8 °C Budapest

Durva pénzekbe kerül a babavárás: ilyen költségekkel számolnak a szülők

2019. augusztus 21. 13:30

Babapárti a magyar lakosság: háromnegyedének vagy van, vagy szeretne a jövőben gyereket, az állami támogatások igénybevételében közel egyharmaduk érintett és konkrétan lakásra vagy csemetére költenék a kapott pénzt. A gyerekkel felmerülő költségek becslésében óriási különbségek vannak a két csoport között. A jövőbeli szülők egy induló "babacsomagot" 1,2 millió forintra kalkulálnak, ezzel szemben a gyerekesek szerint ez 700 ezer forintnál megáll a Cofidis Hitel Monitor kutatása szerint.

Alapvetően gyerekpártiak a magyarok: vagy van gyerekük (51%) vagy még nincs, de szeretnének (22%). Jellemzően a házasság nem igazán fontos (28%), elég az egy háztartásban élés is (65%). A "tipikus" leendő szülő 2019-ben 40 alatti, legalább középfokú végzettségű, magasabb jövedelemmel rendelkezik és élettársi kapcsolatban él vagy még egyedülálló. Ez összefügg azzal a jelenséggel, hogy kitolódik a gyerekvállalás, mert a szülők először fejezik be az iskolát, azután jöhet csak a családbővítés.

Igaz-e a mondás: "kis gyerek, kis gond - nagy gyerek, nagy gond"?

A jövőbeli szülők a gyereknevelés induló költségeiről jóval nagyobb léptékben gondolkodnak: egy "babacsomagot" (orvos, terhesgondozás, babakelengye, autósülés, hordozó, babakocsi) átlagosan 1,2 millió forintra becsülnek és az anyagilag leghúzósabb időszaknak a csecsemőkort látják. Míg a gyerekesek ennek majdnem felét, 700 ezer forintot kalkuláltak, és ők épp fordítva látják, szerintük iskoláskort elérve kerül majd igazán sokba a gyerek. Az anyagilag legmegterhelőbb tételekben viszont egyetértés van a két csoport között, ezek az iskolai kiadások, a ruházkodás és az iskolán kívüli fejlesztő foglalkozások.

Feltétel-halmok babavárás előtt

A jelenlegi gyerekeseknek szerint a gyerekvállaláshoz nem a szilárd pénzügyi helyzet az első, náluk a biztos munkahely (71%) mellett a határozott elképzelés a gyereknevelésről (74%), a szülők együttélése (64%), a támogató családi, baráti környezet (59%) sorolódnak előre. A jövőbeli szülőknél viszont ezek mellett az anyagi faktorok, a megtakarítás (78%), a külön gyerekszoba (68%) és a saját lakás (63%) is jobban érvényesülnek. A leendő szülők magas elvárásaihoz bizakodó jövőkép is társul, alig akad olyan körülmény, amiről a túlnyomó többség ne gondolná, hogy ne valósulna meg a későbbi gyerekszületésig: ilyen a házasság, a részidős munkalehetőség és egy olyan szintű jövedelem, ami lehetővé teszi lakáshitel felvételét, bébiszitter fizetését. Egy dologban viszont mindkét csoport egyetért: a gyerekvállalás legfontosabb feltétele a szülők közötti stabil párkapcsolat (87%).

Idealizmus vs. racionalizmus

A gyerekesek többségének utólagos bevallása szerint, a legtöbb szükséges körülmény adott volt a gyerek születésekor (67%). Egyedül a megtakarítás (43%), a külön gyerekszoba (48%), a saját lakás (50%) és a részmunkaidős állás (36%) megvalósulásában éreztek némi hiányérzetet a szülők. Saját lakás esetében banki hitelt (33%) és állami támogatást (31%) szinte ugyanolyan sokan veszik/vennék igénybe, mint a család anyagi segítségét (37%). Önálló háztartásba költözéskor és autóvásárláskor egyaránt sokaknál felmerül a banki hitel és a családi támogatás is, míg a családi támogatás különösen fontos forrás a külön gyerekszobánál (20%).

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem