtámogatási intézkedésnek.

Az összes válaszadó 92%-a egyébként még egyik családtámogatás sem vette igénybe, és 47%-nak a babaváró hitelről sincs elég információja ahhoz, hogy véleményt alkosson róla. Hízelgő viszont a termékre nézve, hogy csak 10% ítéli igazságtalannak. Úgy tűnik, minél jobban ismeri valaki a babaváró hitelt, annál jobb a véleménye róla: ismerői 77%-ban egyértelműen pozitív véleményt alkottak róla.

Érdekel, mennyi babaváró hitelt tudnál igényelni? Számold ki kalkulátorunkkal!

10-ből 6-an nyilatkoztak úgy, hogy egyáltalán nem vagy alig ismerik a babaváró hitel feltételeit, a 41 évnél fiatalabb 931 válaszadó között viszont jól mérhető volt azok aránya, akiket motivál a hitel a gyermekvállalásban: 20% az "inkább ösztönöz", 4% a "nagyon ösztönöz" válaszra kattintott.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiderült, hogy a teljes népességben elenyésző, mintegy 5% lehet azok aránya, akik a konstrukció minden feltételével tisztában vannak. A legismertebb tulajdonság a teljes tartozáselengedés 3 új gyermek esetén, a legkevésbé ismert pedig az, hogy a legtöbb banknál nincs felhasználási célra vonatkozó korlátozás. Ami a törlesztőrészletet illeti, 45% válaszolta meg helyesen, hogy az induló havi teher egy 10 milliós és 20 éves babaváró hitel esetében 40 és 60 ezer forint között van, ugyanennyien 40 ezer forintnál kisebb törlesztőrészletet feltételeztek az első 5 évben.

Érdekel, mennyi babaváró hitelt tudnál igényelni? Számold ki kalkulátorunkkal!

A babaváró hitel gyengeségeiről azok, akik saját válaszuk szerint legalább közepesen jól ismerik a terméket, a legtöbben azt jelölték meg hátránynak, hogy kiszámíthatatlan, 5 év múltán mi történik (ez persze akkor van így, ha nem jön a baba), de sokan kifogásolták azt is, hogy csak házaspárok, illetve hitelképes párok élhetnek vele.

A házassági feltételt kifogásolók között a fővárosiak és a megyeszékhelyen élők voltak felülreprezentálva.

Érdekes, mit tennének a babaváró hitel felvevői, ha nem születne gyermekük 5 éven belül. 35% azt mondta, egy alacsonyabb kamatozású hitelből majd végtörleszti a babaváró hitelt, 31% tovább törlesztene a magasabb kamatozással, 18%-nak nincs elképzelése (elismeri, hogy törlesztési nehézségbe kerülhet), 15% pedig az erre az esetre megképzett befektetéséből tervez végtörleszteni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm