20 °C Budapest

Ennyi pénzre lenne szükségünk, hogy ne legyenek anyagi gondjaink

2016. február 10. 20:03

Egy frissen végzett országos kutatás szerint 2015-ben a háztartások egyötöde már tudatosan készült az ünnepekre pénzügyi szempontból, és az év folyamán rendszeresen félretett kisebb összegeket. Bár közel kétharmaduk anyagilag megterhelőnek érezte a karácsonyt és szilvesztert, csak negyedük jelezte, hogy az év eleji időszakban a napi szintű kiadások visszaszorításával kell egyensúlyba hozni a költségvetését. A kutatásban résztvevők 21 százaléka vett igénybe kölcsönszolgáltatást az ünnepek során - írja a Provident Pénzügyi Zrt. közleményében.

A közel 500 fős felmérés azt vizsgálta, hogy a magyar háztartások átlagosan mekkora összeget költenek az ünnepi időszakban, milyen forrásokat vesznek igénybe a kiadások fedezésére és anyagi szempontból mire számítanak 2016-ban.

A megkérdezettek negyede 20 és 50 ezer forint közötti összegből, 48 százalékuk több mint 50 ezer forintból oldotta meg a karácsonyi és szilveszteri kiadásokat; a válaszadók ötöde 20 ezer forint alatt költött. A kutatásban résztvevők 10 százaléka számára az ilyenkor felmerülő többletkiadások egyáltalán nem okoztak problémát, míg 21 százalék arról számolt be, hogy rendkívül nehéz volt az ünnepi költségek fedezése.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a pénzügyi terheket, sokan az év folyamán tettek félre kisebb összegeket erre az időszakra: a kutatásban résztvevők ötöde egész évben spórolt az ünnepekre. Közel ugyanekkora arányban voltak azok a válaszadók is, akik az ilyenkor felmerülő költségeket külső forrásból fedezték: 15 százalékuk pénzintézettől, míg 6 százalékuk ismerőstől vagy családtagtól kért kölcsön. A felmérésben résztvevők közel harmada (32%) az adott pillanatban rendelkezésére álló összeget osztotta be.

Bár nagy arányban (62%) találják anyagilag megterhelőnek az ünnepeket a válaszadók, mindössze 24 százalékuk nyilatkozta azt, hogy emiatt az újév első felében le kell mondania valamiről. Azok, akik spórolva kezdik 2016-os évet, leginkább a napi szintű kiadásokból faragnak le, csúsztatják a közüzemi számlák befizetését, illetve később vásárolnak ruhát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzügyi Zrt. a kutatásban megvizsgálta a magyar háztartások 2016-os pénzügyi kilátásait és terveit is, melyből kiderült, hogy 2016-ban a magyarok 25 százaléka tervezi a kölcsönfelvételt, amit leggyakrabban lakásfelújításra, illetve ingatlanvásárlásra fordítanának.

Arra a kérdésre, hogy mekkora többletbevételre lenne szükségük ahhoz, hogy anyagi gondoktól mentesen tudjanak élni, a résztvevők 29 százaléka havi 20-50 ezer forintot, minden negyedik megkérdezett havi 50-100 ezer forintot, minden hatodik pedig több mint 100 ezer forintot jelölt meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem