7 °C Budapest

Düledező házát is elveszítheti a magyar színészlegenda: a bank kezében a sorsa

2019. november 24. 16:00

Az egykor szebb időket is megélt Szilágyi Istvánnal rákoscsabai otthonában készítettek interjút, a házat akár el is veszítheti az idős színész és családja, amennyiben nem tudják a törlesztőrészeteket fizetni. Az ilyen régóta húzódó, és a tartozást egyre csak halmozó esetekben egyre nehezebb megtalálni a kiutat. Azoknak, akik még időben realizálni tudják a veszélyét annak, hogy nem tudják visszafizetni a már felvett hitelüket, érdemes elgondolkodniuk a hitelkiváltáson. Mutatjuk, hogy utóbbi esetben mire kell figyelni.

Sokak gyerekkorában játszott kiemelt szerepet Szilágyi István, aki olyan klasszikusokban volt látható, mint a Tenkes kapitánya, a Bors című sorozat, valamint a Keménykalap és krumpliorr, ahol az utca hímondóját, Lópici Gáspárt alakította. A Story magazin szerinte színészen nyomot hagyott az a rengeteg megpróbáltatás, de a szeméből a régen látható csillogás mára sem tűnt el.

A lap tudósítása szerint a ház, ahol a színész, valamint felesége Jolán és fiuk, Péter él, alkalmatlan a normális életre. A fürdőszobában a kád szinte használhatatlan, a lakás nagy részében omlik a vakolat, a fényért egy kislámpa felel, és amint elfogy a fa a tűzről, borzalmas hideg járja be a szegényes lakrészt. Felvetődött a kérdés, hogy István vajon elégedett-e így az életével, ám ő ha tehetné, sem menne vissza az időben, hogy valamit esetleg másképpen csináljon.

Azt mondanám, nem, köszönöm, nem. Így volt ez kerek. A sors akarta, hogy a dolgok így történjenek velem és velünk. Már nehezen mozgok, fáj mindenem, de egy vágyam azért van. Innen már csak a temetőbe szeretnék menni, nem pedig az utcára, a hajléktalanok közé. Talán még megkönyörülnek rajtunk...

- mondta Szilágyi István, aki szerint a szörnyű körülmények ellenére ez az otthon legalább az övék. Ám volt egy 7 milliós banki hitelük, amit éveken keresztül folyamatosan fizettek, de a tartozás ez idő alatt 25 milliósra duzzadt. A hiteltörlesztést pedig kettejük nyugdíjából lehetetlen fizetni. Nem túl sok jó jutott a családnak az elmúlt időszakban sem, a hírek szerint évekkel ezelőtt az idős színészt több alkalommal is megverte a fia, Péter, akit emiatt hét hónapot ült előzetesben. Jolán szerint a fia mindig is jó gyerek volt, így biztos benne, hogy nem történt ilyen.

Most a hiteltartozás miatt áll fenn a veszély, hogy a bank elveszi a házat, így utcára kerülnek. A pár mégis bizakodó, mivel néhány napja egyeztettek a bankkal, amely vélhetően hajlandó lesz a törlesztés összegét a felére csökkenteni, amit az idős pár ki tud fizetni. Amennyiben Péternek is sikerülne rövid időn belül munkát találnia, a helyzet tovább javulna.

Ennyi nyugdíjból élnek

Korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy a 25 milliós hitelt még házuk felújítására vették el, azonban hitelcsapdába kerültek, és a nyugdíjuk nagy részét elvitte a bank: a színészlegenda nyugdíja 104 ezer, a feleségéé, Humenyánszky Jolán szobrászművészé pedig 94 ezer forint volt. Év elején viszont javulhat a helyzetük:

Nagy az öröm nálunk, nemrég ugyanis megemelték a kevéske nyugdíjamat

- mondta a legendás színművész.

Előzzük meg a bajt

A jelenlegi alacsony kamatok nagymértékben kedvezhetnek a hitelkiváltás intézményének is. Fontos azonban leszögezni, hogy annak, aki hitelkiváltásban gondolkodna

nem szabad, hogy elmaradása legyen a kiváltandó kölcsön törlesztésénél, hiszen csak olyan hitelt válthatunk ki, amelynél zökkenőmentesen folyik a törlesztés.

Ezért, ha látjuk hogy baj lesz és nem tudunk majd rendesen fizetni, jelezzük ezt időben a banknak. Ilyenkor jöhet jól a hitelfedezeti biztosítás, amelynek segítségével például betegség, baleset, vagy váratlan munkanélküliség esetén sem kerülünk hátralékba, és felvehetjük az adósságkiváltásra szánt kölcsönt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha bővebben meg akarjuk ismerni, hogy mit jelentenek a jobb feltételek egy hitelt kiváltó hitel esetében, elég egy pillantást vetni a Pénzcentrum kalkulátorában listázott ajánlatokra. A legolcsóbb kölcsönöket alig több mint három százalék feletti THM-mel vehetjük fel például egy tízmillió forintos adósságrendezésre szánt jelzáloghitel esetén. Ez a korábbi évek kamatfeláraihoz képest igen jó ajánlat, hiszen nagyjából 10 évvel ez előtt, ha valaki forinthitelt vett fel, azt jellemzően csak 10 százalék körüli kamattal tehette meg. Tüzetesebben átnézve a listát az is kiderül, hogy még az eseti díjakon (például folyósítási díj, előtörlesztés, végtörlesztés) is spórolhatunk az időszaki akcióknak köszönhetően. Ha csak a havi törlesztőrészlet változását nézzük, tízezrekkel fizethetünk kevesebbet havonta.

Új kölcsön, de a régi lemez

Ahhoz, hogy megkapjuk a hitelkiváltáshoz szükséges kölcsönt, újra át kell esnünk a hiteligénylés teljes folyamatán, hiszen valóban egy új kölcsön felvételéről van szó. Adósságrendező jelzáloghitel esetén ez azt jelenti, hogy akár heteken vagy hónapokon át tarthat az ügyintézés a folyósításig, hiszen a hitelező bank megvizsgálja a hitelképességünket. Felméri a fedezetként felajánlott ingatlan értékét egy értékbecslő segítségével, nekünk pedig az összes ilyenkor szükséges dokumentumot le kell adnunk a banknak. A lista már ismert lehet azoknak, akik vettek fel lakáshitelt. Szükséges például:

  • személyazonosításhoz szükséges iratok
  • tulajdoni lap
  • munkáltatói igazolás
  • közjegyző által hitelesített okirat

és a hitelkiváltáshoz is szükségünk lesz a fennálló tőketartozás igazolására, amelyet a régi hitelt folyósító bank ad ki. Ez tartalmazza, hogy mennyi tartozásunk van még hátra a kamattal, eseti díjakkal, kezelési költséggel együtt, továbbá szerepelnek benne a hitelügylet egyéb, azonosításra szolgáló információi is (azonosítószám, szerződő felek, időpont).

Szerencsére az új hitelt folyósító bankok különböző akciók keretében jóváírják a dokumentumokkal járó költségek egy részét, ezért érdemes lehet az akciókat is figyelni, mert újabb súlyos forintokat spórolhatunk.

Ahogy a legtöbb hitel esetében, úgy az adósságkiváltásnál is kizáró ok, ha valaki szerepel a Központi Hitelinformációs Központ (KHR, korábban BAR-lista) negatív adóslistáján.

Amennyiben minden dokumentum a bank rendelkezésére áll és rábólintanak a hitelezésre, az adósságrendezésre szánt kölcsönt egyből a régi hitelt folyósító banknak utalják. A régi hitelünktől így végtörlesztés formájában búcsúzhatunk el. Ne feledjük, hogy a végtörlesztésnek díja van, de banki ajánlattól függően ezt elengedhetik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm