16 °C Budapest

Érdemes megfontolni: ez lehet 2020 legjobb pénzügyi döntése?

2020. január 28. 15:30

A 2020-as év egyiki legjobb döntése lehet a hitelkiváltás a szakértők szerint. Most egy szakportál számolt utána, mennyit lehet spórolni egy jól megválasztott, adósságrendező hitellel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2019 első felében valamivel nőtt a hitelkiváltásra igényelt lakáshitelek aránya 2018-hoz képest, de még így sem éri el a 3 százalékot. Pedig a régi hitel cserélésével akár több millió forintot is megspórolhatunk. A Bank360.hu szakportál annak számolt utána, hogy pontosan mennyivel marad több a tárcánkban, ha hitelkiváltással indítjuk az évet.

Hogyan spórolhatunk a hitelkiváltással?

Hitelkiváltásnál végtörlesztjük a korábbi, drágább hitelünket az új, kedvezőbb kamatozású kölcsön segítségével. Így lezárhatjuk a korábbi szerződést, és már csak az újonnan felvett, kedvezőbb kamatozású hitelt fizetjük.

A spórolás “titka" pedig abban áll, hogy a jelenlegi kamatkörnyezet sokkal kedvezőbb, mint 5 vagy 10 évvel ezelőtt, következésképpen olcsóbban vehetünk fel hitelt. A legfontosabb kérdés persze az, hogy mennyivel. A legtöbbet azok nyerhetnek, akik a 2010-es évek elején igényeltek hosszú lejáratú jelzáloghitelt, mivel 2012 óta folyamatosan csökkennek a kamatozást meghatározó mutatók, de azok is jól járhatnak a kiváltással, akik 3-4 éve kezdték törleszteni a fogyasztási hitelüket - mutat rá Veres Patrik, a Bank360.hu pénzügyi szakértője.

A háztartásoknak nyújtott forint lakáscélú hitelek szerződésben szereplő átlagos évesített kamatlába 2012-ben még 10,97 százalék volt, 2019-ben pedig (november végével bezáróan) már csak 4,70 százalék. Ez egy 10 millió forintos lakáshitelnél 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal több millió forintos különbséget jelent, ha a hitel teljes díját nézzük.

A becsült számítások szerint egy 2019-ben felvett lakáshitelnél havonta közel 40 ezer forinttal lehet alacsonyabb a törlesztőrészlet, és majdnem 9 millió forinttal kevesebbet kell összességében visszafizetni, mint 2012-ben.

Hasonló kamatváltozás ment végbe a személyi kölcsönök piacán is. 2012-ben átlagosan még 26,33 százalékos kamattal vehettünk fel személyi hitelt; nekik azonban már nincs lehetőségük a kiváltásra, hiszen mostanra már kifutott a hitelük. Azok viszont, akik 3-4 éve vettek fel személyi hitelt, még nyerhetnek a kiváltással, hiszen az átlagkamat 2019-ben már csak 13,06 százalék volt - tehát szinte biztos, hogy 2020-ban találunk kedvezőbbet a jelenleginél. Ekkora különbség lehet például egy 2016-ban és egy 2019-ben felvett 3 millió forintos személyi hitel között:

Láthatjuk, hogy még egy kisebb összegű hitelnél is majdnem félmillió forint különbség van, ha összehasonlítjuk a 2016-es és a 2019-es átlagkamatot, a havi törlesztőrészlet pedig akár 6 ezer forinttal is alacsonyabb lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fenti összegeket nem feltétlenül tudjuk megspórolni egy hitelkiváltással, különösen ha évek óta törlesztjük a meglévő kölcsönt - hiszen a kifizetett összeget már nem kapjuk vissza. Mindenképp érdemes azonban összevetni a meglévő hitel feltételeit a ma igényelhető hitelekkel, hiszen nagy valószínűséggel találunk kedvezőbb ajánlatot - ebben a Pénzcentrum kalkulátora is segít.

Mivel érdemes kiváltani a hitelt?

Attól függően, hogy mekkora összeget és hogy milyen típusú hitelt szeretnénk kiváltani, több lehetőség közül választhatunk - ugyanis a személyi kölcsönnel és jelzáloghitellel is működhet a hitelkiváltás.

A Bank360.hu teljes hitelkörképe alapján akár az éves átlagkamatnál jóval kedvezőbb ajánlatokat is találhatunk, a személyi kölcsönök és a hitelkiváltásra felhasználható jelzáloghitelek között is. Ha a fenti példát vesszük alapul (3 millió forint, 84 hónapra), akkor a személyi kölcsönök között a január végén legkedvezőbb ajánlatnál a THM 8,05 százalék, a havi törlesztőrészlet 45 941 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 889 044 forint.

A jelzáloghiteleknél 10 millió forintra, 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal kalkulált a szakportál. Ez alapján a legkedvezőbb adósságrendező jelzáloghitelt 3,89 százalékos THM-mel igényelhetjük, a törlesztőrészlet 59 654 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 14 316 960 forint.

Több problémára is megoldást jelenthet

A hitelkiváltás nemcsak azoknak segíthet, akik korábban felvett személyi kölcsönt vagy lakáshitelt törlesztenek, hanem azoknak is, akik az ennél is drágább fogyasztási hitelektől (folyószámlahitel, áruhitel) vagy hitelkártya tartozástól szeretnének megszabadulni. Ezeket a termékeket jellemzően 30-40 százalékos THM-mel árulják a pénzintézetek, így kifejezetten előnyös lehet, ha a tartozások összegét lefedő adósságrendező személyi kölcsönből végtörleszthetjük a fennálló tartozásainkat, hogy végül már csak az olcsó hitelt kelljen törleszteni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm