Ennyire elavult házakban élnek a magyarok: tönkrevernek minket a románok is

Pénzcentrum2019. november 26. 11:02

Fellendítette a lakáspiacot a CSOK, az összes lakáshitelen belül 3 százalék az aránya. A megújuló lakásállomány azonban még mindig alacsony, ebben már Romániához képest is nagy a lemaradásunk. És bár még érezhetően nagy segítséget nyújt a CSOK a lakásvásárláshoz, ennek az értéke reálértelemben évről-évre csökken, azaz folyamatosan egyre kevesebbet ér a CSOK. Paradox helyzet, de ez épp magának a támogatásnak is köszönhető.

Rendkívül népszerű a CSOK, de az igénylék körében még mindig soka kérdés. A piacra nagy hatással volt, erőteljesen fellendítette az építőipart. A bevezetéskor végeztek egy tanulmányt, hogy miképp fog kinézni a magyar lakosság pár tíz év múlva. A tanulmány azt mutatta, hogy kis túlzással kiürül a Kárpát-medence. Ezért hozták meg ezt az intézkedést, a legelső intézkedések egyébként nem hozták meg az eredményt, ezért jöttek a módosítások - mondta el az ÚjHÁZ Centrum vezetője, Dr. Rázsóné Szórády Csilla. Ezzel egyidőben egyéb kedvezményeket is elfogadtak: a kedvezményes áfa újépítésű ingatlanokra most fut ki épp.

Szórády Csilla szerint az lenne a kedvező, hogy 100 évente meg tudna újulni a lakásállomány, de ez már biztosan nem fog megvalósulni. Még az utóbbi években sem épült meg a 20 ezer lakás, amit a kedvezmények hatására prognosztizáltak, ez 17 ezer volt. További 20 ezer lakásra azonban ki votl adva még az építési engedély, de ez több ok - például a munkaerőhiány - miatt nem épült meg határidőre.

Feljítanád a régi lakást? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az építőipar Magyarországon nem hatékony, szemben a külföldi országokkal: ennek leginkább technológiai okai vannak, Ausztriában például már több helyen előre elkészült elemekből készítik el a lakásokat. Szórády szerint a jelenlegi fellendülés teremti meg annak a lehetőségét, hogy itthon is megvalósítsák ezeket az innovációkat.

A lakásépítésre nagy hatással volt a CSOK, de amire a vezérigazgató felhívta a figyelmet: évről-évre egyre nőtt az olló a kiadott engedélyek és a megépített lakások között. Az engedélyek száma el is érte a kívánt számot, de az építések száma messze elmaradt a kívánt szinttől. Emellett építőanyag-hiány is volt, embert azonban nem találni, főleg kisebb munkára. De az is előfordul, hogy leszerződött munkákat mondanak vissza. A nagyfokú kereslet-megugrás ezt eredményezte.

Felhívta azonban a figyelmet egy fontos trendre: ahogy megjelentek a támogatások, és megnőtt a kereslet, úgy nőttek meg az árak is - azaz a támogatási összeg egyre kevésbé lett elég. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak az újépítésű lakások lettek drágábbak, hanem a használtak is. A CSOK hatása 10 és 15 százalék között becsülhető az új lakásépítésekre az ÚjHÁZ Centrum becslése szerint. Akárhogy is nézzük: évről évre kevesebbet ér a CSOK, mondta el. Persze ebben nincs semmi meglepő, mivel nem inflációkövető a támogatás, ezért évről-vére kevesebbet ér.

A falusi CSOK újdonságnak számít, de már erről is vannak kimutatható adatok. A falusi CSOk mögöttes szándékai között azért fellelhető, hogy a vidéki iparvárosokat is kiszolgálják munkaerővel, nem csak a falvak elnéptelenedése. Igazán nagy kedvezményezettek Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van. A bérszínvonal ezeken a településeken viszont nagyon alacsony. Ezeken a településeken így leginkább csak felújításra veszik igénybe ezeket a forrásokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az 5 százalékra csökkentett áfakivezetés is most jelentkezik majd. Ez azt jelenti, hogy 22 százalékkal nő az adóteher - ez látható áremelkedést okoz. Lassulni fog a lakásállomány megújulása, és már most látszik, hogy a kivitelezési kapacitások lekötése már nem olyan mértékű, mint tavaly ilyenkor.Ez biztos, hogy visszaesést eredményez majd, sőt, ez már 2019-ben is éreztette hatását.

A támogatás csak egy tényező, de önmagában nem elég, hogy hatást gyakoroljon a piacra. Ehhez leginkább az kell Szórády szerint, ha megnő a bizalmi index. A CSOK-nak a lakáshitelekre is van hatása, így a hitelezési piac is ennek hatására fellendült - az MNB adatai szerint a teljes hitelkihelyezés állományán belül 3 százalék a CSOK aránya. Ez pedig megdobta a lakásárakat is.

A lakásállomány éves megújulása Magyarországon nagyon alacsony, Ausztriában ennél sokkal jobb. Érdekes, hogy a válság idején még nem álltunk ennyire rosszul, de ma már Románia is messze leköröz minket. Közben minden országban vannak ösztönzők - a lakáspiacot senki nem hagyja magára. Szlovákiában bérlakásprogram van - 1500 bérlakást építenek az önkormányzatok, Ausztriában az energetikai támogatások a jellemzőek. Lengyelországnál a központban a fűtéskorszerűsítés áll, mert hatalmas a károsanyag-kibocsátásuk, Csehországban pedig szintén az energiahatékonyságra fókuszálnak.

Címkék:
hitel, lakás, építőanyag, csok, ház, lakásáfa, építés, falusi csok, fűtéskorszerűsítés 2019,