2020. július 13. hétfő Jenő

Egyre több hitelt vesznek fel a magyarok: mi lesz ennek a vége?


Folyamatosan erősödik a lakosság hitelfelvételi aktivitása - derül ki egy friss közleményből. Egyre több pénzt veszünk fel és egyrefiatalabban.


Az idei első három negyedévben több mint háromszor annyi személyihitel-igényt továbbított a Bankkalkulátor.hu, mint az előző év hasonló időszakában. E hitelek átlagos összege 1,32 millió forint volt, 8 százalékkal több a 2017 első kilenc hónapjában mért 1,22 millió forintos átlagnál. A hitelösszeg növekedése mögött a lakosság fizetőképességének javulása áll: a hitelfelvevők a tavalyihoz képest 7 százalékkal magasabb nettó jövedelmet tudtak bemutatni.

Az időszak során tovább csökkentek a személyi hitelek kamatai: az átlagos THM (teljes hiteldíj mutató) a Bankkalkulátor.hu mintájában 13,9 százalék volt 2018 első kilenc hónapjában, szemben a tavalyi 14,8 százalékkal. Eközben 48-ról 51 hónapra emelkedett az átlagos futamidő. E két tényező hatására a magasabb átlagos hitelösszeg ellenére az átlagos havi törlesztőrészlet 32 500 forintos mértéke minimálisan még csökkenni is tudott a tavalyi 32 700 forinthoz képest.

Ha szeretnéd megtalálni a lehető legjobb ajánlatod, a Pénzcentrum Személyi kölcsön Kalkulátorával ez pillanatok alatt sikerülhet. Példaként 1 millió forint kölcsön írtunk be 60 hónapos visszafizetéssel. Az egyik legjobb elérhető konstrukciót most a CIB Bank kínálja, a felvett kölcsönnek náluk havonta 20 218 forint a törlesztője, a THM pedig 8,17 százalék. Az MKB Bank ajánlatában havonta 22 733 forint a törlesztő, a THM 15,03 százalék. A Budapest Banknak havonta 26 016 forintot kell fizetnük 5 évig, a THM itt 20,5 százalék. De érdemes megnézni az Erste Bank ajánlatát is, ebben a konstrukcióban havonta 25 388 forintot fizetünk, a THM pedig 20,54 százalék.

"Egy év alatt számos paraméterben tapasztaltunk változást a hitelek összetételében - mutat rá Takács Roland, a Netrisk.hu banki és távközlési üzletágigazgatója. - Jelentősen nőtt például a fiatal hitelfelvevők aránya: a tavalyi 5 százalék helyett idén már 8 százaléknyian voltak 25 év alattiak. A minimum öt éves futamidőre felvett személyi hitelek aránya 36-ról 45 százalékra emelkedett. Eközben 18-ról 23 százalékra nőtt azon hitelek aránya, amelyekhez a hitelfelvevők legalább 250 ezer forint/hó nettó jövedelmet tudtak bemutatni.

További bővülés várható

Várhatóan a következő negyedévek során várhatóan tovább folytatódik a lakossági hitelezés bővülése. Noha a kamatszintek további mérséklődésére már nem számíthatunk, a jövedelmek további növekedésével, ezáltal pedig a hitelképesség javulásával a bankok újabb rétegeket fognak tudni elérni kedvező hitelkonstrukcióikkal."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS