2020. május 26. kedd Fülöp, Evelin

Ennyi hitelt vesznek fel iskolakezdésre a magyar családok

  • 2014. augusztus 24. vasárnap 07:00

Hiába osztanak-szoroznak a magyar családok a szeptember közeledtével, sokaknak nehezen jön ki a matek, amikor a gyerekek beiskolázára kerül a sor. A bankok tapasztalatai szerint ugyanis ebben az időszakban jelentősen megugrik a szabad felhasználású fogyasztási hitelek igénylése. Tanszerek, ruházat vagy laptop: akár több százezer forintos adósságba is verhetik magukat a szülők, hosszú évekig fizetve a hitelt.

A nyár végi, kora őszi időszak az egyik legerősebbnek számít, ilyenkor a hitelfelvételi szándék megnövekszik az év többi részéhez képest. Ennek oka lehet a nyári üdülés, a gyerekek táboroztatása miatti kiköltekezést követő, anyagilag újabb megterhelést jelentő iskolakezdési, továbbtanulási időszak - mondta el az OTP Bank a Pénzcentrum.hu kérdésére.

Mivel a személyi kölcsön nem célhoz kötött, az igényléskor az ügyfeleknek nem szükséges nyilatkozniuk arról, mire veszik fel a kölcsönt. Az OTP kutatásaiból azonban egyértelműen kiderül, hogy az iskolakezdési kiadások finanszírozását szolgáló hitelfelvétel kiemelt pozíciót foglal el a leggyakoribb hitelcélok között.

Nem véletlen, hiszen az iskolakezdés egyre nagyobb terheket ró a szülőkre. A tanszerek mellett gondolni kell a ruházatra, sőt, egyre gyakrabban merül fel az informatikai eszközök (laptop, tablet) igénye is.

Egy felmérés szerint egy gyermek beiskolázása átlagosan 41 ezer forinttal terheli meg augusztusban a családi kasszát.

Nincs min csodálkozni tehát, hogy ebben az időszakban, sőt, már július végén megugrik a kisösszegű fogyasztási hitelek, személyi kölcsönök iránti kereslet - mondta el az FHB Bank a Pénzcentrum.hu kérdésére.

Az ilyenkor megnövekvő érdeklődést számos pénzintézet megerősítette lapunknak: így a Raiffeisen és az Erste  is úgy nyilatkozott, hogy július-augusztus környékén számottevően növekszik a hitelt felvevők aránya. Sőt, a Tesco tájékoztatása szerint ilyenkor 30 százalékkal nő a tanulást segítő számítástechnikai eszközök (laptop, számítógép) kereslete is.

600 ezer forint iskolakezdésre?

Az FHB szerint jellemző, hogy ezt a kiadást sokan a már meglévő folyószámlahitelükből finanszírozzák, de a kisebb összegű személyi hitelek számának megugrása arra utal, hogy a személyi kölcsönt is sokan választják. Jellemző az is, hogy ha már a hitelfelvétel mellett dönt egy család, akkor egyúttal a régóta halogatott egyéb tervek (pl. kisebb felújítások, vagy háztartási eszközök cseréje, stb.) finanszírozását is megvalósítják az igényelt hitelből.  

Az Erste Bank külön akcióval is készült az iskolakezdési szezonra: július végén indították el iskolakezdési akciójukat, melyben az Erste Személyi Hitelre helyezik a hangsúlyt, de természetesen a folyószámlahitel is felhasználható erre a célra. A bank várakozásai szerint idén 30-40 százalékkal több hitelfelvételre kerülhet sor az akció hatására.

Az Erste tapasztalatai alapján jellemzően néhány százezer forintot vesznek fel az iskolakezdés előtt a családok.

 A bank akciója 600 ezer forintról szól, 60 hónapos futamidőre, 15100 forintos havi törlesztővel. Habár a folyósított hitelek mellé 5 ezer forintos SPAR utalványt is ad a bank, a 21,5 százalékos THM-ről sem szabad megfeledkezni.


THM, futamidő, havi törlesztőrészlet....sok mindennel kell a magyar családoknak számolniuk ilyenkor

Habár az OTP Banknak nincs külön iskolakezdési célú konstrukciója, de az augusztus 16-től szeptember végéig megkötött szerződések esetében a teljes futamidő alatt kedvezményes ügyleti kamatot biztosít a bank a személyi kölcsön akció keretében. Ráadásul a kölcsön első 6 törlesztőrészletében a bank megduplázza a kamatkedvezményt is. (Példa havi törlesztő részletre: 300 ezer Ft, 36 hónapra: az első 6 törlesztő részletre 11249 Ft, a 7. törlesztő részlettől 11446 Ft. A hitel THM-je így 24,51%)

És miből lesz új laptopja a gyereknek?

Áruhitelt leginkább a tanulást segítő számítástechnikai eszközök (pl. laptop, notebook) kapcsán igényelnek a Tesco vásárlói. Ezek forgalma több mint 30 százalékkal nő a különböző kedvezmények hatására - tájékoztatta lapunkat az áruházlánc.

A Tesco iskolakezdéskor kamatmentes részletfizetési lehetőséggel és a Tesco vásárlókártyával érvényesíthető, iskolakezdési termékekre felhasználható 50 százalékos kedvezménnyel támogatja a vásárlókat. Az engedmény ez utóbbi esetben legfeljebb 2 ezer forint értékben használható fel. Érdemes megnézni a többi nagy áruházlánc és elektronikai bolt akcióit is, számos helyen találkozhatunk 0 százalékos THM-mel kínált termékekkel vagy egyéb kevezménnyel.

Az OTP Bank a laptopok, számítógépek kapcsán kiemelte, hogy személyi kölcsön mellett az Áruvásárlási és szolgáltatási gyorskölcsön jelenthet még megoldást az iskolakezdési kiadások finanszírozására. Ez a különböző kereskedelmi partnereknél érhető el.

Ne legyen gond az iskolakezdés! Használd ezt a személyi kölcsön kalkulátort és találd meg azt a kölcsönt, amivel a legtöbbet adhatod az iskolás gyermekednek!

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.21-05.27
Országos

Spar

05.21-05.27
Országos

Interspar

05.21-05.27
Országos

Aldi

05.21-05.27
Országos

Lidl

05.21-05.27
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos