11 °C Budapest

Durván sok hitelt vettek fel a magyarok: megugrott az államadósság

2020. május 18. 10:45

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 65,2 százalékát érte el 2020 első negyedévének végén (30838 milliárd forint) - derült ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett pénzügyi számlák statisztikájából.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 66,8 százaléka volt (31557 milliárd forint). Ez kis emelkedést jelent a 2019 végi szinthez képest (66,3%). A koronavírus-járvány miatt kialakuló válság hatása ezekben az adatokban még csak mérsékelten látszik, a következő negyedévekben tovább emelkedhet a mutató, amihez hozzájárulhat az is, hogy az állam devizaadósság-kibocsátással emelte meg a tartalékait.

Az év végi mutatókat figyelembe véve 2011 óta csökkenő pályán van az államadósság GDP-hez viszonyított aránya. Varga Mihály tavaly év végén arról beszélt, hogy az államadósság GDP-hez mért arányát 60 százalék alá akarja mérsékelni a kormány 2022 végére, gyorsítani szeretnék az adósságcsökkentés ütemét. Kérdéses, hogy a koronavírus-válság miatt ez tartható-e.

A KSH adataiból az is kiderült, hogy a háztartások nettó finanszírozási képessége 2020 első negyedévében a negyedéves GDP 5,3 százalékát tette ki (569 milliárd forintot). A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya 2020 első negyedévének végén a GDP 129,9 százalékát, a kötelezettségei a GDP 22,0 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 107,8 százalékát érte el.

A háztartások pénzügyi eszközei közül az első negyedévben tranzakcióból eredően kiemelkedő mértékben növekedtek a hosszú lejáratú állampapírok, miközben a rövid lejáratú állampapírok jelentősen csökkentek. Számottevő mértékben növekedtek a készpénz, a folyószámla betétek és a biztosítástechnikai tartalékok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A háztartások kötelezettségeit tekintve a hitelintézetektől felvett hitelek esetében tranzakcióból adódóan jelentős mértékben bővült a forint fogyasztási és egyéb hitelek állománya. A forint ingatlanhitelek állománya is növekedett, de kisebb mértékben. A háztartások egyéb kötelezettségei számottevően csökkentek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm