Ennyi hitelt tíz éve nem vettünk fel: ezeket a kölcsönöket viszik, mint a cukrot

2017. július 6. 19:33

Nyolc és fél éve, vagyis 2008 novembere óta nem vett fel akkora összegben lakáshitelt a lakosság, mint idén májusban. A lakáspiac növekedésében egyre nagyobb a banki finanszírozás szerepe, és most először fordult elő, hogy éves összevetésben is nőtt a lakossági hitelállomány. A fogyasztási és a vállalati hitelezés azonban messze van a korábbi csúcsoktól, utóbbi szempontjából május hónap viszonylag gyengén alakult. A bankszektor májusi statisztikái alapján a lakossági a forint visszagyengülésére spekulálva szokatlanul nagy összeget helyezett át devizabetétbe.

A legjobb hitelek kalkulásáához kattints a Pénzcentrum kalkulátorára!

Kifejezetten erős hónap volt május a lakossági hitelezés szempontjából, hiszen közel másfélszer akkora volumenben (115 milliárd forint) kötöttek hitelszerződést a bankok a háztartásokkal, mint egy évvel korábban. Az előző év azonos hónapjához képest az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege 39 százalékkal 59,2 milliárd forintra, a személyi hiteleké pedig még nagyobb mértékben, 73 százalékkal 30,2 milliárd forintra emelkedett. Ez a két szegmens a lakossági hitelezés motorja.

A végtörlesztés időszaka alatti hitelkiváltásokat leszámítva utoljára 2008 novemberében nyújtottak a mostaninál több lakáshitelt a bankok, azzal a különbséggel, hogy a devizahiteleket felváltották a forinthitelek. A fogyasztási hitelezés azonban még messze van a korábbi szinttől, és ez a 12 havi gördülő adatokon látható még jobban. Ennek oka, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek ma kis szerepet játszanak a piacon, a bankok elsősorban a lakáshitelekben és a fedezetlen fogyasztási hitelekben versenyeznek.

2008 novembere óta nem volt példa arra sem, hogy a hitelfelvételek ennyire meghaladták volna a hiteltörlesztéseket. A nettó háztartási hitelfelvétel ugyanis 35,7 milliárd forint volt májusan. A válság eleje óta először fordult elő most az is, hogy éves összevetésben is nőtt a lakossági hitelállomány. A mindössze 0,14  százalékos, tavaly május vége óta bekövetkezett növekedés nagyobb lett volna, ha időközben nem történtek volna követelésértékesítések.

A lakosság átlagosan 64 bázisponttal alacsonyabb THM mellett vett most fel lakáshiteleket, mint egy évvel korábban, így szinte kereken 5 százalékra csökkent a lakáshitelek átlagos hitelköltsége. A személyi hitelek esetében a 15,1 százalékos átlagos hitelköltség egy év alatt közel 180 bázispontos csökkenést jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nincs változás abban, hogy továbbra is az éven belüli lakáshitelek kamata csökkent elsősorban, ezek kamata 76 bázisponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A 3 és 5 éves kamatperiódusú hitelek esetében érzékelhető még csökkenés az elmúlt egy évre visszatekintve, hosszabb kamatfixálás mellett kevésbé.

Mi a helyzet a betétekkel?

A lakossági forintbetétek kamata is újabb mélypontra került májusban, éven belül átlagosan 0,37 százalékot fizettek ezekre a bankok. Ugyanez az euróbetéteknél még kissé magasabb volt, 0,39 százalék. Május során jelentősen erősödött a forint, vélhetően ennek hatása látható a bankbetétek tranzakciós adataiban, hiszen a forintbetétek állománya 60,1 milliárd forinttal csökkent, az euróbetéteké pedig 57 milliárd forinttal nőtt. A lakosság tehát valószínűleg forintgyengülésre spekulált, ami június második felében némileg meg is történt. Az alacsony kamatok ellenére az elmúlt egy évben 7,4 százalékkal nőtt a lakosság betétállománya, ezen belül a lekötött betéteké viszont 15 százalékkal csökkent. Míg egy évvel ezelőtt a lakossági betétek 55 százaléka volt lekötés nélküli, ma ez az arány 64 százalék feletti.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem