Egy újabb mítoszt dőlt meg: ezt sokan nem tudják a babaváróról

Pénzcentrum2019. augusztus 7. 13:34

Az elmúlt napokban több érdekes információ kapott szárnyra a közösségi oldalak babavárós csoportjaiban: több banknál ugyanis úgy tájékoztatták az igénylőket, hogy a kezességvállalási díjat akkor is fizetni kell, ha a törlesztés szüneteltetve van.

Egyre-másra érkeztek a kommentek egy bejegyzés alá az egyik legnagyobb babavárós csoportban, ahol arról írnak: több bank is úgy tájékoztatta az ügyfeleket, hogy a gyermek születése utáni 3 éves törlesztési szüneteltetés alatt is fizetni kell az éves 0,5 százalékos kezességvállalási díjat.

Nem vagy jogosult babaváróra, de kell a pénz? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A kezességvállalási díj fizetésével kapcsolatos kérdés a Bank360-hoz is érkezett a napokban - írják közleményükben. Bár a szakportál már korábban eloszlatta az erre vonatkozó tévhitelek az Emberi Erőforrások Minisztériumától származó hivatalos információk segítségével, most a bankokhoz fordultak azzal a kérdéssel: kell-e az ügyfélnek kezességvállalási díjat fizetnie babaváró hitel esetén a gyermekek születése utáni 3 évben, a hitel törlesztés szüneteltetése alatt?

Nem egyértelmű a rendelet

Először viszont vizsgálja meg a portál, hogy mit mond a babaváró hitel rendelet a kezességvállalási díj fizetésével kapcsolatban. A jogalkotó kitér

  • a kezességvállalási díj mértékére (az éves fennálló kötelezettség 0,5 százaléka egy évben),
  • a kezességvállalási díjat havonta kell megfizetni
  • arra, hogy a törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt a kezességvállalási díjjal együtt nem haladhatja meg az 50 000 forintot
  • és arra, hogy a jogosulatlanul igénybe vett babaváró támogatást és a meg nem fizetett kezességvállalási díjat késedelmi kamattal növelt összegben kell megfizetni.

Arról tehát nincs egyértelműen szó a rendeletben, hogy mi lesz a kezességvállalási díj sorsa akkor, amikor az ügyfél kérné a gyermekek születése utáni három éves törlesztési szüneteltetést.

Tisztázott az EMMI

A bizonytalanság miatt a Bank360 még május végén kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) állásfoglalását, amelyet meg is kapott. Az EMMI azt közölte: a kezességvállalási díj a havi törlesztőrészlethez kapcsolódóan fizetendő, így szüneteltetés idején a díjat sem kell fizteni. Ekkor úgy tűnt, minden tisztázódott a kezességvállalási díj körül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bank ügyintézői is tévedhetnek

Ugyanakkor július végére több forrásból is úgy értesült a Bank360, hogy az ügyfeleket a bankok pontatlanul tájékoztatják a kezességvállalási díjjal kapcsolatban és azt mondják, a szüneteltetés során is kell fizetni. Azok a gyanútlan ügyfelek, akik nem szeretnének fizetni, elkezdenek olyan pénzintézetet keresni, ahol nem kell kifizetni ezt a díjat.  A tévhit kapcsán a Bank360 megkereste a babavárót kínáló bankokat: minden pénzintézet úgy tájékoztatta a szakportált, hogy nem kell fizetni a szüneteltetés alatt kezességvállalási díjat.

Nem vagy jogosult babaváróra, de kell a pénz? Keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A portál szerint a félreértésnek több oka lehet:

  • volt olyan pénzintézet, amely arról beszélt a portálnak, hogy nehéz az igénylési roham miatt egyébként is túlterhelt ügyintézőknek több tucat termék mellett egy ilyen bonyolult hitel minden részletével tisztában lenni. 
  • Ebből az okból kifolyólag az ügyintézők is tévedhetnek és akaratukon kívül adhatnak pontatlan információkat. A Bank360 tanácsa erre az esetre, hogy ismerkedjünk meg igénylőként mi is alaposan a rendelet szövegével, a termék részleteivel egy kalkulátor segítségével, vagy kérjük szakértők segítségét.
  • Tévedhetnek az igénylők is. Több banknál ugyanis akciósan visszatérítik a kezességvállalási díjat, ha bankszámlát is igényelnek az ügyfelek a hitel mellé. Ez megzavarhatja az igénylőket és azt gondolhatják, hogy a díjat a szüneteltetés idején is fizetniük kell.

A portál információja, az EMMI állásfoglalása és a bankok válasza alapján is kijelenthető, hogy nem kell kezességvállalási díjat fizetni a gyermek születése utáni 3 éves törlesztési szüneteltetés alatt.

Címkék:
hitel, pénz, támogatás, ingyenhitel, kölcsön, babaváró,