2020. november 28. szombat Stefánia

Ennyi dolgozónak mondtak fel a magyar szállodák: vidéken is súlyos a helyzet


Jelentős elbocsátási hullám kísérte a turizmus beszakadását a szállodaiparban. Két nagy cég küldte el az emberek nagyobb részét, de volt olyan, ahol a dolgozók felétől megváltak. A nyár is csak kicsit mérsékelte a folyamatot.

Idén február és szeptermber között közel 27%-kal esett vissza a szállodák dolgozói létszáma, az elbocsátások nyáron sem enyhültek - ez derül ki a G7 összesítéséből. Összességében nem is a tavaszi leállás alatt váltak meg a legtöbb alkalmazottól, hanem a május óta eltelt időben. A legtöbben a nagy láncoknál veszítették el az állásukat. A húsz legnagyobb hazai hotelcég februárban még hajszál híján 8900 embert foglalkoztatott, májusra azonban ez a szám 8000 alá csökkent, szeptemberben pedig már a 6500-at is alig haladta meg. 

Az elküldött 2400 ember nagy részét két lánc bocsátotta el.

Az egyik a Danubius, a másik a Hungest Hotels, amíg előbbi az alkalmazottak harmadát, utóbbi a 45%-át küldte el. A Danubius szállodáinak többsége a fővárosban működik, amelynek turizmusát leginkább sújtotta a pandémia. A Hungestnek mindössze két szállodája budapesti, ellenben hét hotelük nem üzemel jelenleg, mert azokar épp felújítják, méghozzá közel 10 milliárd forintos állami támogatással. Arányaiban a legtöbb embertől a csak a fővárosban működő Mellow Mood Hotels vált meg: az alkalmazottai felétől.

A vidéki, különösen Balaton környéki hoteleknél másképp ütemezték a leépítéseket. Február és május között ezek a cégek is elküldték a munkaerő nagyjából tizedét, azóta azonban nem volt érdemi csökkentés, a nyáron vissza is emelkedett a márciusi szintre a foglalkoztatás. Bár ez sem fest feltétlenül pozitív képet, mivel az idényszállodák nyáron jóval több embert szoktak foglalkoztatni, most azonban csak a tavaszi szintig vettek fel embereket ekkorra is - jegyzi meg a portál.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS