14 °C Budapest

Elképesztő, ami a bankokban zajlik: pár év múlva csak így vehetsz fel kölcsönt

2019. december 8. 09:33

Rekord várható az idén a személyi kölcsönök piacán: a teljes piacon az új hitelek összege elérheti az 550-570 milliárd forintot, ami 25-26 százalékos növekedést jelentene éves szinten az egyik bank szerint. A bank az első háromnegyed évben 33,3 milliárd forint összegben folyósított személyi kölcsönöket, ez pedig piaci átlagot meghaladó, 51 százalékos emelkedés. A személyi kölcsönök 25 százaléka ma már online folyósítással kerül az érintettekhez náluk, szeptemberben az online személyikölcsön-igénylések felét mobilon “adták" le. Nem tartanak a lakosság túlzott eladósodásától, a személyi kölcsönöknél pedig a bank szerint nincs elszívó hatása a júliustól elérhető babaváró kölcsönnek. A növekedés jövőre is folytatódhat, igaz, az eddiginél lassabban bővülhet a piac: 2020-ban az új személyi kölcsönök összege átlépheti a 600 milliárd forintot.

Folytatódhat a személyi kölcsönök rekordsorozata: 2019-ben az új folyósítások összege a teljes magyarországi piacon várhatóan 550-570 milliárd forint lesz, ez 25-26 százalékkal, azaz 100-120 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, egyúttal az elmúlt 10 év messze legmagasabb értéke -közölte a K&H Bank. A személyi kölcsönök piaca évek óta jelentős növekedést mutat: 2016 óta minden évben 100-150 milliárddal nő az új folyósítások összege.

A legtöbb bank ajánlata egy helyen: keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A K&H-nál is nagy a kereslet: az év első kilenc hónapjában 33,3 milliárd forintos összegben folyósított személyi kölcsönöket a bank, ez pedig 51 százalékos, piaci átlagot meghaladó növekedést jelent

- mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója. Ebből is látszik, hogy a hitelezési fordulat után tartóssá vált a növekedés, ez egyébként a lakáshiteleknél is látható.

Rajna Gábor hozzátette, hogy a piaci növekedés több tényezőnek köszönhető. A nettó reálbérek tempós emelkedése, a lakosság pénzügyi mozgásterének javulása, a magas foglalkoztatottsági ráta és az alacsony munkanélküliség, a GDP-növekedés, valamint a tartósan alacsony kamatkörnyezet, mind-mind segíti a bővülést. Az alacsony kamatokra utalva azt is elmondta, hogy a személyi kölcsönök sokkal olcsóbbak lettek, 2012-hez képest a felére, 14 százalékra csökkent a személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója. Bár a júliustól elérhető állami támogatással igénybe vehető babaváró kölcsön kétségtelenül kedvező konstrukció, a K&H szerint ennek nincs elszívó hatása, azaz emiatt nem torpant meg a személyi kölcsönök iránti kereslet.

Hódít az online kölcsön

A személyi kölcsönöknél elért 51 százalékos növekedéshez nagyban hozzájárult az online értékesítés. A bank egy évvel ezelőtt vezette be a teljesen online igényelhető személyi kölcsönt, amely az idén szeptemberben már a folyósítások 25 százalékát adta. Ráadásul a folyósított kölcsönök felét okostelefonról “adták le" az érintettek.

Vannak azonban eltérések az online és a hagyományos úton, azaz a fiókban igénylők között. Az online személyi kölcsönösök általában kisebb összeget vesznek fel: 60 százalékuk 1 millió forintnál alacsonyabb összeget kért, míg a bankfiókban értékesítettnek csak a 45 százalékára igaz ez. A neten keresztül folyósított személyi kölcsönök átlagos összege 1,25 millió forintot tett ki az idén, míg a fióki csatorna esetében 1,5 millió forint az átlag.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Online személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az online igénylések 59 százaléka köthető 40 év alattiakhoz, az igénylők többsége férfi és átlag életkoruk 35 év. A fiókos személyikölcsön-kérelmek esetében a 40 év alatti igénylők aránya némileg kisebb, 53 százalékot tesz ki. Az új személyikölcsön-felvételek 34 százaléka mögött egyébként gépjárművásárlás, 25 százaléka mögött a lakásfelújítás vagy -vásárlás, 18 százaléka mögött pedig hitelkiváltás állt 2019 első 9 hónapjában.

Vannak fékek a rendszerben

A lakossági hitelek felfutásánál adódik a kérdés, hogy a növekedés nem eredményez-e túlzott eladósodást. "Akadnak kockázatok, de egyelőre a lakossági hitelállomány növekedését megfelelőnek látjuk, részben a rendszerben lévő fékek miatt. A jövedelemarányos törlesztési mutató ugyanis nem engedi, hogy egy-egy háztartás túlságosan nagy terhet vegyen a vállára. A fix kamatozású konstrukciók pedig kiszámíthatóvá teszik a törlesztést. Ugyanakkor figyelni kell a piaci folyamatokra, ha a lakosság elkezd hitelből előre fogyasztani, az középtávon komoly rizikót jelent. Fontos azonban, hogy egyelőre erről még nincs szó" - tette hozzá Rajna Gábor.

Lassabban, de meglehet a 600 milliárd

Bár 2020-ban a gazdasági növekedés lassulhat, ennek ellenére ezen a piacon folytatódhat a növekedés. Az idén várható 550-570 milliárd forint után jövőre jóval visszafogottabb emelkedésre számít a bank, de az új folyósítások összege így is elérheti a 600 milliárd forintot. A teljesen online igényelhető személyi kölcsönök pedig még nagyobb szeletet kaphatnak K&H-nál, 2020-ban már 32-38 százalékos lehet az arányuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem