Egészen elképesztő, ami a lakáspiacon történik: ez is felveri az árakat

2019. július 15. 15:01

Egyre jobban adósodnak el a magyarok, lakáshitelekből már 3 453 milliárd forint van náluk. Ez az eladósodottsági szint azonban nem jelentős, bőven van még tartalék a lakosságnál. Azt is láthatjuk, hogy az új hiteleket leginkább használt lakásokra veszik fel az ügyfelek. Az új lakások aránya a használt lakásokhoz képest a hitelcélok között elhanyagolhatóan kicsi. A korszerűsítés, felújítás is alig jelenik meg - ehhez köze lehet annak is, hogy az ilyen kiadásokat a magyarok inkább személyi hitelből fedezik.

Dúl a hitelláz, 2019 májusában 86,7 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok, ez pedig éves rekordot jelent - írtuk meg korábban. Ez azonban nem sok mindent árul el arról, hogy miképp alakul a lakáshitelek állománya - azaz mennyire van eladósodva a magyar lakosság. Ennek járunk most utána az MNB legfrissebb adatai szerint.

Lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az állománynál is azt látjuk, amit hónapról hónapra az új kihelyezéseknél tapasztalunk - az értékek egyre nőnek. 2019 májusában például 3 453 milliárd forintnyi lakáshitele volt a magyaroknak, ez pedig meglehetősen magas szám. A növekedés éves szinten is jelentős, bár százalékos arányban nem olyan magas, mint a személyi hiteleknél volt. 2018. májusában a magyar lakosság 3122 milliárd forint lakáshitellel rendelkezett. Az állomány növekedése egész évben kitartott:

Az ugyan az ábrán nem látszik, de az állományon belül egyre nagyobb túlsúlyba kerülnek a fix hitelek - bár jelenleg még kisebbségben vannak. A babavárónak némileg lesz kiszorító hatása a lakáshitelekre nézve, jelenleg mégis azt feltételzhetjük, hogy a lakáshitel-állomány tovább nő a következő hónapokban.

Sokkal érdekesebb ennél, hogy mire veszik fel a magyarok ezt a rengeteg hitelt. Meglepő talán, de az építés és az új lakások vásárlása a fasorban sincsenek, messze a legtöbb hitelt használt lakásra veszik fel az ügyfelek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Májusban ez 61 milliárd forint volt, az új lakásokra ezzel szemben csak 7 milliárdnyit, építésre valamivel többet, 10 milliárd forintot vett fel a lakosság. Korszerűsítésre 3,6 milliárdot, egyéb célra 3 milliárdot vett fel a lakosság. A korszerűsítés és felújítás azért is lehet olyan alacsony arányban jelen, mert ezt sokszor személyi hitelből fedezik az ügyfelek. Az is benne van a dologban, hogy a lakásfelújítás jellemzően alacsonyabb összegű, ezért az erre felvett hitelek is kisebb arányt tesznek ki.

Lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ezt látva nem csoda, hogy a magyar lakásállomány kifejezetten elavult, és az adatsorból azt a következtetést lehet le vonni, hogy ez a közeljövőben nem is fog megváltozni. Mindez a magas lakásárakat is magyarázza, hiszen míg a kereslet meglehetősen nagy a lakásokra, a kínálat inkább a használt lakások piacán tűnik jelentősnek, ez pedig egyértelműen látszódik a hitelezésen is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem