18 °C Budapest

Döntött az MNB: ennyi lesz az alapkamat

MTI
2021. február 23. 14:28

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a koronavírus-járvány okozta válságból elhúzódó a kilábalás, Magyarországon a vártnál kedvezőbben alakult a múlt év vége, és 2021 második negyedévében normalizálódhat a helyzet, a jegybank továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből a keddi kamatdöntésről.

A testület változatlanul hagyta az alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és nem változtatott a kamatfolyosón sem. A makrogazdasági és pénzpiaci folyamatokat - mint írták - még mindig a járvány alakulása határozza meg. A harmadik hullám szükségessé teszi a korlátozások fenntartását, ráadásul az oltás is lassan halad, így a világgazdaság kilátásai bizonytalanok. Az elhúzódó kilábalás miatt várhatóan mind világszinten, mind a térségben maradnak a laza monetáris kondíciók.

A közlemény szerint a magyar gazdaság válságállónak bizonyult a járvány második hullámával szemben. Az év vége a várakozásoknál kedvezőbben alakult, ami - mint írták - a hitelminősítők értékelésével összhangban alátámasztja a magyar gazdaság gyors helyreállási képességét.

Belföldön a helyzet 2021 második negyedévében már normalizálódhat, az infláció éves szinten 3,5-3,6 százalék lehet, a költségvetés hiánya az államadósággal együtt újra csökkenni fog. Az inflációs kilátások szempontjából változatlanul a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés erősödése a legnagyobb rizikó.

A jegybank a kihívások kezelését, a növekedés helyreállítását kész célzott módon, mérlege további növelésével támogatni - tették hozzá. A monetáris tanács kiemelte, hogy az MNB a heti állampapír-vásárlások összegét továbbra is rugalmasan alakítja, az állampapír-vásárlási programot pedig ezután is használni fogja. Az egyhetes betéti eszköz kamatát továbbra is a heti tenderek keretében határozzák meg, és ameddig az inflációs kockázatok indokolják, az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között fenntartják a különbséget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiemelt szempont, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban a tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak, így a jegybank március végén ismét eurolikviditást nyújtó devizaswap-tendereket tart. Az aktív piaci jelenléttel az MNB tompítja a nemzetközi swappiaci feszültségek begyűrűzését, hozzájárulva a monetáris kondíciók stabilitásának megőrzéséhez, és ezen keresztül az árstabilitás fenntartásához - írták.

A monetáris tanács szerint a kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását. A gyorsan változó környezet miatt a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban kell maradniuk a nullaközeli tartománytól. A testület figyeli az adatokat, és alkalmazni fogja a megfelelő eszközöket, ha az inflációs kilátások változása indokolná azt - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem