2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Devizahiteles mentőcsomag: így ellenőrizhetik a lakáscélt

  • Napi Gazdaság
  • 2013. augusztus 13. kedd 08:32

Reménykedésre ad okot a papíron szabad felhasználású, valójában lakhatási célú hitelt felvevők számára egy, a keddi Napi Gazdaságban bemutatott lehetőség. Egyúttal csalódottak lehetnek, akik befektetési céllal vettek fel lakáscélú hitelt: egyetlen információkéréssel könnyedén megállapítható, ki jogosult az újabb adósmentő programra azért, mert valós lakhatási célra vette fel a hitelt.


Megoldható a kormányzat újabb devizahiteles-mentő programja esetében − összhangban a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jelzettel −, hogy valóban csak azok számára legyen elérhető a könnyítés, akik nem spekulációs jelleggel vásároltak/építettek házat vagy lakást - írja a lap, mely szerint minimális adminisztráció mellett egyetlen információkéréssel könnyedén megállapítható, ki jogosult és ki nem az újabb adósmentő programra.

Az adóhatóság az illetéknyilvántartás révén pontos adatokkal rendelkezik arról, kinek, mikor, milyen ingatlan került a tulajdonába s a tulajdonrész milyen arányú. A lekérdezés gyors és egyszerű, nem igényel felkészülést. Egyedüli akadályt a személyes adatok védelme jelent. Csoportos lekérdezés, adatkezelés nem lehetséges, csak olyan megoldás képzelhető el, amikor az egyén járul hozzá ahhoz, hogy adatait az illetékes szervek lekérhessék a NAV nyilvántartásából. Ez vagy úgy képzelhető el, hogy a hiteles maga kéri le az adatokat a hatóságtól, vagy − és vélhetően ez az egyszerűbb − meghatalmazást ad az eljáró szerveknek az adat lekérésére, vagyis a mentőprogram jogosultjai a banki bejelentkezéskor hozzájárulnak ehhez.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó