2020. október 27. kedd Szabina

Ennyit kaszálnak a politikusok a devizahiteles csomaggal

  • 2014. július 5. szombat 13:00

A szabályokat megszavazó politikusok jól járnak a devizahiteles mentőcsomagnak köszönhetően, de ez hatalmas segítség a magyar családoknak is. Mennyivel járunk jobban? Mennyit profitálnak a politikusok?


Nemcsak az átlagadósokon, hanem saját magukon is segítenek a honatyák a múlt héten beterjesztett legújabb adósmentő törvényjavaslattal. A Blikk becslései szerint akár 200 millió forintot is kaphatnak bankjuktól az eladósodott honatyák. A képviselőknek ugyanis közel 1,3 milliárd forint tartozásuk van, amelyből több mint egymilliárd forintot tesznek ki a banki hitelek, a többi a barátoktól, családtagoktól, ismerősöktől kapott magánkölcsönök, de ezekre természetesen nem vonatkozik a parlament előtt lévő mentőcsomag - írja a Blikk.

A vagyonnyilatkozatokból nem derül ki, hogy mennyi volt eredetileg a képviselők tőketartozása, vagyis valójában ennél is többet fizethetnek vissza a bankok a politikusoknak. Ha pedig egy újabb módosítóval a devizahiteleket kedvezményes árfolyamon forintosítanák, ahogy ezt már több kormánypárti politikus pedzegette, akkor még többet kapnának a devizahitellel bíró politikusok.

Ennyi járhat vissza az egyoldalú kamatemelés miatt

Egy átlagos devizahitelnél a törlesztőrészletek nagyjából 90 százalékkal nőttek meg, ennek nagy része az árfolyam elszállásának tudható be, azonban a bankok egyoldalú kamatemelése is hozzátett a növekedéshez. A kamatemelés nélkül ugyanis a havi fizetendő "csupán" 70 százalékkal ugrott volna meg. De mennyit jelent ez forintban kifejezve?

A fenti példát alapul véve eddig 8,53 millió forintot fizettünk vissza, míg a kamatemelések nélkül 7,64 milliót kellett volna, vagyis 895 ezer forinttal többet fizettünk a hitelintézetnek. Ez az összeg, ami visszajárhat, amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot.

Ekkora visszatérítést kapnak a devizahitelesek az árfolyam miatt

A Kúria múlt heti határozata szerint a jegybanki középárfolyamot kellett volna alkalmaznia a bankoknak a pénzintézetek által meghatározott vételi és eladási árfolyam helyett. A fenti példát alapul véve a folyósításkor alkalmazott árfolyamrésen 64 ezer forintot, míg a későbbi részleteken 48 ezer forintot bukott egy átlagos devizaadós (a lakáscélú hitelek esetén 2010 óta nincs árfolyamrés). Ez azt jelenti, hogy a törvény alapján most összesen 112 ezer forint jár vissza.

További részletekért KATTINTS IDE!

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó