2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Diákhitelesek, figyelem: fontos határidőt toltak ki


A kormány döntése alapján a koronavírus-járvány második hulláma miatt fél évvel, 2021. június 31-ig kitolódik a május 1-től elérhető szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz igénylési határideje. A pandémia miatt bevezetett, az átmeneti pénzügyi nehézséggel szembenéző hallgatók megsegítését szolgáló termék óriási népszerűségnek örvend a hallgatók körében, hat hónap alatt, több, mint 30 ezren igényelték, jellemzően a maximális, félmillió forintos összeget - tájékoztatott Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A kormány múlt heti döntése alapján a hiteltörlesztési moratórium mellet a Diákhitel Plusz igénylésére nyitva álló időszak is meghosszabbodik fél évvel, 2021. június 30-ig. A teljesen kamatmentes és szabad felhasználású Diákhitel Pluszt minden 55. évét be nem töltött, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal igényelheti maximum félmillió forint összegben. Az igényelt összeget a Diákhitel Központ egyösszegben folyósítja az igénylő bankszámlájára, melyet egy év türelmi idő után maximum 5 éven belül kell visszafizetnie - hangsúlyozta Magyar Péter.

A Diákhitel Központ legújabb terméke jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen romló munkaerőpiaci és gazdasági környezetben ne nőjön drasztikusan azon fiatalok száma, akik az átmeneti pénzügyi nehézségeik miatt a felsőoktatási tanulmányaik felfüggesztésére kényszerülnek. A Diákhitel Pluszt félév alatt mintegy 30 ezer hallgató igényelte, jellemzően a maximális, félmillió forintos összegben - tette hozzá a vezérigazgató. Hozzátette, hogy a második hullám erősödése és az online oktatás bevezetését követően naponta több, mint száz igénylés érkezik a Diákhitel Központhoz. A Diákhitel Központ felmérése szerint a hallgatók fele a lakhatására fordítja az igényelt hitelt, de a kialakult bizonytalan helyzetben egyre növekvő arányban tekintenek biztonsági tartalékként a Diákhitel Pluszra.

2020 rendkívüli év volt a Diákhitel Központ történetében, hiszen még sosem volt ekkora szükség a Diákhitel Központ által nyújtott segítségre, mint idén. A Társaság 2001-es alapítása óta nem fordult elő, hogy egy évben több, mint 32 milliárd forint hallgatói hitelt folyósítson a Társaság.

A járvány magyarországi felbukkanása óta azon dolgozunk, hogy a hallgatókat egyre sokoldalúbb és egyre kedvezőbb feltételekkel támogassuk, hangsúlyozta Magyar Péter vezérigazgató, aki hozzátette, hogy a diákhitelezésre érvényes családi kedvezmények miatt már mintegy 5000 édesanyának tudták összesen 5 milliárd forint értékben a diákhitel tartozást elengedni a második és harmadik gyermek megszületését követően.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked