16 °C Budapest

Elszálltak az árak, retteghetnek a hitelesek: fontos lépés jöhet napokon belül az MNB-től

2020. február 22. 11:00

A januári infláció 4,7 százalékra emelkedett, a forint történelmi mélypontra süllyedt, és érkeznek a friss gazdasági mutatók. Egyelőre nem világos, mit fog lépni az MNB a keddi kamatdöntő ülésén.

Fontos hét elé nézünk, ismét kamatdöntő ülést tart az MNB monetáris tanácsa. Kérdés, hogy az elmúlt hetek eseményeinek hatására lép-e a jegybank, és változtat-e az alapkamaton. A döntést több tényező is befolyásolhatja. Például az, hogy az inflációs mutató a 2019. decemberi 4,0 százalékról 4,7 százalékra emelkedett, ami így az MNB inflációs toleranciasávja fölé került.

Az infláció gyorsulásában fontos szerepet játszott, hogy az üzemanyagárak, az élelmiszerárak, valamint a piaci alapú szolgáltatások árai jelentősen emelkedtek idén januárban, de az MNB arra számít, hogy a következő hónapokban ismét csökkenni fog az infláció, visszakerül a toleranciavonal alá.

A maginfláció a tavaly decemberi 3,9 százalékos szintről 4 százalékra emelkedett januárban, valamint a szűrt maginfláció 3,7 százalékra emelkedett a decemberi 3,5 százalékról - így az MNB által kiemelten figyelt maginflációs mutató 4 százalék alatt maradt januárban, illetve a jegybank várakozása szerint az idei év első negyedévében a jelenlegi szintje közelében alakul, majd fokozatos mérséklődést mutathat. Tehát ez a mutató vélhetően nem fogja kamatemelésre sarkallni a jegybankot.

Mélyponton járt a forint

A januári kamatdöntés óta eltelt időszakban az euróárdolyam jelentősen emelkedett, 340 forint felett is járt az értéke, azonban a február 10-i hét második felében forinterősödés vette kezdetét, melyben az elemzők szerint MNB kommunikációja is fontos szerepet játszott. Nagy Márton, az MNB alelnöke ismételten hangsúlyozta, az MNB egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja pedig az árstabilitás elérése és fenntartása. Ennek érdekében ha szükséges, a monetáris politikai eszköztár minden eszközét bevetik annak érdekében, hogy elérjék és fenntartsák az inflációs célt.

Nagy Márton azt is megerősítette, hogy az MNB saját jelzései szerint működik, azaz negyedévente, a friss jegybanki prognózisok ismeretében dönthet a monetáris kondíciókról. A következő Inflációs jelentést március 26-án publikálják, a jegybanknál a március 24-i kamatdöntés alkalmával már a friss előrejelzések tudatában határozhatnak. Így vélhetően a keddi ülésen nem várható szigorítás a monetáris politikában, kivárják a márciusi inflációs adatokat.

Adatdömping lesz a héten

Bár az ülés kedden lesz, a monetáris tanács vélhetően már birtokában lesz azoknak az információknak, amelyeket a jövő hét folyamán fognak publikálni. Érkeznek például a KSH-tól a 2019. november - 2020. januári időszakra vonatkozó munkaerőpiaci adatok: foglalkoztatás tekintetében sok változás nem várható, továbbra is alacsony a munkanélküliségi ráta Magyarországon.

2019-ben 4 millió 512 ezer fő volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, a tavalyi évben a 15-64 évesek körében 70,1százalék volt a foglalkoztatási ráta. A 2019-es évet tekintve a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt, 0,3 százalékkal alacsonyabb a 2018-asnál. Az elemzők szerint mérséklődni fog a csökkenés üteme, mivel a gazdaság már gyakorlatilag felszippantotta a könnyen elérhető munkaerő-állományt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szerdán a bérekről érkezik a jelentés. 2019. novemberében 13,9 százalékkal emelkedett a hazai bruttó átlagkereset az egy évvel korábbihoz képest, az év végi adatokat pedig a nem rendszeres juttatások, tehát prémiumok, jutalmak is befolyásolják majd.

Pénteken a 2019. negyedik negyedévre és a teljes évre vonatkozó, részletes hazai GDP-adatokat közöl a KSH: az első becslés szerint 2019. utolsó negyedévben 4,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság 2018. negyedik negyedévéhez képest. Ez jócskán elmarad az egy évvel korábbi, 5,1 százalékos bővüléstől, de a szakértők is a lassulást prognosztizálták korábban.

Megugorhat a törlesztő

A Portfolio csütörtöki elemzése szerint több mint hároméves csúcsra emelkedtek a rövid lejáratú bankközi kamatlábak az elmúlt hetekben. Minél tovább kitart az MNB az újkeletű monetáris szigorítás mellett, annál több jelzáloghiteles szembesülhet törlesztőrészlete emelkedésével, hiszen minden második adós még mindig változó kamatozású hitelben ül. Közel 250 ezer lakáshitelt és 150 ezer szabad felhasználású jelzáloghitelt érinthet a probléma. Utoljára a devizahiteles válság idején tapasztalt törlesztőrészlet-emelkedést a jelzáloghitelesek többsége, megnéztük, ezúttal mekkora sokkra lehet számítani.

A jegybank az elszabadult (januárban már évi 4,7%-os) infláció miatt szép csendben monetáris szigorításba kezdett, ami megtette hatását a bankközi piacon olyannyira, hogy az MNB a kereskedelmi bankoknak állítólag jelezte is: túlzottnak tartja, ami a bankközi kamatlábakkal történt. A budapesti bankközi kamatláb, a BUBOR a 2019 végi szintről e hét szerdára

  • 3 hónapos lejáraton 45 bázisponttal 0,61%-ra,
  • 6 hónapos lejáraton 44 bázisponttal 0,65%-ra,
  • 12 hónapos lejáraton pedig 50 bázisponttal 0,77%-ra emelkedett.

A hosszabb lejáratokon (BIRS, ÁKK-hozamok) egyelőre ennél kisebb hozamemelkedés következett be, így a mostani jelenség elsősorban azokat érinti, akik változó kamatozású (vagyis 3, 6 vagy 12 hónapos kamatperiódusú) lakáshitellel rendelkeznek. Közülük is rövid távon azokat, akiknek mostanában van a kamatperiódusuk fordulónapja. A 2009. évi CLXX. törvény értelmében a kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes BUBOR-hoz kell igazítani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm