5 °C Budapest

Devizahitelesek: időben széthúzott megoldást dolgoz ki a kormány

Pénzcentrum
2013. október 24. 15:40

A bankok nem használták fel az időt megfelelően, hogy támogassák az ügyfeleiket, hogy kedvezőbb feltételekkel törlesszék a devizahiteleiket - jelentette ki a 2014-es költségvetésről szóló sajtótájékoztatóján Varga Mihály. Elmondása szerint a tárca nem azonnali, hanem időben széthúzott megoldást dolgoz ki.

Érkezik a mentőöv a devizahiteleseknek

Elindult a jövő évi költségvetés általános vitája a Parlamentben, ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály. Kérdésre válaszolva kijelentette: a bankok eddig nem használták fel az időt megfelelően, hogy támogassák a devizahiteleseket. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért gőzerővel dolgozik a megoldáson - fejtette ki. Elő fogjuk készíteni a javaslatokat, amit november elseje után beterjesztünk a parlamentnek. Nem azonnali, hanem időben széthúzott lesz a megoldás. Az ország reális teherviselő képességét és a költségvetés számait figyelembe véve - árulta el.

Arra látunk lehetőséget, hogy a kormány két javaslatát (devizahitelek kivezetése, forintban eladósodottak nem járhatnak rosszabbul) úgy valósítjuk meg, hogy időben széthúzott lesz a megoldás.

Arról is szólt, hogy folyamatosan egyeztetnek a jegybankkal. A pénzintézeti rendszerre vonatkozó hatás függ ugyanis attól, hogy a jegybank hogyan kapcsolódik be - tette hozzá. A következő héten lesz kormányülés, ahol érdemben fogunk tudni foglalkozni a módosítással - mondta.

Devizahitelesek: gőzerővel dolgozik Varga minisztériuma (2.) Az árfolyamgát olyan dolog volt, amiről megegyeztünk a bankokkal. De nem minden olyan ügyfél lépett be, akinek megérte volna - válaszolta egy másik kérdésre Varga, aki részleteket jövő hétre ígért.

Az árfolyamra vonatkozó konkrét kérdésre nem válaszolt Varga. Csak annyit mondott, hogy olyan árfolyam mellett valósulhat meg a devizahitelek kivezetése, amely mellett a forintban eladósodottak nem jártak rosszabbul a devizahiteleseknél.

Hol marad az ingyenes készpénzfelvétel?

A korábban beígért havi 2 ingyenes készpénzfelvétellel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy egyeztetünk folyamatosan a frakcióval. Eddig különböző szakmai műhelyekben folyt a munka, de most már közös megoldáson dolgoznak a frakció és a minisztérium munkatársai - magyarázta. Úgy érzem, hogy olyan megoldást tudunk találni, amely valóban tehermentesíti az ügyfeleket és más módon a bankok nem fogják továbbterhelni a díjakat - fűzte hozzá.

Ami eddig kimaradt

A nemzetgazdasági miniszter kérdésre válaszolva elismerte, hogy 4-5 adózási kérdés nincs benne sem a költségvetésben, sem az adócsomagban. Ezekről a múlt héten tárgyalt a kormány, de nem született döntés. A következő kormányülésen születhet döntés ezekben a kérdésekben - vetítette előre.

Ide sorolta a luxusadót, az élelmiszerek áfacsökkentését, valamint az illetékmentes bankkártyás fizetést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De mit mond ezekre Brüsszel?

Arra a kérdésre, hogy ezeket a terveket véleményezte-e már az Európai Bizottság, Varga Mihály úgy válaszolt, hogy még nem. A kormány elküldte a számokat Brüsszelbe. Annyit tett még itt hozzá, hogy a korábbi Ecofin-üléseken mindenki megelégedéssel fogadta, hogy a magyar kormány tartja a 3% alatti hiányt és nem készül arra, hogy átlépje.

+1: benzinárak

A benzinárakkal kapcsolatban Varga elmondta, hogy a kormány nem tervezi a jövedéki adó csökkentését. Ha tervezne is változást, akkor inkább adóemelés lenne, de ilyet most nem terveznek. Várakozása szerint rövid távon nem az áremelkedés irányába mutatnak a folyamatok (itt kiemelte az olajár mozgását, valamint a dollár árfolyamát).

Kiemelte a rezsicsökkentés jelentőségét ezzel kapcsolatban. A kormány így csökkenti a családok terheit.

A rezsicsökkentés költségvetése

A 2014-es költségvetésről szólva egyébként Varga elismételte a délelőtti expozéjában mondottakat. A rezsicsökkentés költségvetésének nevezte ismét a jövő évit, e köré épül minden kormányzati intézkedés.

Vagyis:

  • jövőre optimistább lehet a kormány az elmúlt évek intézkedéseinek és a világgazdaság állásának köszönhetően
  • 2%-os növekedésre, 2,4%-os inflációra épít a kormány 2014-ben
  • a hiánycél 2,9%
  • fennmarad az arányos és kölcsönös közteherviselés
  • a szektorok, amelyeket bevont a kormány a közteherviselésbe, a mostani teherrel kell számoljanak
  • a családi adókedvezmény kiterjesztése 260 ezer családot érint
  • új elem a diákhitel kedvezmény bevezetése, ami 4 milliárd forintba kerülhet jövőre
  • a nyugdíjasok jól járnak, a nyugdíjak megőrzik reálértéküket. Idén 5,2%-kal emelkedtek a nyugdíjak, erre épül a jövő évi emelés.
  • pedagógusoknál folytatódik a béremelés, ami 160 ezer pedagógust érint
  • közmunkaprogram kiterjesztése 30 milliárd forintból
  • a háztartások fogyasztása jövőre 1,9%-kal növekedhet

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm