10 °C Budapest

Egyre vonzóbb ajánlatokkal támadnak a bankok: de vajon meddig?

2019. április 24. 10:00

A korábbinál is vonzóbb kamatokkal találkozhatnak azok, akik lakáshitelt akarnak áprilisban felvenni. Márpedig abból ítélve, hogy az év első két hónapjában mennyi jelzáloghitelt folyósítottak a bankok, szinte mindenki le akar csapni az olcsó pénzre.

Februárban is kitartott a lakosság lelkesedése a lakáshitelek iránt: a jegybanki adatok szerint 60,7 milliárd forintot folyósítottak a magyar pénzintézetek a hitelfajtából. Ezzel folytatódott a nagyon erős évkezdés a hitelpiacon, hiszen a januári folyósításokkal összesen eddig több mint 122 milliárd forint landolt lakáscélokra a magyaroknál, míg 2018-ban az első két hónapban 109,4 milliárd forint volt ez az összeg.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Nem csoda a népszerűség, hiszen az utóbbi négy hónapban folyamatosan csökkent az átlagos teljes hiteldíjmutató, így februárban 5,02 százalékig húzódott vissza a mutató az egy hónappal korábbi 5,12 százalékról - derül ki a Bank360 legfrissebb elemzéséből. A biztonságosnak számító hosszú kamatperiódusú hitelek februárra totális győzelmet arattak a változó kamatozású kölcsönökkel szemben: a 60,7 milliárd forintból 59 milliárdnyi volt egy éven túli kamatfixálással ellátva. Igaz, ezen termékek hiteldíjmutatója kezdetben kicsit magasabb lehet változó kamatozású társaiknál, így februárban ez a mutató 5,07 százalék volt. 

Nem ijedtek meg a jegybanki szigorítástól

Összességében március és április is hasonló képet mutat a lakáshitel kamatok terén. Egyedül a változó kamatozású, BUBOR-hoz kötött hiteleknél láthatunk most némi emelkedést, amelyet a jegybank - lehető legenyhébb - szigorítása okozott. A 3 hónapos kamatperiódusú konstrukcióknál a referenciamutató 0,15 százalékról 0,19 százalékra emelkedett.

Új termék, jobb kamatok

A Raiffeisen Bank nemrégiben új lakáshitellel rukkolt elő: az eddig 5 és 10 éves fix kamatozású termékek után már 15 évre is rögzíthetünk nálunk. A Budapest Banknál a 10 éves fogyasztóbarát lakáshitel kamatai nagyot estek 10 millió forintos hitelösszegig: a korábbi 6,19 százalékról 4,58 százalékra csökkent a mutató. Nehezebb viszont kihasználni a kamatkedvezményt a banknál: 110 000 forintról 130 000 forintra emelte az ehhez szükséges minimális havi jóváírást a piaci jelzáloghiteleknél. A fogyasztóbarát lakáshiteleknél ráadásul a maximálisan igényelhető hitelösszeg is nőtt, 45 millió forintról 55 millió forintra. Az MKB Bank kamatrögzítő lakáshitelének kedvezményes kamata 4,53 százalékról 4,38 százalékra csökkent, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelé 5,53 százalékról 5,38 százalékra.

Az átlagnál kedvezőbb konstrukciók

A Bank360 számításai szerint április elején akár 4,58 százalékos THM mellett is találhatunk konkrét piaci ajánlatot 15 millió forinthoz 20 éves futamidőre, a kamatperiódus pedig 10 év. Ehhez legalább nettó 200 000 forintos jövedelmet kell tudnunk igazolni, a törlesztőrészlet pedig 94 816 forint havonta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lakásvásárláshoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ha vállaljuk az emelkedő törlesztőrészlettel járó kockázatot és mindössze egy éves kamatperiódust választunk, még jobban járhatunk - igaz, csak kezdetben: ekkor 2,81 százalékos THM-mel is találhatunk hitelt a fenti kondíciókkal, a törlesztőrészlet pedig 81 458 forint.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem