16 °C Budapest

Ennyi hitelt vesznek fel iskolakezdésre a magyar családok

Pénzcentrum
2014. augusztus 24. 07:00

Hiába osztanak-szoroznak a magyar családok a szeptember közeledtével, sokaknak nehezen jön ki a matek, amikor a gyerekek beiskolázára kerül a sor. A bankok tapasztalatai szerint ugyanis ebben az időszakban jelentősen megugrik a szabad felhasználású fogyasztási hitelek igénylése. Tanszerek, ruházat vagy laptop: akár több százezer forintos adósságba is verhetik magukat a szülők, hosszú évekig fizetve a hitelt.

A nyár végi, kora őszi időszak az egyik legerősebbnek számít, ilyenkor a hitelfelvételi szándék megnövekszik az év többi részéhez képest. Ennek oka lehet a nyári üdülés, a gyerekek táboroztatása miatti kiköltekezést követő, anyagilag újabb megterhelést jelentő iskolakezdési, továbbtanulási időszak - mondta el az OTP Bank a Pénzcentrum.hu kérdésére.

Mivel a személyi kölcsön nem célhoz kötött, az igényléskor az ügyfeleknek nem szükséges nyilatkozniuk arról, mire veszik fel a kölcsönt. Az OTP kutatásaiból azonban egyértelműen kiderül, hogy az iskolakezdési kiadások finanszírozását szolgáló hitelfelvétel kiemelt pozíciót foglal el a leggyakoribb hitelcélok között.

Nem véletlen, hiszen az iskolakezdés egyre nagyobb terheket ró a szülőkre. A tanszerek mellett gondolni kell a ruházatra, sőt, egyre gyakrabban merül fel az informatikai eszközök (laptop, tablet) igénye is.

Egy felmérés szerint egy gyermek beiskolázása átlagosan 41 ezer forinttal terheli meg augusztusban a családi kasszát.

Nincs min csodálkozni tehát, hogy ebben az időszakban, sőt, már július végén megugrik a kisösszegű fogyasztási hitelek, személyi kölcsönök iránti kereslet - mondta el az FHB Bank a Pénzcentrum.hu kérdésére.

Az ilyenkor megnövekvő érdeklődést számos pénzintézet megerősítette lapunknak: így a Raiffeisen és az Erste  is úgy nyilatkozott, hogy július-augusztus környékén számottevően növekszik a hitelt felvevők aránya. Sőt, a Tesco tájékoztatása szerint ilyenkor 30 százalékkal nő a tanulást segítő számítástechnikai eszközök (laptop, számítógép) kereslete is.

600 ezer forint iskolakezdésre?

Az FHB szerint jellemző, hogy ezt a kiadást sokan a már meglévő folyószámlahitelükből finanszírozzák, de a kisebb összegű személyi hitelek számának megugrása arra utal, hogy a személyi kölcsönt is sokan választják. Jellemző az is, hogy ha már a hitelfelvétel mellett dönt egy család, akkor egyúttal a régóta halogatott egyéb tervek (pl. kisebb felújítások, vagy háztartási eszközök cseréje, stb.) finanszírozását is megvalósítják az igényelt hitelből.  

Az Erste Bank külön akcióval is készült az iskolakezdési szezonra: július végén indították el iskolakezdési akciójukat, melyben az Erste Személyi Hitelre helyezik a hangsúlyt, de természetesen a folyószámlahitel is felhasználható erre a célra. A bank várakozásai szerint idén 30-40 százalékkal több hitelfelvételre kerülhet sor az akció hatására.

Az Erste tapasztalatai alapján jellemzően néhány százezer forintot vesznek fel az iskolakezdés előtt a családok.

 A bank akciója 600 ezer forintról szól, 60 hónapos futamidőre, 15100 forintos havi törlesztővel. Habár a folyósított hitelek mellé 5 ezer forintos SPAR utalványt is ad a bank, a 21,5 százalékos THM-ről sem szabad megfeledkezni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
THM, futamidő, havi törlesztőrészlet....sok mindennel kell a magyar családoknak számolniuk ilyenkor

Habár az OTP Banknak nincs külön iskolakezdési célú konstrukciója, de az augusztus 16-től szeptember végéig megkötött szerződések esetében a teljes futamidő alatt kedvezményes ügyleti kamatot biztosít a bank a személyi kölcsön akció keretében. Ráadásul a kölcsön első 6 törlesztőrészletében a bank megduplázza a kamatkedvezményt is. (Példa havi törlesztő részletre: 300 ezer Ft, 36 hónapra: az első 6 törlesztő részletre 11249 Ft, a 7. törlesztő részlettől 11446 Ft. A hitel THM-je így 24,51%)

És miből lesz új laptopja a gyereknek?

Áruhitelt leginkább a tanulást segítő számítástechnikai eszközök (pl. laptop, notebook) kapcsán igényelnek a Tesco vásárlói. Ezek forgalma több mint 30 százalékkal nő a különböző kedvezmények hatására - tájékoztatta lapunkat az áruházlánc.

A Tesco iskolakezdéskor kamatmentes részletfizetési lehetőséggel és a Tesco vásárlókártyával érvényesíthető, iskolakezdési termékekre felhasználható 50 százalékos kedvezménnyel támogatja a vásárlókat. Az engedmény ez utóbbi esetben legfeljebb 2 ezer forint értékben használható fel. Érdemes megnézni a többi nagy áruházlánc és elektronikai bolt akcióit is, számos helyen találkozhatunk 0 százalékos THM-mel kínált termékekkel vagy egyéb kevezménnyel.

Az OTP Bank a laptopok, számítógépek kapcsán kiemelte, hogy személyi kölcsön mellett az Áruvásárlási és szolgáltatási gyorskölcsön jelenthet még megoldást az iskolakezdési kiadások finanszírozására. Ez a különböző kereskedelmi partnereknél érhető el.

Ne legyen gond az iskolakezdés! Használd ezt a személyi kölcsön kalkulátort és találd meg azt a kölcsönt, amivel a legtöbbet adhatod az iskolás gyermekednek!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 12:13
A TV2 Csoport, az MTVA, a HírTV, az ATV, a Network4 és több más televíziós csatorna reklámidejét is...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm