17 °C Budapest

Durva lehúzás a bankoknál: így inkább ne utalj!

Pénzcentrum
2017. február 27. 05:34

Az elmúlt egy évben több banknál fejlesztették tovább a hitelkártyákat, így már nemcsak vásárlásra és készpénzfelvételre használhatjuk azokat, hanem csoportos beszedési megbízást, sőt, átutalást is kezdeményezhetünk. Persze ezek után díjakat számíthatnak fel a bankok, így nem árt alaposan megfontolni, mire használjuk a kártyánkat. Mutatjuk, kinek, melyik hitelkártyát érdemes választani.

Sokat fejlődtek a hitelkártyák az elmúlt időszakban, a több banknál már átutalást indíthatunk és csoportos beszedési megbízást is adhatunk a kártyánkra, így a számláinkat is fizethetjük a kártyánkkal. Azonban nem minden tranzakciót érdemes a hitelkártyával végrehajtani, van, amiért borsos díjat számíthat fel nekünk a bankunk.

Mindent hitelkártyával fizessünk?

A csoportos beszedéseknél a bankok eltérő díjszabásokat alkalmaznak, több helyen ingyenes ez a tranzakció, náluk kétségtelenül megéri hitelkártyával fizetni, hiszen visszatérítést kapunk ezután. Azoknál a bankoknál viszont, ahol díjat számítnak fel ezért, érdemes lehet utánaszámolni, hogy vajon a díj a nagyobb, vagy a visszatérítés mértéke. Akkor éri meg ugyanis hitelkártyáról csoportos beszedéssel így utalni, ha több a visszatérítés, mint a díj. 1 százalékos visszatérítéssel számolva

  • az Ersténél 3900 forinttól,
  • az MKB-nál 7900 forinttól,

éri meg csoportos beszedéssel fizetni hitelkártyaszámláról, mivel a díjak 39, illetve 79 forintot tesznek ki tranzakciónként. Persze, ha a folyószámlánkon is felszámítanak ezért díjat, akkor már alacsonyabb összegtől is jól járhatunk a csoportos beszedés beállításával.
Az utalásokkal viszont más a helyzet, mivel ezekért igen magas összeget számítanak fel a bankok. Számításaink alapján 15 ezer forint bankon kívüli, eseti átutalásakor, ekkora összegnél

a felszámolt díj 300 és 650 forint között mozog,

vagyis ezeket inkább vészhelyzet esetén érdemes használni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan válasszunk hitelkártyát?

A hitelkártya kiválasztásakor azt kell eldöntenünk, hogy mire használjuk elsősorban, ez ugyanis alapjaiban határozza meg, hogy melyik a számunkra megfelelő termék:

  • A legtöbben a hitel funkciója miatt választják a hitelkártyát, pedig számukra nem is biztos, hogy ez a legjobb termék. A folyószámlák mellé ugyanis folyószámlahitelt is igényelhetünk, ami a hitelfunkciót ellátja és nincs szükség külön kártya kiváltására sem. Ha ennek ellenére a hitelkártyát választjuk, akkor az olcsóbb éves (és havi) díjú termékek közül érdemes válogatnunk.
  • Ha a közüzemi számlákat fizetnénk ezzel elsősorban, akkor olyat válasszunk, amiről ingyenesen tudunk csoportos beszedést indítani.
  • Ha inkább a vásárlásra koncentrálunk, akkor a magasabb visszatérítést nyújtó kártyát válasszuk.
  • A betéti kártyákhoz sokszor igen drága az SMS-értesítés díja, ez viszont több hitelkártyánál ingyenes, így a vásárlásaink után fizetett értesítés költségeit megúszhatjuk, ha ilyen kártyát választunk.
  • Ha alacsony a jövedelmünk, akkor arra is oda kell figyelni, hogy melyik banknál fogadják be a kérelmünket. Ugyan 100 ezer forint alatt igényelhetők a hitelkártyák, azonban a Budapest Banknál van a legalacsonyabb szükséges, fix jövedelem (60 ezer forint). Emellett a Cetelemnél is érdemes próbálkozni, náluk nincs minimálisan meghatározott összeg, a lényeg az, hogy a jövedelem rendszeres legyen és igazolhatóan megkapjuk.
  • Ha aránylag kis keretet szeretnénk, akkor a Budapest Bank vagy a Raiffeisen lehet a jó megoldás, míg a legnagyobb keret a Raiffeisennél érhető el, akár 3 millió forint is lehet.
  • Ugyan hitelről van szó, amelynek más termékhez képest magas kamatai vannak, azonban nem ez alapján érdemes terméket választanunk.

Figyeljünk az akciókra!

Ha odafigyelünk azt akciókra, akkor egyes kártyákat sokkal jobb feltételekkel kaphatunk meg. Jelenleg az alábbi akciókkal csábítják az ügyfeleket:

  • Az Ersténél például 5 ezer forintos, az OTP-nél pedig 10 ezer forintos jóváírást kaphatunk.
  • A CIB szintén extra jóváírásokkal csábít, akár 20 százalékos visszatérítést is kaphatunk egy (aránylag szűk) kereten belül.
  • A Budapest Banknál extra visszatérítéseket kapunk, ha a folyószámlát, folyószámlahitelt, megtakarítási számlát és hitelkártyát is igénylünk egyszerre.
  • Az FHB-nál például nem kell megfizetni az első éves kártyadíjat, amivel a második legjobb választás a kártyadíjakat tekintve.
  • A Cetelemnél és a Raiffeisennél időszakos akciók vannak, amelyek során 5 százalék, vagy akár ennél is nagyobb kedvezményeket kaphatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem