2021. február 28. vasárnap Elemér

Egyelőre nem rengett bele a lakáspiac a járványba: azért már érezni a válság előszelét


A koronavírus hatásai már érződnek, de egyelőre még nem drámaiak, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből: a piacon majdnem ugyanannyi új lakást kínálnak eladásra, mint egy évvel ezelőtt, amikor még híre sem volt a járványnak, de ez változni fog. Budapesten 2020 első negyedévben az egy évvel ezelőttihez képest majdnem negyven százalékkal kevesebb új projekt indult, míg a megyeszékhelyeken huszonegy százalékos a visszaesés. 

A fővárosban 473 beruházás tart a kivitelezés különböző fázisában, ezekben 6316 lakást kínáltak megvételre, ami az épülő és tervezett lakásállomány 18,9 százaléka, ez gyakorlatilag megegyezik az egy évvel ezelőtti aránnyal (18,3 százalék). Tavalyhoz képest 3,5 százalékkal több projekt kivitelezése indult el, vagyis 2020 első negyedévében 242 lakással több épül, ami minimális növekedést jelent (+0,8 százalék). Ezek mindegyike azonban a koronavírus-járvány előtt indított beruházások voltak, az arányok változni fognak, figyelmeztetett Soóki-Tóth Gábor:

Egy évvel ezelőtt, 2019 első negyedévben 43 új projekt indult el, ehhez képest 2020 első negyedévben csak 27, ami 37,2 százalékos csökkenés

- mutatta be a Budapestet érintő legfrissebb felmérés eredményét az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A korábbiakhoz képest érezhetően változott a budai és a pesti oldal közötti különbség a projektek átlagos lakásszámában. A korábbi nagy eltérés lényegében kiegyenlítődött: a budai oldalon 75, míg a pestin 68 a jellemző lakásszám a különböző projektekben. Az viszont továbbra sem változott, hogy a pesti külső kerületekben idén is kisebb a lakásszám a projektekben, mint a belső kerületekben.
Megingathatatlan XIII. kerület népszerűsége, Angyalföldön 82 beruházás van folyamatban, ez a fővárosi társasház projektek 17 százalékát jelenti. A második legnépszerűbb hely Budán a XI. kerület (58 projekttel), ami egyben Buda legkedveltebb kerülete a lakásfejlesztők körében. A harmadik Óbuda (III. kerület, 50 projekttel), de kiemelkedik még a pesti oldalon Zugló (XIV. kerület, 36 projekttel), Ferencváros (IX. kerület 33 projekttel), Józsefváros (VIII. kerület, 32 projekttel). Ugyancsak változatlan maradt, hogy a peremkerületeket kevésbé szeretik a fejlesztők.

Az új építésű lakások ára Budapesten érezhetően emelkedett, egy négyzetmétert átlagosan már 1.012.000 forintért kínálnak, ami 10,4 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten

- ismertette a felmérést SoókiTóth Gábor. Elmondta, a legmagasabb fajlagos átlagár az I., II., V. és az XII. kerületben jellemző, ahol 1,5 millió forint feletti árszint az irányadó négyzetméterenként. "A másik véglet a XXIII. kerület, itt jóval alacsonyabb az árszint, az új lakások négyzetméteréért jellemzően 600 ezer forintot kérnek. A többi külső pesti kerület árfekvése 700-850 ezer forint közötti négyzetméterenként" - mutatott rá Soóki-Tóth Gábor a különbségekre, egyúttal megjegyezte: óriási eltérések alakultak ki, a vállalkozók igen széles sávban, az elhelyezkedés és a beépített anyagok, illetve egyéb extrák függvényében 500.000-3 millió között kínálják az új lakások négyzetméterét. A két véglet között még soha nem alakult ki hatszoros különbség.

A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert, a négy város lefedi az online meghirdetett újlakás projektek majdnem felét: 2020 márciusában 8.995 új lakás kivitelezése kezdődött el, ami az egy évvel korábbihoz képest 21 százalékkal kevesebb. Az épülő lakások számát tekintve Győr kimagaslik a mezőnyből (1 724), a második Szeged (1 216), majd Debrecen (1024) a sorrend.

A legkevesebb projekt Szekszárdon indult, míg Salgótarján és Dunaújváros projekt nélkül maradt. A megyeszékhelyeken jellemző 580 ezer forintos fajlagos lakásár nagyjából a fővárosi érték fele. A legdrágább városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg ez alól csak néhány prémium kategóriás projekt jelent kivételt. A 23 megyei jogú város közül a legborsosabb árú projekt Debrecenben épül a maga 1,255 millió Ft/m2 árával. A legolcsóbb négyzetméterárral (217 ezer Ft/m2) egy miskolci projektet hirdettek meg.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked