15 °C Budapest

Egyre ritkább az uzsorázás Magyarországon

2017. május 12. 08:31

Négy év alatt a tizedére esett vissza Magyarországon az uzsorázás miatt indult rendőrségi nyomozások száma, egyes megyékben teljesen eltűntek az ilyen ügyek - írja a Magyar Idők pénteki számában.

Nincs már uzsorás ügy Magyarországon...

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a lapot arról tájékoztatta, hogy az elmúlt évben 40 olyan ügyet zártak le a rendőrök, amely tisztességtelen kölcsönzés miatt indult. 2012-ben még 378 uzsoraügyben nyomoztak, 2013-ban pedig 320 ilyen esetet vizsgáltak. A következő évben nagyjából a harmadára, 125-re csökkent az eljárások száma, 2015-ben pedig 87 ügyet rögzítettek. Bizonyos országrészekben tavaly egyáltalán nem indult ilyen eljárás.

A rendőrség adatai alapján tavaly leginkább középkorú uzsorások kerültek az igazságszolgáltatás elé. A tettesek közel fele nő volt. Az ügyekben általában csoportokról, uzsorásbandákról nem lehet beszélni, de sokszor családtagok akadtak fenn a hálón.

... vagy mégis?

A fentiekkel ellentétben az Index szerint korántsem szűnt meg a probléma, szerintük az Országos Kriminológiai Intézet kutatásából vagy a témával foglalkozó kutatók eredményeiből kiderül, valójában egyre rosszabbul állunk, amit csak súlyosbít, hogy nem nyomoz a rendőrség. Az uzsorázás újabb formái révén egész településcsoportok válnak függőjévé a rossz egyensúlynak, gyakran a települések vezetőinek aktív közreműködésével.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az, hogy akár már a feljelentések is elmaradnak, az egyik fő problémát jelzi: hogy a kiszolgáltatott településeken nincs megfelelő tanúvédelem, márpedig a feljelentések döntő többsége az érintettektől jöhet csak. Pláne kiszolgáltatottak a sértettek annál a gyakori jelenségnél, amikor ún. "boltocskázással" is összekapcsolódik az uzsora, a családjuk életben maradását is kockáztathatják egy feljelentéssel ilyenkor - írja a lap

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm