14 °C Budapest

Dübörög a lakáspiac, viszik a hitelt, mint a cukrot

2017. április 21. 13:05

Tavaly megtörtént a hitelezési fordulat a lakossági piacon: több lakáshitelt nagyobb összegben vettek fel a magyarok. A hivatalos adatok szerint 2016-ban összesen több mint 85 ezer lakáshitelt folyósítottak a bankok 456 milliárd forint összegben, ami 13, illetve 26 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A folyósított lakáshitelek többségét, 65 százalékát használt lakásra vették fel tavaly, a lakás- vagy családiház-építésre felvett lakáshitelek aránya 9,5 százalékos volt, az új lakásokra igényelt hitelek részesedése pedig alig haladta meg a 4 százalékot - derül ki a BankRáció.hu összeállításából.

Biztonságra törekednek a magyar lakáshitelesek

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a lakáshiteles adatok egybevágnak az ingatlanpiaci trendekkel. “Ugyanis a lakáspiacon egyelőre a használt lakások adásvételei adják a tranzakciók túlnyomó részét. Az új lakások piaca is élénkült, jelentősen nőtt például az új lakásokra kiadott engedélyek száma, és sok lakás meg is jelent a kínálatban, ám arra a legtöbb esetben várni kell még 9-18 hónapot, hogy a tervekből valódi lakások legyenek" - tette hozzá a szakértő.

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője pedig azt mondta, a lakáshitelpiac bővülése mellett tavaly fontos változás történt a piacon. Mégpedig az, hogy egyre népszerűbbek a több évig, akár 5-20 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek, ami azt mutatja, hogy a hitelfelvevők a biztonságra, kiszámíthatóságra törekednek.

Különbségek

A banki ajánlatokat összehasonlító portál elemzése szerint a legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek között jelentősek a különbségek, ezért érdemes a hitelajánlatokat például online hitelkalkulátorok segítségével összehasonlítani. Ehhez segítséget tud nyújtani a Pénzentrum kalkulátora is, amit ide kattintva találsz meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elemzésből egyébként kiderül, hogy a hivatalos adatok szerint februárban a legalább 5-10 évig, illetve 10 évnél hosszabb ideig fix törlesztést biztosító lakáshiteleket átlagosan 6-6,6 százalékon kínálták, ami egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelnél 70-74 ezer forintos havi törlesztést jelent, a teljes visszafizetendő összeg pedig 17-17,8 millió forintra rúg a feltételek változatlansága esetén.

A BankRáció.hu április közepén 17 bank ajánlatának összevetésével készített összeállítása szerint ezzel szemben a legjobb, legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló hitelek thm-je 4,5 százalék alatt marad, így a havi törlesztés alig 59 ezer forint, összesen pedig - a kamatok változatlanságát feltételezve - 13,5 millió forintot kell visszafizetni. Azok a családok, akik jogosultak az állami lakástámogatási rendszer - a Családi Otthonteremtési Kedvezmény - keretében elérhető 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, azok maximum 10 millió forint összegű hitelt is igényelhetnek fix 3 százalékos kamattal, ami 20 éves futamidőnél havonta 55 ezer forintos, összesen pedig 13,3 millió forintos kiadást jelent.

Mi lesz a lakás- és lakáshitel-piacon?

A szakemberek úgy látják, hogy a következő időszakban a lakás- és lakáshitel-piacra is élénkítő hatással lehet a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a munkavállalók körében rendkívül népszerű lakáshiteltámogatás, amit a munkáltatók adómentesen biztosíthatnak a dolgozók számára.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm